Προσλήψεις ιατρών και εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας Ζακύνθου και Κατασταρίου

Την πρόσληψη επικουρικού ιατρού βιοπαθολογίας με τριετή θητεία στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου που θα καλύπτει και τις ανάγκες εκείνου στο Καταστάρι καθιστώντας πλέον εφικτή την εκτέλεση των μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων ανακοίνωσε η διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Την ίδια στιγμή ως ανεξάρτητη διεπιστημονική ομάδα με παιδίατρο, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτρια υγείας και διοικητικό υπάλληλο, δραστηριοποιείται η Τοπική Ομάδα Υγείας, στο χώρο του Κέντρου Υγείας Ζακύνθου, ενώ στο Κέντρο Υγείας Κατασταρίου οργανώθηκε το Εμβολιαστικό Κέντρο. Παράλληλα αποκαταστάθηκαν τα δύο Οδοντιατρεία της Μονάδας της Ζακύνθου.
Επαναλειτουργεί το ιατρείο του Αγίου Λέοντα, εξυπηρετώντας και τα τέσσερα γειτονικά ορεινά χωριά, το οποίο παρέμενε κλειστό από το 2010.
Το προσωπικό καθαριότητας εργάζεται πλέον με ατομικές συμβάσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και το νόμιμο μισθό, απελευθερωμένο από την εργολαβική εταιρεία.
Προχωρά σταδιακά η ανακαίνιση του χώρου του Κέντρου Υγείας της Ζακύνθου. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγουμένων ετών και τις δυσκολίες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, η προσπάθεια αναβάθμισης των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας είναι συνεχής. Με στόχο την διεύρυνση της κάλυψης του πληθυσμού με δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η προσπάθεια αυτή δεν θα είχε αποτέλεσμα χωρίς τη στήριξη των λειτουργών και των υπαλλήλων των δομών της ΠΦΥ στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα των επιστημονικά υπεύθυνων των ΚΥ.
Την ίδια στιγμή συνεχώς ολοένα και περισσότεροι είναι οι συμπολίτες μας που εγγράφονται στην Τοπική Ομάδα Υγείας που λειτουργεί στη Ζάκυνθο. Βασικό ρόλο στη φιλοσοφία του νέου συστήματος διαδραματίζει η εστίαση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτισμικών περιορισμών στην πρόσβαση. Η εγγραφή διευκολύνει τους πολίτες δημιουργώντας ένα σαφές και ρητό σημείο πρώτης επαφής με το Σύστημα Υγείας. Στις ΤΟΜΥ απευθύνονται όλοι οι πολίτες χωρίς να χρειαστεί να αναζητούν μόνοι τους τις κατάλληλες και διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας.
Η υπηρεσία που στεγάζεται από την 1η Μάρτη στο ισόγειο του κτηρίου του ΙΚΑ είναι στελεχωμένη και έχει ως στόχο να εξυπηρετεί περιστατικά που έχουν κοινά συμπτώματα και όχι τόσο επείγοντα, για παράδειγμα κρυολογήματα, πρώτες εκτιμήσεις από ιατρούς, συνταγογραφήσεις φαρμάκων που χρήζουν μίας πρώτης αντιμετώπισης αλλά δεν είναι επείγοντα ώστε να απευθυνθούν στο νοσοκομείο. Οι παροχές είναι δωρεάν, απευθύνονται σε ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους, ενώ η μονάδα διασυνδέεται και με τις υπόλοιπες δομές υγείας στη Ζάκυνθο.