Καρτ ποστάλ ντροπής το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Σωστη

Λίγα μόλις μέτρα από το διάσημο νησάκι Cameo, το χιλιοφωτογραφημένο αξιοθέατο του νησιού που μαζί με το “Ναυάγιο” που αποτελούν σύμβολα του καλοκαιριού, το σκηνικό αλλάζει σε ακραίο βαθμό. Από τα τυρκουάζ νερά της θάλασσας και την καταπράσινη κορυφή του βράχου και από το γραφικό ξύλινο γεφύρι και τις χαρούμενες παρέες, το μάτι πέφτει ξαφνικά σε γιγάντιες λακκούβες με λασπόνερα, πολυάριθμα πούλμαν να αδειάζουν και φορτώνουν τουρίστες στο μικρό λιμανάκι του Αγίου Σώστη και να στριμώχνονται σε ελάχιστο χώρο για να μανουβράρουν, σκουπίδια και μπάζα να καραδοκούν να υποδεχτούν τον επισκέπτη σε κάθε γωνιά, ένα χάος από οχήματα, δίκυκλα και γουρούνες να διαγωνίζονται ποιος θα περάσει πρώτος. Αυτή είναι σήμερα η εικόνα του Αγίου Σώστη και είναι κάθε άλλο παρά θελκτική. Η αδιαφορία, η εγκατάλειψη και η ασυδοσία κυριαρχούν για μία ακόμη φορά, μετατρέποντας ένα ζακυθινό τουριστικό σήμα κατατεθέν σε τριτοκοσμικό τοπίο. Οι διαμαρτυρίες ουκ ολίγες, κυρίως από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο σημείο και που φαίνεται πως προσπαθούν μόνοι τους να βάλουν μία τάξη στη γενική αταξία. Είναι όμως εύκολο;

“Ομόνοια”
Το κυκλοφοριακό χάος είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στη Ζάκυνθο και δυστυχώς δεν αφορά μόνο την πόλη αλλά και άλλες περιοχές, όπως λόγου χάρη το Αργάσι ή το Τσιλιβή. Το ίδιο συμβαίνει και στον Αγιο Σώστη, στο μικρό και άλλοτε γραφικό λιμανάκι, που τους καλοκαιρινούς μήνες ασφυκτιά από την άναρχη κυκλοφορία κάθε λογής οχημάτων, με άμεσο κίνδυνο βέβαια για τους ίδιους τους πεζούς. Σύμφωνα με όσα λένε επιχειρηματίες της περιοχής, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λύση υπάρχει για την αποφόρτιση του κυκλοφοριακού χάους.

Λασπόνερα…
Το σκηνικό θυμίζει φτωχογειτονιά της Αθήνας τη δεκαετία του ‘50. Κι όμως, είναι ο δρόμος που θα διασχίσει ο επισκέπτης για να κατευθυνθεί είτε στο Cameo είτε στην παραλία του Αγίου Σώστη. Σε ένα ιδιαίτερα τουριστικό σημείο, οι δρόμοι παραμένουν χωματόδρομοι που σημαίνει πως όταν δεν βρέχει είναι γεμάτοι χώμα και σκόνη ενώ μετά από κάθε μπόρα, όπως εχθές, μετατρέπονται σε λίμνες από λάσπες και βρωμόνερα.

Άθλιοι δρόμοι
Από τη διασταύρωση του Βεζάλ μέχρι και το λιμανάκι του Αγίου Σώστη, το οδόστρωμα είναι ίσως ένα από τα χειρότερα στο νησί και ας εξυπηρετεί χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Σπασμένη άσφαλτος, λακκούβες, χαντάκια και άλλες παγίδες υποδέχονται τον άμαθο τουρίστα, ενώ όταν βρέχει οι λακκούβες καμουφλάρονται άριστα κάτω από νερό και λάσπη. Οι οδηγοί που δεν γνωρίζουν την κατάσταση του δρόμου, κινούνται, κυριολεκτικά, στα τυφλά.

Χωρίς γνώση και όραμα
Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι όταν αναλαμβάνει μία αρχή να ηγηθεί ενός τουριστικού τόπου, οφείλει να αντιλαμβάνεται απόλυτα τις ανάγκες του τόπου αυτού, με πρώτη και καλύτερη την καθαριότητα και την ευπρέπειά του. Εικόνες όπως αυτές που καταγράφει ο φακός, όχι μόνο δεν ταιριάζουν σε έναν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά προσβάλλουν τους ίδιους τους κατοίκους και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή.