Οι νέοι δουλεύουν σκληρά χωρίς να υπολογίζουν ωράριο


φωτο: Biscotto

Τις προηγούμενες δεκαετίες η εποχιακή εργασία ήταν το παν για τους περισσότερους από τους συμπολίτες μας. Έχοντας εξασφαλίσει την καλοκαιρινή τους δουλειά δεν αποτελούσε ιδιαίτερος πονοκέφαλος για το αν θα εργαστούν τον χειμώνα, αφού είτε είχαν τις αγροτικές τους υποχρεώσεις, είτε αρκούταν στο πάλαι ποτέ επίδομα ανεργίας. Στις μέρες μας παρόλο που εργάζονται σκληρά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για… “ζήτω”. Για τους πιο νέους σε ηλικία αυτό ισχύει 100%, αφού το να εργάζονται είναι απαραίτητο είτε για τις σπουδές τους, είτε στα επόμενα βήματα της ζωής τους. Όπως οι ίδιοι λένε το κάνουν για να ζήσουν ανεξάρτητοι από την οικογένεια τους και να μπορέσουν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα σχολιάζουν ότι η απασχόληση είναι σημαντική για κάθε νέο παιδί, αφού το βοηθάει σε πολλούς τομείς της ζωής του.

Καλύπτουν τις ανάγκες τους
Μάλιστα πολλά νέα παιδιά δεν νοιάζονται για το πόσες ώρες θα εργαστούν και προσπαθούν να κερδίσουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για το φετινό καλοκαίρι. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που μπορεί να απασχοληθούν σε 2-3 δουλειές για να κερδίσουν όσα χρήματα χρειάζονται και δεν τους ενδιαφέρει αν δεν θα έχουν χρόνο να περάσουν ένα όμορφο και ξεκούραστο καλοκαίρι. Ιδιαίτερα στο νησί μας τα περισσότερα νέα παιδιά από την ηλικία των 18 ετών και ίσως και λίγο μικρότερα προσπαθούν να εργαστούν στην επιχείρηση της οικογένειας τους και να μάθουν πως είναι να δουλεύουν πολλές ώρες. Βέβαια για πολλούς νέους τα λεφτά που κερδίζουν από την εποχιακή τους εργασία δεν είναι όσα θα κέρδιζαν παλαιότερες εποχές, αλλά κάνοντας οικονομία προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν για τις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΙΦΑΡΙΝΗΣ

“Εργαζόμαστε για να βγάζουμε χρήματα και να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας. Η επικοινωνία με τον κόσμο είναι σημαντική, αναλόγως τι δουλειά κάνει ο καθένας. Είναι άνθρωποι που εργάζονται διπλοβάρδιες. Κάποιοι το κάνουν εποχιακά για να τα βγάζουν πέρα. Ο στόχο μου είναι να δουλεύω ένα ανθρώπινο ωράριο και να καλύπτω τις υποχρεώσεις μου. Πλέον με τους μισθούς που έχουν φτάσει στην Ελλάδα δεν έχεις πολλά όνειρα με ένα βασικό μισθό. Απλά προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε αυτά τα χρήματα και να περνάμε καλά”

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΓΟΥΝΑΡΗ
“Μια καλοκαιρινή δουλειά είναι εποικοδομητική για τους νέους φοιτητές γιατί πέρα ότι μπορούν να έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάποια πράγματα χωρίς να στηρίζονται από τους γονείς τους και να είναι ανεξάρτητοι, ενώ κάποιοι άλλοι που δεν στηρίζονται οικονομικά από τους γονείς μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους και να μην επιβαρύνουν τους δικούς τους. Θεωρώ πως είναι σημαντικό γιατί μαθαίνουμε από νωρίς πως είναι η αγορά εργασίας και πως βγαίνει το μεροκάματο. Βλέπεις ότι προσφέρεις και είναι σημαντικό να προσφέρεις και να ανταμείβεσαι για αυτό που κάνεις”

ΔΑΝΤΗΣ ΤΖΙΩΛΗΣ
“Το κάνω σαν καλοκαιρινή απασχόληση να δουλεύω γιατί θέλω Σεπτέμβρη – Οκτώβρη να φύγω σαν φοιτητής και να είμαι πιο ανεξάρτητος. Είναι σημαντικό γιατί από μικρή ηλικία δουλεύουμε διότι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να βγάζουμε χρήματα και πόσο σημαντικό είναι το να κάνεις οικονομία στις μέρες μας. Ακόμα και αν δεν έχει ανάγκη, μόνο και μόνο για να μπαίνει στο τρυπάκι της δουλειάς αξίζει. Η δουλειά βοηθάει πολύ και σε κοινωνικοποιεί”