Τιμήθηκε ο Ούγος Φώσκολος ως κορυφαία μορφή των γραμμάτων

Αφιερωμένες στο έργο του ποιητή Ούγου Φώσκολου, ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου “Ούγος Φώσκολος” και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Έκθεση Βιβλίου αναφορικά με το έργο του Ούγου Φώσκολου, από τον 18ο αιώνα έως τις ημέρες μας, στην “Οικία του Ποιητή” που βασίζεται σε υλικό του συλλέκτη Σπύρου Μυλωνά, που ευγενώς προσφέρεται για τις φετινές εκδηλώσεις.
Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την έκθεση με τις σπάνιες εκδόσεις, από το τέλος του 18ου αιώνα έως τις μέρες μας και παρακολούθησε τη σεμνή εκδήλωση που οργάνωσε ο Π.Σ. “Ούγος Φώσκολος”.
Το κοινό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλιππος Συνετός ενω για το περιεχόμενο της έκθεσης υπήρξε παρουσίαση από τον λογοτέχνη Διονύση Σέρρα σε κείμενο που διάβασε ο φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος. Παράλληλα στο ισόγειο της Οικίας Φώσκολου ξεκίνησε και η έκθεση με έργα του γλύπτη Κων. Βαρώτσου, υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομιλος UNECCO Ζακύνθου.

Επίσης, επιτυχώς ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή της Β ́ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης, με θέμα: “Ούγος Φώσκολος: Ξαναδιαβάζοντας το έργο του”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Ομιλητές ήταν η Francesca Fedi, Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, με θέμα: “Οι Τάφοι και οι Χάριτες: Ο Φώσκολος και μία ιδέα του “έθνους”, η οποία πρόβαλλε τους στοχασμούς του ποιητή πάνω στην ιδέα του έθνους υπό το βάρος των αλλαγών και αντιθέσεων της εποχής που γράφτηκαν τα έργα, του για το νέο Ιταλικό κράτος. Επίσης, η Φανή Καζαντζή, Oμότιμη Kαθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: “Οι Τάφοι: μεταφραστικές προσεγγίσεις από τον ελληνικό χώρο” που αναφέρθηκε στην τεράστια μεταφραστική προσπάθεια που υπήρξε στα Ιόνια νησιά και την Ελλάδα, από το 19ο αιώνα έως τις μέρες μας πάνω στο έργο του ποιητή, το λόγο και τα νοήματα που απέδιδε.

Ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Διευθυντής εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα: “Τελευταίες επιστολές του Γιάκοπο Όρτις: Οι μορφές του ρομαντικού έρωτα” ανέδειξε τα τραγικά αδιέξοδα του πρωταγωνιστή του έργου σε μια εποχή που τα οράματα της απελευθερωμένης Ιταλίας άρχισαν να γκρεμίζονται και ένας προσωπικός του έρωτας τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
“Επιτέλους αυτό το σπίτι που χτίστηκε με πολύ μόχθο και κόπο και πέρασε από σαράντα κύματα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Ουσιαστικά είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση. Έχει προηγηθεί το μνημόσυνο που κάναμε τον Δεκέμβρη του 2016 για τον Λαλότη, αλλά είναι η ανοιχτή πρώτη δημόσια εκδήλωση στο σπίτι του Φώσκολου” δήλωσε ο κ. Συνετός. Το παρών έδωσαν οι Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος και Ζακύνθου Διονύσιος, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κόκλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Καμπίτσης, ο πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γ. Δραγώνας, η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού Κ. Δεμέτη και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.