Κέντρο Γυναικών || Δράση ενημέρωσης στο προσωπικό του Λιμεναρχείου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου, δια της νομικής συμβούλου του Πέττα Κατερίνας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση στελεχών του τμήματος Ανάκρισης του Λιμενικού Σώματος Ζακύνθου, πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο γραφείο του τμήματος Ανάκρισης τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο της οποίας στελέχη των τμημάτων Ανάκρισης, Δικαστικού, Λιμενικής Αστυνομίας και Τροχαίας του Λιμενικού Σώματος Ζακύνθου παρουσία του Πλωτάρχη του Λ.Σ., κου Κοκκάλα Νικολάου, ενημερώθηκαν σχετικά με τις πολύ σημαντικές τροποποιήσεις που εισήγαγε στην ελληνική νομοθεσία ο Ν. 4531/2018 δυνάμει του οποίου κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Πιο συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν για τις επελθούσες μεταβολές:
-στον Ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας καθώς πλέον προστατεύονται και οι σχέσεις μεταξύ (νυν ή πρώην) συντρόφων με σύμφωνο συμβίωσης, ανεξαρτήτως συνοίκησης και αυξάνει το χρονικό διάστημα αναστολής της έναρξης προθεσμίας παραγραφής αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας που τελούνται σε βάρος ανηλίκου.
-στον Ν. 2168/1993 περί όπλων με την απαγόρευση χορήγησης αδειών οπλοκατοχής σε όσους διώκονται ποινικά για ενδοοικογενειακή βία και σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για οποιοδήποτε πλημμέλημα ενδοοικογενειακής βίας ανεξαρτήτως του ύψους της επιβληθείσας ποινής.
-στον Ν. 3907/2011 καθώς προστατεύονται από την απέλαση κι επιστροφή οι παράτυποι μετανάστες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες (γενικές και ειδικές) προανακριτικές αρχές για να υποβάλλουν καταγγελία ή να αναφέρουν το περιστατικό.
-στον Ποινικό Κώδικα για παράδειγμα με τη ρητή πρόβλεψη της παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking) ως αυτοτελούς ποινικού αδικήματος, την ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) και την προσθήκη του εξαναγκαστικού γάμου στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων.

Τονίστηκε ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος του αρμοδίου τμήματος Ανάκρισης του Λ.Σ. Ζακύνθου, ως υπηρεσίας πρώτης γραμμής, στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής/συντροφικής βίας σε βάρος των γυναικών και των ανηλίκων τέκνων τους, τα οποία λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης κι αρμοδιότητάς τους, καθώς καλείται να λειτουργήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε το θύμα να αισθανθεί αμέσως προστασία κι ασφάλεια για να διευκολυνθεί η συνεργασία του στην καταγγελία του περιστατικού.
Επισημάνθηκε δε η εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση της ανωτέρω Υπηρεσίας να συνεργάζεται με το Συμβουλευτικό Κέντρο και να γνωστοποιεί στο θύμα την ύπαρξή του ως υποστηρικτικού μηχανισμού κατά της βίας στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί για να λάβει δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής στήριξης.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου, δια των στελεχών του, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Πλωτάρχη του Λ.Σ., κο Κοκκάλα Νικόλαο για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία καθώς, επίσης, τα στελέχη των τμημάτων Ανάκρισης, Δικαστικού, Λιμενικής Αστυνομίας και Τροχαίας με τον βαθμό Ανθυποπλοιάρχου, Σημαιοφόρου, Αρχικελευστή και Κελευστή που παρακολούθησαν τις εργασίες της εν λόγω ενημερωτικής δράσης.