Λαϊκό ξεφάντωμα στην Παναγία Σγουροπουλια Καλαμακίου

Μεγάλη είναι η αγάπη που έχουν οι Ζακυνθινοί στην Παναγία και αναρίθμητες οι εκκλησίες και οι ναΐσκοι που οικοδόμησαν για τη χάρη της, στο πέρασμα των αιώνων. Κι αν κάποιες από αυτές δεν τις σεβάστηκαν ο χρόνος και ο εγκέλαδος, ο οποίος τις ισοπέδωσε στις κατά καιρούς επισκέψεις του στο νησί, δεν είχε υπόψη του το επτανησιακό πείσμα που κατάφερε να ανοικοδομήσει πολλές από αυτές, αποκαθιστώντας με συγκινητική ακρίβεια την προσεισμική τους όψη.

Οπως και να χει, παλιές και νέες, οι εκκλησίες στη χάρη της Παναγίας σε όλο το νησί είναι δεκάδες και οι Ζακυνθινοί γιορτάζουν τις περισσότερες από αυτές το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Οι γιορτές έχουν καθαρά ζακυνθινό χαρακτήρα, με λιτανείες, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς.

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν μας έβγαζε ο δρόμος στο νησί μας, να μην βρούμε μια εκκλησιά που να γιορτάζει την Παναγιά της, μια αφορμή για θρησκευτική κατάνυξη αλλά και για γνήσιο ζακυνθινό γλέντι, με χορούς, τραγούδια, εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί. Ετσι έγινε και στην Πανμγία τη Σγουροπουλια στο Καλαμάκι.