Εγκώμια και λιτανεία Επιταφίου Θεοτόκου στη Φανερωμένη || Δείτε φωτοστιγμές και βίντεο

Δεκαπενταύγουστος, η εορτή της κοίμησης της Θεοτόκου, το “Πάσχα του καλοκαιριού”, όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί, σε κάθε βουνό, σε κάθε χωριό, μια εκκλησία αφιερωμένη σε εκείνη, να γαληνεύει, να παρηγορεί, να δίνει δύναμη και κουράγιο σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε απελπισμένο άνθρωπο που ζητά την βοήθεια της.

Το Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες πιστών, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, πρόστρεξαν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονταν οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης για να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της.

Στη Ζάκυνθο όλες οι εκκλησίες πανηγύρισαν με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια. Δεν υπήρξε περίπτωση, όπου κι αν σας έβγαζε ο δρόμος στο νησί μας, να μην βρίσκατε μια εκκλησιά που να γιορτάζει την Παναγιά της, μια αφορμή για θρησκευτική κατάνυξη.

Το ίδιο και στην ιστορική εκκλησία της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου στον υπό του σεισμού και του πυρός του 1953 καταστραφέντος ξακουστού εις την Ορθοδοξία Ναού που με πολύ κόπο και υπερνικώντας εμπόδια παραδόθηκε προ ετών σε καιρούς δύσκολους ένα κόσμημα ανάλογο της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.

Εκεί πλήθος πιστών συνέρρευσε να παρακολουθήσει την Ακολουθία της Παρακλήσεως και των Εγκωμίων και στη συνέχεια την λιτανεία της Επιταφίου Παναγίας χοροστατούντως του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Χρυσικόπουλος