Ζάκυνθο επιλέγουν οι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χ. ΚΑΝΔΗΛΑ

Ο Αύγουστος είναι πλέον γεγονός, ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους. Από προχθές έχει ξεκινήσει η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο. Ήδη τις τελευταίες ημέρες “βουλιάζει” το λιμάνι του νησιού από τουρίστες αλλά και Ζακυνθινούς που ζουν μόνιμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και προτιμούν στιγμές χαλάρωσης. Τα πλοία της γραμμής καθημερινά μεταφέρουν χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έρχονται να κάνουν τις διακοπές τους.
Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ψηφίζουν με κλειστά μάτια το νησί μας για να περάσουν τις ημέρες του καλοκαιριού και αν και δεν φημιζόμαστε για το καλοκαίρι με τα άσπρα και μπλε σπιτάκια πάνω σε λόφους στο Αιγαίο, έχουμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα.
Το δυνατό brand name της Ζακύνθου είναι εκείνο που υπερίσχυσε τελικά των αρνητικών σχολίων για ζητήματα καθημερινότητας, εδραιώνοντας τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη, και για τον Αύγουστο και απαντώντας σε όσους φαίνεται να αδιαφορούν όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον του νησιού.
Οι κρατήσεις σημειώνουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με εκείνες άλλων ετών και οι αγορές δείχνουν σαφή προτίμηση της Ζακύνθου. Τουριστικοί πράκτορες και στελέχη τουριστικών φορέων διαβεβαιώνουν πως η Ζάκυνθος πλέον αποτελεί προορισμό όλων των ξένων αγορών.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε για ακόμα μια φορά ότι το νησί της Ζακύνθου εκτός από τις πανέμορφες παραλίες, το «Ναυάγιο» και το Μαραθονήσι, φημίζεται για την παραδοσιακή ύπαιθρο, τη γαστρονομία και τους μεζέδες του, τη μαγεία στα κρυμμένα ορεινά και πεδινά η οποία αν και δεν διαφημίζεται, μπορεί κανείς να ανακαλύπτει. Και ας μην ξεχάσουμε τον πολιτισμό μας που όσον αφορά τις τέχνες περισσεύει σε τούτο δω τον τόπο. Καντάδες, χοροί, γλέντια και τραγούδια τρανταχτά παραδείγματα.

Το στοίχημα
Το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά παραμένει στο χέρι μας να το κερδίσουμε, αφού τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και τη φετινή τουριστική περίοδο είναι η αύξηση των κρατήσεων, οι πολυάριθμες καθημερινές πτήσεις, και η εκτόξευση αριθμητικά των επισκεπτών.
Σίγουρα τα προβλήματα ποτέ δεν εγκαταλείπουν έναν τόπο. Πάντα θα υπάρχουν και θα μας απασχολούν. Όμως στο ξακουστό νησί μας υπάρχουν και πολλά θετικά που μπορούν να μας κάνουν υπερήφανους και ξεχωριστούς. Κάθε καλοκαίρι η Ζάκυνθος «πνίγεται» από τουρίστες και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Για αυτό θα πρέπει εάν δεν μπορούμε να διορθώσουμε απόλυτα τα αδύνατα σημεία μας τουλάχιστον να μπορέσουμε να τα ελαχιστοποιήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται εικόνες όπως αυτές που υπάρχουν στις φωτογραφίες και που πέραν της ακαλαισθησίας αποτελούν και μικρές εστίες πυρκαγιών.

