Η υποστολή της σημαίας των ευθυνών μας || Ο εξορκισμός της Ζακυνθινής πραγματικότητας

Υπάρχουν οι άνθρωποι που προκαλούν τα πράγματα να συμβαίνουν
Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν τα πράγματα να συμβαίνουν
Υπάρχουν κι εκείνοι που αναρωτιούνται απλώς γιατί συνέβησαν…

Σαφώς οι τελευταίοι, είναι η συντριπτική πλειοψηφία στην κοινωνική μας πραγματικότητα….

Τα παραπάνω ανήκουν στον καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, όπως τα ανέλυσε στο Tedx Πάτρας πριν από 8 μήνες στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα.

Θα είναι υπερβολή να μιλήσουμε για κοινωνίες αξιών, σε μια Ζάκυνθο που κινείται σε ρυθμούς ενός ξέφρενου “πάρτυ τζίρων”… να μιλήσουμε με ιατρικούς όρους για το “προλαμβάνεις αντί του θεραπεύειν”… να μιλήσουμε για “αδιαφορώ και για οφείλω”… να μιλήσουμε για “υποχρεώσεις και δικαιώματα”… να μιλήσουμε για την “πολιτική και την διοίκηση”… την “πραγματικότητα και το ιδεατό”…

Και όλα αυτά, σήμερα, κάτω από το μαύρο πέπλο, ενός ακόμη άδικου θανάτου, ενός γλυκύτατου νεαρού συμπολίτη μας…

Οι Γαλάζιες που έγιναν
κόκκινες σημαίες

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος και οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα της απόσυρσης των “γαλάζιων σημαιών” από τις παραλίες της Ζακύνθου.
Ελλείψει θεμάτων επικαιρότητας, με δεδομένο το ότι, στην Ελλάδα λειτουργεί – με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου – μόνο ο τουρισμός, ήταν καλό θέμα αναπαραγωγής, διάδοσης και σχολιασμού, από δεκάδες μέσα εθνικής εμβέλειας και σαφώς από αντίστοιχα στο εξωτερικό.
Η Ζάκυνθος είναι ανταγωνιστική και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία…

Η αναστολή για φέτος της έπαρσής τους, σε 18 σημεία του νησιού, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαχείρισης του περιβάλλοντος, και αποδίδεται σύμφωνα με το Δήμο σε “τρέχοντα θέματα διαχείρισης υποδομών και έλλειψη ναυαγοσωστών”.
Αν κανείς από όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, γνωρίζει ή googlarontas ψάξει να μάθει τι σημαίνει: “καταθέτω φάκελο για να εξασφαλίσω γαλάζιες σημαίες”, θα καταλήξει στην ελληνική πραγματικότητα. Δηλαδή στο ότι, το 80% των περιπτώσεων εξασφάλισης της περιβόητης σημαίας που σηματοδοτεί μια ελληνική παραλία, έχει εξασφαλιστεί “από το παράθυρο”, κοινώς με “μαϊμού” συμπλήρωση εγγράφων που παραποιούν ή διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
– Σιγά… που οι ευρωπαίοι θα έρθουν να κάνουν ελέγχους…!
Αλλωστε και ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, έχει λόγους να είναι βιώσιμος!
Τα ζητούμενα για μια τέτοια σημαία, είναι πολύ πιο δύσκολα, από τον εύκολο εξιλασμό της “θαλάσσιας ρύπανσης” που ο καθένας θεωρεί ως υπαίτια…

Διεθνής συντονιστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» για ακτές και μαρίνες είναι ο μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός FEE (Foundation for Environmental Education – Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση). www.blueflag.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τα κριτήρια, για την εξασφάλιση αλλά κυρίως για την διατήρηση ενός τέτοιου συμβόλου σε μία ακτή, είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστεί πολύς χώρος για να τα αναλύσουμε…
Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι για διαφορετικούς λόγους, καμία παραλία της Ζακύνθου και στο 80% ολόκληρης της Ελλάδας, δεν πληρούνται τα απαιτούμενα για να κυματίζει η σημαία.
Ποια παραλία πληροί όρους πλήρους πρόσβασης, ασφάλειας, ναυαγοσώστη, υγιεινής, τουαλετών και καμπινών, περίθαλψης, μη πλήρους κάλυψης από ομπρελοξαπλώστρες, μη καταβολής αντιτίμου για να ξαπλώσεις στον ήλιο, πάρκινγκ, παροχής εξοπλισμών, πλήρους σήμανσης, πληροφοριών, πλήρους περιοδικού ελέγχου ποιότητας των νερών με μόνιμη συμπλήρωση πινάκων σε δημόσια θέα, συνεχείς περιβαλλοντικές εκδηλώσεις – δράσεις – δημοσιότητα – επικοινωνία… και πολλά πολλά άλλα…
Οποιος υπηρεσιακός παράγοντας στο παρελθόν, συμπλήρωνε έγγραφα μαϊμού, που δήλωνε ότι οι φοβερές παραλίες μας, πληρούν τα παραπάνω, ήθελε αν μη τι άλλο παύση από τα καθήκοντά του…
Κοινώς, πανηγυρίζαμε σε αλώνι… ως Ελληνες κάτοικοι της νοτίου Βαλκανικής!

