Στην Παναγιά την Κεριώτισσα || Κατανυκτική λιτανεία και λαϊκό γλέντι

Λαμπρή και πανηγυρική η Θεία Λειτουργία και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Επιταφίου, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγίας της Κεριώτισσας. Πιστοί συνερρευσαν να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Τελικά εκείνο που διαπιστώνει κανείς είναι πως η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο θάλασσα και παραλίες αλλά έχει μια ιστορία και έναν πολιτισμό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μέσα στους αιώνες, οι λαϊκές γιορτές θρησκευτικού χαρακτήρα, των οποίων η παράδοση ακολουθείται μέχρι σήμερα, αντιπροσώπευαν στιγμές συνεύρεσης και διασκέδασης ιδίως για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις που ήταν αποκλεισμένες από τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Σήμερα οι λαϊκές γιορτές είναι πάρα πολλές και επιτρέπουν σε δεκάδες χωριά, μικρά και μεγάλα, να ζωντανέψουν με χιλιάδες φώτα και χρώματα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλοκαιριού τα πανηγύρια στα χωριά, που θα συνεχίζονται, μέχρι του Αγίου, αλλά και μετά από αυτό.

Άλλωστε, το καλοκαίρι, πέραν των αμιγώς θρησκευτικών πανηγυριών, που δίνουν τον τόνο σε πολλές περιοχές, υπάρχουν και αυτά τα οποία αφορούν κοινωνικές συνευρέσεις και τα οποία συνδέονται με την τοπική κοινωνία και τις παραδόσεις της εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σταματούν οι άνθρωποι τις δουλειές τους, διακόπτουν για λίγο τον μονότονο ρυθμό της ζωής, συνάζονται μέσα κι έξω από τις εκκλησιές, οδοιπορούν σε μικρές λιτανείες. Και στο τέλος της ημέρας διασκεδάσουν και αναπολούν στιγμές μοναδικές και πολύτιμες, σαν θυμίαμα μνήμης.

ΦΩΤΟ: Ιωαννης Μπράτης