Τον Αύγουστο
Σημειώνοντας μια ανοδική πορεία καθ’όλη τη χρονιά, κάτι ανάλογο ευελπιστούν όλοι και για τον Αύγουστο, αφού κατά παράδοση ο μήνας αυτός είναι και η μεγαλύτερη ελπίδα – πηγή εσόδων για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Κορύφωση το διάστημα από την Παναγία μέχρι και τη γιορτή του Πολυούχου μας, Αγίου Διονυσίου, όπου και θα καταφθάσουν και πολλοί Έλληνες τουρίστες, τόσο λόγω αδειών, όσο και λόγω του εθίμου. Οι τουρίστες μας “τίμησαν” και φέτος με την παρουσία τους κατατάσσοντάς μας στις πρώτες επιλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Fraport και του Υπουργείου Τουρισμού, στους 8 πρώτους προορισμούς με πληρότητα για την περίοδο Ιουλίου – Αρχές Αυγούστου.
Είτε ερχόμενοι για πρώτη φορά, είτε έχοντας ξανάρθει, οι τουρίστες επιθυμούν να επισκεφτούν τα καλύτερα μέρη μας και να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές. Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που μερικοί είναι αναποφάσιστοι αλλά δηλώνουν ότι από πολλές απόψεις η Ζάκυνθος είναι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους. Όπως λένε και οικονομικά συμφέρει να έρθεις στο “Φιόρο του Λεβάντε” για τις διακοπές σου, ενώ έχει τόσα μέρη να πας που δεν χορταίνεις να κάνεις βόλτα και να χαλαρώνεις σε κάποια παραλία.

Με κάποιες επιφυλάξεις
Παρ’όλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος κρατάει τις επιφυλάξεις του για ακόμα ένα καλοκαίρι αναμένωντας να τελειώσει η σεζόν για να προχωρήσουν στον απολογισμό τους, διότι μπορεί η ποσότητα να έχει αυξηθεί αλλά πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται για την ποιότητα, ανάμεσά τους όχι μόνο επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και καταστηματάρχες του κέντρου που αναμένουν τον τουρίστα για την αύξηση των εσόδων τους, τον ψάχνουν και δεν τον βρίσκουν.

Πρωταγωνιστής
η καρδιά της πόλης

Και φέτος όλοι οι επισκέπτες πραγματοποιούν μια στάση στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Φωταγωγισμένη και καθαρή, «μοστράρει» στο κέντρο κλέβοντας την παράσταση προσκαλώντας όλους να τη διασχίσουν. Από εκεί μπορούν να μεταφερθούν και στον Άγιο Μάρκο για να γνωρίσουν τη βενετσιάνικη πλευρά της πόλης και να οδηγηθούν στην Αλ. Ρώμα, στον (πεζό)δρομο της κεντρικής μας αγοράς, ο οποίος ειδικά τις νυχτερινές ώρες σφύζει από ζωή. Το «αγκάθι» της μη πεζοδρομημένης Αλ. Ρώμα, βέβαια, παραμένει χτυπώντας «καμπανάκι» στις αρχές που πρέπει να δουν πιο σοβαρά το θέμα των υποδομών και να φροντίσουν να τις αναβαθμίσουν, το συντομότερο δυνατό.
Ενδιαφέρον υπάρχει εκτός και από τις πολυσύχναστες παραλίες για το κύμα δροσιάς και για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με το Ενετικό Κάστρο αν και καθυστέρησε την έναρξη της λειτουργίας του λόγω έλλειψης προσωπικού να σημειώνει σταθερή αύξηση επισκεπτών και φέτος.

Πολλές οι επιλογές
Στις προτιμήσεις των επισκεπτών και οι ταβέρνες και τα παραδοσιακά εστιατόρια στα οποία οι τουρίστες αναζητούν ντόπια υλικά και γεύσεις, εδέσματα και μεζέδες των γιαγιάδων μας. Από εκεί και πέρα εκτός από τις πανέμορφες παραλίες ιδανικές για κάθε είδους επισκέπτη, υπάρχουν και οι παραδοσιακές νοστιμιές με το κοκκινιστό, το λαδοτύρι, το μέλι και το μαντολάτο να προσθέτουν άλλη αξία στις διακοπές των επισκεπτών. Παραδοσιακά είναι και τα ακούσματα, οι χοροί και οι τέχνες που μπορεί να ανακαλύψει ένας επισκέπτης στο νησί, αφού η μουσική είναι ένα τεράστιο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας μας.
Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους η Ζάκυνθος βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών και αυτό το καλοκαίρι. Παρά τα προβλήματα, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα στους επισκέπτες, την προτιμούν γιατί έχει πολλά να τους προσφέρει. Φυσικά τοπία, παραδοσιακά δρώμενα είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο, αυτό που επιπλέον μετράει είναι και οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου που συνεχίζουν τον αγώνα κάθε καλοκαίρι, που με μεράκι και υπομονή σχεδιάζουν όλο το χειμώνα τις επόμενες κινήσεις τους για να καταφέρουν το καλοκαίρι να κερδίσουν εκτός από τα χρήματα, την αναγνώριση των κόπων τους και ίσως κάποιους φίλους.