Γιατί το πανελλήνιο ασχολήθηκε
με τις παραλίες της Ζακύνθου

Η πρώτη απάντηση είναι, γιατί η Ζάκυνθος έχει όμορφες, ήπιες, ζεστές, ασφαλείς, όμορφες και μοναδικές παραλίες.
Αυτές, από μόνες τους, την κατατάσσουν στα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου! Έχει ενδιαφέρον!
Η δεύτερη απάντηση είναι, γιατί είμαστε στόχος ανταγωνισμού ή η είδησή μας πουλάει.
Η τρίτη αφορά εμάς, τους Ζακυνθινούς, την αγάπη μας στα δικά μας και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε την φιλτάτη πατρίδα μας να είναι “κακή μάνα” και “πολύ καλή μητριά”!
“Καταγγελίες πολιτών” έκαναν λόγο για ρυπάνσεις του περιβάλλοντος δημιουργώντας εντυπώσεις και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει και τι να πιστέψει!
Και χρειάστηκε αυτό… για να βγουν ¨»βόλτα» οι έλεγχοι και να αρχίσει μια νέα, ολόφρεσκια γκρίνια, μετά το άλυτο πρόβλημα των σκουπιδιών, την ανυπαρξία νερού και τις περυσινές φωτιές που μας έκαψαν τη γούνα…. Παρεμπιπτόντως η φετινή απόβαση ειδικών υπηρεσιών και οι περιπολίες τους στα όρη και στα δάση της Υλίεσσας – Ζακύνθου, δεν έχουν αφήσει κανένα περιθώριο στους εμπρηστές να κάψουν με μένος, ότι έχει απομείνει από τις σάρκες μας.
Διότι η κοινωνία των Ζακυνθινών αξιών χρειάζεται καρακόλια και χωροφύλακες για να λειτουργεί…!

Νάτος και ο επίσημος
Δήμος, στις ξαπλώστρες!

Το πρόβλημα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κατέληξε στην ανάγκη δημοσίευσης και επίσημης ανακοίνωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κατάστασης που πραγματικά επικρατεί. Επίσης, την ανάγκη επαναληπτικών ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των θαλασσών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μην αφήνονται υπονοούμενα για τυχόν ρύπανση…. Ξανατονίζουμε ότι και το δημοτικό όργανο που έχει πλήρως και κάθετα την ευθύνη των ακτών από τις οποίες εισπράττει τα οφέλη της ξαπλώστρας, μιλάει για ποιότητα νερών, ξεχνώντας τις παραπάνω ευθύνες λειτουργίας σε ευρωπαϊκά πρότυπα….

Νάτες και οι υπηρεσίες!

Σε κάθε πλήγμα για το νησί, που μπορεί να φτάνει στα όρια της δυσφήμισης, χτυπά ένα καμπανάκι… και την ύστατη στιγμή αρχές και υπηρεσίες αποφασίζουν με πασαλείμματα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τυχόν ευθύνες που έχουν και να πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί το πληγωμένο κύρος μας!!!
Και αυτοί κατασταλτικά (ούτε καν χωροφύλακας με την έννοια του φυλάσσω το χώρο).
Και οι πολιτικοί… πολιτικά για να εξευμενίσουν την δύναμη της ψήφου των λουομένων… εκείνων που με δάκρυα στα μάτια και υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού αποτέλεσαν μάρτυρες της υποστολής της Γαλάζιας Σημαίας!

