ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ || Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες || Σε ύφεση τα μέτωπα…

φωτό Γ. Πομώνης

Μνήμες των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν πέρυσι το νησί, ξύπνησαν οι δύο νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το απόγευμα, σε δυο διαφορετικές περιοχές, μια στο Κοιλιωμένο και μια στο Λαγοπόδο (περιοχή Καταλούπου), με ελάχιστη ώρα διαφορά η μια από την άλλη και κάτω από ύποπτες όπως όλα δείχνουν συνθήκες.

Σήμερα το πρωί και σε ότι αφορά στο μέτωπο του Μαχαιράδου είναι σε ύφεση και έχει τεθεί υπό έλεγχο ενω εκείνο του Κοιλιωμένου εξακολουθεί να δίνει αναζωπυρώσεις.
Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας ενω μαζί με τις τοπικές δυνάμεις επιχειρούν ενισχύσεις από την Πελοπόννησο που έφτασαν στο νησι. Αυτή τη στιγμή, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στα μέτωπα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας σήμερα η Ζάκυνθος, βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιά (κατηγορία κινδύνου 4), γεγονός που έχει θέση σε ετοιμότητα τις Αρχές του τόπου.

Το χρονικό
Μεγαλύτερη ήταν η πυρκαγιά στο χωριό Κοιλιωμένος, καθώς είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα – ένα με κατεύθυνση προς το χωριό, και το άλλο να καίει πευκοδάσος της περιοχής. Εκεί επιχειρούσαν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες και 5 υδροφόρες ενώ από το απόγευμα μέχρι και τις 20.00 μ.μ. επιχειρούσαν ρίξεις νερού, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου canader, δυο τύπου pzl και το ελικόπτερο “Αφροδίτη” τύπου Erikscon.
Στο άλλο μέτωπο στου Καταλούπου, το οποίο και αυτό εξακολουθούσε να είναι σε πλήρη εξέλιξη και πότε να κινείται προς τον Αγαλά και πότε προς τη Λιθακιά, επιχειρούσαν για την κατάσβεση της 4 πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες. “Σύμμαχος” των πυρκαγιών, ήταν οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν τα 6 μποφόρ, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να ενισχυθούν αργότερα.
Από την πρώτη στιγμή κοντά στον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πύραρχο Δημήτρη Πατράκη βρίσκονταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς με τον Αντιδήμαρχο Ν. Πέττας, ενώ τη δική του συμβολή είχε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρ. Πανόριος.

Ενισχύσεις από την Πελοπόννησο
Σημαντική βοήθεια στο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου, αναμένεται να προσφέρουν οι ενισχύσεις, που έφτασαν στο νησί, από την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, με το πλοίο της γραμμής έφτασαν στο λιμάνι της Ζακύνθου, και από εκεί στα μέτωπα ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τα Λεχαινά. Η νύχτα στα δύο μέτωπα της Ζακύνθου, αναμένεται πως θα είναι μεγάλη με όλη τη πυροσβεστική δύναμη να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να την θέσουν υπό έλεγχο και μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι τη στιγμή που έκλεισε η ύλη της εφημερίδας μας -23.10μμ- δεν διέτρεχαν κάποιον κίνδυνο. Οι πυροσβέστες αλλά και οι τοπικές αρχές που βρίσκονταν στο σημείο αγωνιούσαν για τυχόν αλλαγή των ανέμων, που μπορεί να στρέψει τις φλόγες προς κατοικημένες περιοχές.

φωτό Γ. Πομώνης

φωτό Γ. Πομώνης

Προβληματισμός
για τα περιστατικά

Τα ακριβή αίτια αναζητά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Υπάρχουν, ωστόσο, υποψίες ότι η τοποθέτησή τους, δεν ήταν τυχαία. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ακόμα περιστατικό της τελευταίες ημέρες όπου μαζί με τη Μπόχαλη, τις Νερατζούλες, το Βροντόνερο και τη Λιθακιά κάποιοι στέλνουν μήνυμα και θα πρέπει οι αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη το “καμπανάκι” που χτυπάει.
“Λυπάμαι που καίγονται πεύκα και λυπάμαι που για ακόμη μια φορά ανθρώπινο χέρι εγκληματεί για το περιβάλλον και την φύση με κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων. Θα κάνουμε επιτήρηση με όλες τις δυνάμεις. Εμείς έχουμε σε επιφυλακή όλους τους προέδρους μας σαν Δημοτική Αρχή. Όλοι να επαγρυπνούν και κάθε ύποπτη κίνηση να την αναφέρουν στην Πυροσβεστική και στον Δήμο. Πρέπει να αγαπήσουμε το περιβάλλον να μην το καίμε. Έχουμε την πικρή περσινή εμπειρία. Έχουμε συστράτευση των δυνάμεων του νησιού. Κάποιες ανησυχητικές φωτιές δημιουργούν προβληματισμό” δήλωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου.
“Κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν το έργο τους και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Ικανοποιούνται με το να καίνε τα δάση και να γίνεται καταστροφή στο περιβάλλον”, μας δήλωσε ο κ. Σπύρος Κωστής, ενώ από τη μεριά του ο κ. Στέφανος Σούλης πρόσθεσε “κάτι να κάνουμε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει και λένε πως θα βάλει αέρα και είναι επικίνδυνα τη νύχτα. Πριν νυχτώσει όσο μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά και να βοηθήσουμε όλοι”, και οι δυο κάτοικοι της περιοχής.

φωτό Γ. Πομώνης

φωτό Γ. Πομώνης