Με αεροπλάνα
και παπόρια

Το ΚΤΕΛ με τα αυξημένα δρομολόγια υπεραστικά και με τα νέα τοπικά που προστέθηκαν φέτος στο νησί εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες που έρχονται για να περάσουν τις διακοπές τους. Επιπλέον, με δρομολόγια της γραμμής Κυλλήνη – Ζάκυνθος έχουν προγραμματίσει και οι ναυτιλιακές εταιρείες γα να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά και με τη σύνδεση Ζάκυνθος – Πρίντεζη αποκτούν πρόσβαση οι φίλοι Ιταλοί.
Αυξημένες οι πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και φέτος στο Αεροδρόμιο του νησιού τις επόμενες ημέρες οι ευρωπαίοι επισκέπτες μας, όπου σε συνδυασμό με τους Έλληνες που επέλεξαν το αεροπλάνο ως μέσο μεταφοράς και συμβάλλουν στις συνολικές αφίξεις. Κορυφαίες οι αφίξεις Ολλανδών, Βρετανών και Ολλανδών που έρχονται κατά κύματα και κάνουν τη διαφορά.

Υποδομές…
Αν και τα δεδομένα ξεκίνησαν θετικά για το νησί, η άνοδος των επισκεπτών ανέβασε τις ανάγκες και την ευθύνη μας. Θέματα με απορρίματα και συγκεκριμένα τη συγκομοιδή τους συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως και περιστατικά με αστικά λύματα, τα οποία συμμαζεύτηκαν πριν κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους τουρίστες. Το ίδιο δεν συνέβη με τις γαλάζιες σημαίες, οι οποίες δεν πληρούσαν καμιά από τις προϋποθέσεις και αφαιρέθηκαν.
Το ίδιο συνέβη και με το θέμα των δρόμων, οι οποίοι σε συνολικό επίπεδο δεν άλλαξαν και πολύ. Μια αισθητή και σημαντική διαφορά ήταν η ασφαλτόστρωση της Λομβάρδου, η κατάσταση της οποίας παίζει μεγάλο ρόλο στην πρώτη άποψη των επισκεπτών που αντικρύζουν την πόλη του νησιού, όπως και το καθάρισμα και άσπρισμα του λιμανιού από το Λιμενικό Ταμείο.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά λειτουργούν οι διαβάσεις πεζών. Η επιτυχία τους βρίσκεται σε καλή πορεία από την πλευρά των τουριστών που τις διασχίζουν, όχι τόσο καλή για κάποιους οδηγούς που δεν συνετίζονται και δεν έχουν εντρυφήσει ακόμα στην ιδέα ότι οι πεζοί προηγούνται.
Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους, θετικούς και αρνητικούς, η Ζάκυνθος βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών και αυτό το καλοκαίρι. Παρά τα προβλήματα, γνωστά και άγνωστα σε επισκέπτες και κατοίκους, την προτιμούν γιατί έχει πολλά να τους προσφέρει.
Φυσικά τοπία, παραδοσιακά δρώμενα είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο, αυτό που επιπλέον μετράει είναι και οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου, οι καθημερινοί πολίτες, που συνεχίζουν τον αγώνα κάθε καλοκαίρι, που με μεράκι και υπομονή σχεδιάζουν όλο το χειμώνα τις επόμενες κινήσεις τους για να καταφέρουν το καλοκαίρι να κερδίσουν εκτός από τα χρήματα, την αναγνώριση των κόπων τους και κάποιους φίλους.