Στον Άρειο Πάγο η Ένωση Περιφερειών για τα ρέματα

Θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, κυρίως δε τις φυσικές καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που λόγω και της κλιματικής αλλαγής είναι συχνότερα τα τελευταία χρόνια, ήταν μεταξύ εκείνων που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Ιόνιος Πολιτεία”, Σπύρος Σπύρου
Όπως επισημάνθηκε, είχε διαπιστωθεί ήδη, από την πρώτη εφαρμογή του “Καλλικράτη” ότι το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την πολιτική προστασία ήταν ασαφές και οι αρμοδιότητες διαχέονται μεταξύ Κυβέρνησης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων. Η προσπάθεια που επί δύο χρόνια έχει γίνει, συζητώντας για την μεταρρύθμιση στον Καλλικράτη προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, δυστυχώς δεν ευοδώθηκε. Ο νέος νόμος “Κλεισθένης” εξαντλήθηκε κυρίως στο σκέλος εκείνο που αφορά το εκλογικό σύστημα που μόνο στόχο έχει την εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ όπως επεσήμανε ο πρώην Περιφερειάρχης φέρνοντας ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση.
Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι αποκλειστικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτές να συνοδεύονται με πόρους, προσωπικό και μηχανήματα, καθότι μεταξύ άλλων, αρκετοί αυτοδιοικητικοί, α’ και β’ βαθμού, βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι σε κακουργηματικό επίπεδο ως υπεύθυνοι των δυσμενών αποτελεσμάτων που δημιουργούνται από τις φυσικές αυτές καταστροφές.
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ομόφωνα αποφάσισε να στείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς με τον “Κλεισθένη” περιέρχονται στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες του καθαρισμού των ρεμάτων χωρίς να υπάρχει η συνταγματική πρόβλεψη αυτές οι αρμοδιότητες να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους, το προσωπικό που απαιτείται αλλά και τα μηχανήματα.
Επίσης δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για έκνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις) στα ρέματα. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, παράλληλα, η ΕΝΠΕ να εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πολιτική προστασία ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να μην γνωρίζει κανείς ποιος έχει ευθύνη και σε ποιο τομέα.
Ενόψει τροποποίησης του “Κλεισθένη 1”, στον “Κλεισθένη 2” και τις όποιες ενδεχόμενες μελλοντικές τροποποιήσεις, ζητήθηκε και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση. Ο κ Σπύρου ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ πρόκειται να μεταβεί εκ νέου στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή.