ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΣ || Με γιορτή και κεράσματα έληξε η καλοκαιρινή εκστρατεία

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2018, γεμάτη δράσεις και εμπειρίες, ολοκληρώθηκε για την Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη.
Με θέμα “Μετράμε, κόβουμε, κρεμάμε, ψάχνουμε στα λεξικά και στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι” μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τη βοήθεια των εθελοντών δεδομένα και να αποκτήσουν γνώσεις.
Στην αποχαιρετιστήρια δράση οι συμμετέχοντες καταμέτρησαν τα δεδομένα των δράσεων, χόρεψαν το αγαπημένο τους τραγούδι, θυμήθηκαν μέσα από φωτογραφίες όσα έζησαν μέσα στη βιβλιοθήκη και αυτό το καλοκαίρι και γεύτηκαν τις γλυκές δημιουργίες των παιδιών φτιαγμένες όλες από μέλι.

Άλλωστε το αφιέρωμα στις μέλισσες σε όλο τον κόσμο όπου μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κόσμους των δεδομένων, να τους εξερευνήσουν και να τους ανακαλύψουν μέσα από τη βιωματική εμπειρία, ήταν το τελευταίο κατά σειρά στη φετινή εκστρατεία. Μέσα, λοιπόν, από το ταξίδι της μέλισσας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιστορικές περιόδους όπου η μέλισσα έπαιξε σημαντικό ρόλο για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο αλλά και να ανακαλύψουν ιστορίες όπου το μέλι και η μέλισσα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από συμβολισμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου ολοκληρώθηκε το 90% των δράσεων, ενώ εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αφορούν παιδιά από 4 έως 14 χρονών αλλά και ενήλικες.
Από το 2012 η Ξενοπούλειος συμμετέχει στο δίκτυο της Εθνικής βιβλιοθήκης εμπλουτίζοντας κάθε φορά τις δράσεις φιλαναγνωσίας. Αγαπημένοι εθελοντές έβαλαν το μεράκι και την τέχνη τους και πραγματοποίησαν δράσεις με βιβλιο-αναγνώσεις, με μυστήριο, με εξορμήσεις στη φύση, με πειρατές, με οικογενειακά κειμήλια, με αριθμούς και αγαπημένους ήρωες της λογοτεχνίας.

Η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε ένα εργοστάσιο δεδομένων με σκοπό την παρατήρηση, τη καταγραφή και την εξερεύνηση όλων αυτών των δεδομένων που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, κλήθηκαν να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το κυριότερο, όμως, είναι πως αριθμεί και ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων μαθητών δημοτικών σχολείων από την πόλη και τα χωριά του νησιού όπου με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να την επισκέπτονται, να ξεναγούνται και να ενημερώνονται για τα προγράμματα και τις δυνατότητες που αναπτύσσει.
Ολες οι δράσεις, χειμερινές και καλοκαιρινές, έχουν σαν στόχο να φέρουν τα παιδιά, από μικρή ηλικία, μέσα στις Βιβλιοθήκες, να τα προσελκύσουν με τρόπους δημιουργικούς και ενδιαφέροντες, κυρίως μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι.