83η ΔΕΘ | Το ΙΟΝΙΑΝ στη συνέντευξη Tύπου του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα (video)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η καθιερωμένη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.
Μεταξύ των δημοσιογράφων που έθεσαν ερωτήματα στον κ. Τσίπρα ήταν και η συνάδελφος του ΙΟΝΙΑΝ Νατάσα Τραγουστή η οποία ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο εξής «Στη νησιωτική Ελλάδα σε ένα μικρό μέρος εφαρμόζεται ο νέο θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου, εξετάζετε μηπως την επέκταση του μέτρου και σε άλλα νησιά; Τι προσδοκάτε ότι θα αλλάξει στη νησιωτική πραγματικότητα και την οικονομία; Επίσης, αναφέρατε στην ομιλία σας πως η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος είναι στις άμεσες προτεραιότητες σας, η μείωση του κόστους των διοδίων, η καταργηση του σιδηροδρόμου στο λιμάνι της Πάτρας που αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, είναι επίσης στις προτεραιότητές σας;»

Για μεταφορικό ισοδύναμο σε νησιά
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός απάντησε «Το μεταφορικό ισοδύναμο εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά για 49 νησιά από 01.07.2018 και από 01.01.2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπόλοιπα πλην Κρήτης, Ευβοιας και Λευκάδας. Ένα εμβληματικό μέτρο, που όλοι οι νησιώτες διεκδικούσαν με αγώνες γίνεται πράξη και γίνεται πράξη και για το Ιόνιο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για νησιωτικότητα και εξαιρέσεις στο ΦΠΑ που αφορούσαν τα νησιά του Αιγαίου και πλέον αφορά και σε εκείνα του Ιονίου.
Η εφαρμογή του μέτρου θα έχει πολλά σημαντικά και ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τους πολίτες που θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των μετακινήσεών τους αλλά και στη σημαντική μείωση των τιμών βασικών αγαθών διότι οι επιχειρηματίες θα λαμβάνουν ως επιστροφή σχεδόν το 100% του συνολικού τους κόστους. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Πρόπγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την 01.07.2018 κωδικό έχουν πάρει 25.000 νησιώτες και υπάρχουν χιλιάδες ταξίδια που έχουν επιχορηγηθεί από τη σχετική διαδικασία, ένω προσεχως ανοίγει και η πλατφόρμα που αφορά στις επιχειρήσεις».

Για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος
Στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα έργα υποδομών που μένουν να γίνουν στην Πάτρα και αφορούν τον δυτικό άξονα της χώρας πρόσθεσε «Το Πάτρα – Πύργος είναι λίγο σαν το “γιοφύρι της Άρτας”, με την έννοια ότι εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού του 2013, έχουν γίνει 8 διαφορετικές εργολαβίες και βρισκόμαστε στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε πιστευω θα είμαστε εντός στόχου εκτός συγκλονιστικού απροοπτου ώστε έγκαιρα, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε αποτέλεσμα».

Για το σιδηρόδρομο στην Πάτρα
Τέλος στο σκέλος της ερώτησης, για την έλευση του τρένου στην Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «Η έλευση του σιδηροδρόμου είναι ένα έργο που το έχουμε εξαγγείλει και έχουμε δεσμευσει τους πόρους. Έχει προβλεφθεί η σχετική υπογειοποίηση από τον Άγιο Διονύση μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και ο στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχουμε τελειώσει».