Διεθνές συνέδριο για τις “Σύγχρονες Τάσεις στην Ψηφιακή Αφήγηση”

“Σύγχρονες Τάσεις στην Ψηφιακή Αφήγηση” -(Current Trends in Digital Storytelling, dst.ntlab.gr)- τιτλοφορείται το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στο ΤΕΙ Ζακύνθου, από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2018, οργανώνεται από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον όμιλο UNESCO Ζακύνθου (unescozakynthos.gr) και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Η παρακολούθηση του συνεδρίου για τους κατοίκους της Ζακύνθου είναι δωρεάν και αποτελεί συνέχεια του συνεδρίου “Digital Storytelling in Times of Crisis” που έγινε στην Αθήνα ( 8-10/5/2014) και εγγράφεται στη σειρά παρομοίων οργανώσεων της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling, dst) με τα εργαλεία έκφρασης του 21ου αιώνα (εικόνα, βίντεο, φωνή, ήχος, υπότιτλοι, ειδικά εφέ ) επιτρέπει τη διάδοση του σύνθετου αυτού μηνύματος στους, εν δυνάμει εκατομμύρια, χρήστες του διαδικτύου.
Στο συγκεκριμένο συνέδριο επιχειρείται, εκτός από την καταγραφή της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας και των δράσεών τους (70 τουλάχιστον ξένοι εισηγητές), η νοηματοδότηση της διάδρασης μεταξύ των διαφορετικών αυτών προσεγγίσεων.
Η ψηφιακή αφήγηση βρίσκει ευρεία εφαρμογή σήμερα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της διαφήμισης κλπ.
Σε συνδυασμό με τη λήξη του διεθνούς συνεδρίου την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 το απόγευμα θα γίνει και η τελετή λήξης της εικαστικής δράσης για τη φετινή χρονιά που διοργάνωσε ο όμιλος UNESCO Ζακύνθου με έκθεση έργων τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία κλπ) σε διάφορα σημεία του νησιού.
Η θεματική γύρω από την οποία δημιούργησαν οι καλλιτέχνες ήταν «Ο κόλπος του Λαγανά: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού» και η διάρκειά της από 13/8 έως 25/9/2018.
Τα έργα εκτίθενται σε κεντρικά σημεία της πόλης, στο Αργάσι, στην παραλία της Δάφνης, στην παραλία του Λαγανά, στο ΚΤΕΛ, στον Άγιο Σώστη, στη Σκοπιώτισσα και στον Κοιλιωμένο. Τα ονόματα των καλλιτεχνών και οι ακριβείς τοποθεσίες βρίσκονται σε χάρτη ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του ομίλου (unescozakynthos.gr).

φωτο: Time