Ζάκυνθος || Ο Ηλ. Ανδριόπουλος συνάντησε τον Δ. Σολωμό σε ένα μουσικό ταξίδι

Με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο ταξίδι στην μουσική και την ποίηση που ξύπνησε μοναδικές μνήμες, πρόσφερε σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες του νησιού η μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποίησε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος “Μανώλιες”.
Μια εκδήλωση όπου ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος συναντά τον Διονύσιο Σολωμό. Γεμάτη με ακούσματα μελοποιημένα από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη σε ποίηση του εθνικού μας Ποιητή και ακούσματα του Ηλία Ανδριόπουλου. Μια εκδήλωση με διαφορετικά μουσικά ακούσματα, που ξεκίνησε με χορούς από την ομάδα χορευτικού τμήματος του “Ατζάρντο” του συλλόγου “Μανώλιες” με χοροδιδάσκαλο την Αθηνά Δεπόντη – Σέλληνα και συνέχισε με το Φωνητικό σύνολο Ζακύνθου υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου και τη χορωδία “Το Φιόρο του Λεβάντε” υπο τη διεύθυνση του Διονύση Μαλλιά, Οι μουσικοί που τους συνόδεψαν ήταν Πιάνο – Δημήτρης Αναστόπουλος, Φλάουτο – Νίκος Χαλκιάς, Ακορντεόν – Κατερίνα Κούτση, Μαντολίνο – Σπύρος Κανδιάνος, Κιθάρα – Μπράχος Ηλίας, ενώ στο τραγούδι η Ζωή Σελίμη (φιλική συμμετοχή), και ο Νίκος Μυλωνάς.

Η συναυλία αυτή, πήρε τη μορφή αφιερώματος στο σπουδαίο συνθέτη, ξεδίπλωσε μία διαδρομή, ένα μουσικό ταξίδι μέσα από το έργο του, καταγράφοντας τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας. Έτσι, στην όμορφη αυτή βραδιά το κοινό σιγοτραγούδησε και θυμήθηκε αγαπημένα τραγούδια.
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση του Ηλία Ανδριόπουλου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Μανώλιες” για την προσφορά του στο Ελληνικό Πεντάγραμμο με το συνθέτη να μοιράζεται αναμνήσεις με το κοινό λέγοντας “Να ανοίξουμε το ραδιόφωνο θυμάμαι να λέει ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός να ακούσουμε Ζακυνθινές καντάδες. Η Επτανησιακή μουσική αντιστάθμιζε τότε μιας χαμηλής ποιότητας λαϊκών δήθεν τραγουδιών που μετέδιδαν ακατάπαυστα τα ραδιόφωνα της επαρχίας τα οποία δεν μου άρεσαν. Θυμάμαι πως οι ήχοι και η οι απόηχοι που μας ερχόντουσαν απέναντι δρόσιζαν την ψυχή μας και μας γέμιζα ομορφιά και αισθητική ευχαρίστηση. Αυτά υπήρξαν για εμένα ευεργετικά γιατί μετεξελίχθησαν αργότερα σε λεπτές και γόνιμες επιρροές στο έργο της μουσικής μου. Το μυστικό για έναν δημιουργό είναι να μεταμορφώνει, να αναπλάθει αυτές τις επιρροές μέσα από τα δικά του φίλτρα σε κάτι εντελώς διαφορετικό, καινούργιο και σύγχρονο”.

O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στην λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Αυτό που πάντα στόχευε και στοχεύει ο συνθέτης είναι η ελληνικότητα και ο λόγος των ποιητών. Αυτά οδηγούν τη μουσική του εδώ και 46 χρόνια και μέσα από αυτά πορεύεται, έχοντας πιάσει κορυφές που τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους της νεότερης περιόδου της μουσικής μας. Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του, ενώ αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους, έχουν φιλοξενήσει την μουσική του.