Συνεχείς ελέγχους και
αυθημερόν αποτελέσματα

Καθημερινούς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κάθε μια παραλία ξεχωριστά και αυθημερόν ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκειμένου να υπάρξει καθησυχασμός των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στις παραλίες μας, ζήτησε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου η δημοτική παράταξη “Μαζί για τη Ζάκυνθο”.
“Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει κάποιες διαστάσεις που η κοινωνία και η κοινή γνώμη της έχει υπερδιπλασιάσει. Μετά και από επισκέψεις της παράταξής μας, διαβεβαιώνουμε και εμείς ότι ο βιολογικός λειτουργεί και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στη Ζάκυνθο. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται εντατικές δειγματοληψίες και να ανακοινώνεται καθημερινά η εύρυθμη λειτουργία του. Οφείλουμε να προστατέψουμε την επιχειρηματική δράση και τη φήμη του νησιού μας. Για τις σημαίες χρειαζόμαστε άμεσες ενέργειες και απαντήσεις, γιατί ανακοινώθηκε σε όλο τον πλανήτη ότι απομακρύνθηκαν 18 σημαίες στη Ζάκυνθο”, δήλωσε ο κ. Αρμένης ο οποίος έθεσε και το θέμα στη συνεδρίαση.
Μόνο που οι κύριοι του δημοτικού συμβουλίου δεν είχαν μπει καν στην στοιχειώδη λογική να ενημερωθούν για τον θεσμό της Γαλάζιας σημαίας. Ετσι και ο κ. Αρμένης ζήτησε, αυτό που οι υπηρεσίες έχουν καθήκον και ευθύνη απέναντι σε εκείνες τις 18 σημαίες. Είναι αυτονόητο κ. Αρμένη να γίνεται τακτικός έλεγχος και να αναρτάται δημοσίως σε ειδικό πίνακα, μαζί με όλα τα παραπάνω… Το ξέρατε;

Διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΥΑΖ

Τη διαβεβαίωση για την ορθή λειτουργία του βιολογικού έδωσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Κόκκορης επισημαίνοντας πως “έγιναν κάποια περιστατικά στο παρελθόν αλλά από τα αποτελέσματα που έχουμε δεν υπήρχε ρύπανση, εκτός από εκείνο στο ρέμα που αναμένουμε την απάντηση της Περιφέρειας”.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων

Παρόντες και οι τρεις πρόεδροι των Κοινοτήτων Τσιλιβί, Τραγακίου και Κυψέλης, οι οποίοι με αφορμή το θέμα των γαλάζιων σημαιών, μίλησαν για την κατάσταση που διαιωνίζεται στην περιοχή και τη μείωση του κόσμου στις παραλίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Πομώνης είπε ότι “Έχει δυσφημιστεί μια περιοχή που είχε καθημερινά πάνω από 1.000 άτομα. Έχουμε επίσημους πίνακες με την αλήθεια οι οποίοι δεν έχουν δημοσιευθεί πουθενά. Γιατί κανείς δεν βγαίνει να πει επίσημα ότι δεν υπάρχει ρύπανση στις παραλίες;”. Το λόγο πήρε και ο κ. Μπάστας, εκπροσωπώντας το Τσιλιβί “Σε όσα περιστατικά σχετίζονταν με τη ΔΕΥΑΖ η συνεργασία ήταν άψογη και οι ενέργειες άμεσες. Στο περιστατικό στη γέφυρα δεν υπήρχε ρύπανση. Μάλιστα, σε επικοινωνία με τον κ. Πλέσσα οι μετρήσεις που έγιναν 3 Ιουλίου ήταν άριστες με δείγματα από Μπούκα, Caravel και λιμανάκι. Έλεγχος έγινε και στις 12 και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Γιατί, λοιπόν, δεν βγάλατε μια ανακοίνωση να το ακούσει ο κόσμος;”.

Οι κύριοι της ευρύτερης περιοχής του Πλάνου, έχουν πολλούς λόγους, να μιλάνε συνεχώς για τα εκατομμύρια τόνους λυμάτων που ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ στην θάλασσα, λόγω του «βεραμέντε κακού, στραβού και άγαρμπου» αποχετευτικού δικτύου του Τσιλιβί!
Εχουν λόγους να σηκώνουν το δάχτυλο σε κάθε διοικητικό και αιρετό παράγοντα και να λένε, εμείς σώσαμε από περιβαλλοντική καταστροφή την περιοχή, με δικά μας χρήματα και με τεράστια ευαισθησία.
Ποιός μπορεί να μιλάει για το πάλαι ποτέ Τσιλιβί, που εν έτη 1990, κολυμπούσες στα σκατά, στα απόβλητα των ελαιοτριβείων (ποιός θυμάται την παραλία στο Κατραγάκι), στα ξεροπόταμα με τα βούλουκα και στην βρώμα;
Έχουν όμως και λόγους να πρωτοστατήσουν και να ξηλώσουν τις ξαπλώστρες που οδηγούν στην “ομερτά της παραλίας”…

Για τα κριτήρια

Για το γεγονός μίλησε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Μποτώνης και μάλιστα πιο αναλυτικά για τους λόγους απομάκρυνσης των γαλάζιων σημαιών “Υπάρχουν συνολικά 36 προϋποθέσεις και παροχές υποχρεωτικές για να διατηρούνται οι γαλάζιες σημαίες. Πρώτο ρόλο παίζουν οι καθαρές θάλασσες και για αυτό κάθε μήνα γίνεται και έλεγχος. Αν διαβάσετε τους λόγους της επιστολής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η απομάκρυνση δεν βασίζεται στην μη τήρηση των 36 κριτηρίων αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στο Καλαμάκι αναφέρεται ότι υπήρχε μια καταγγελία για λύματα στη θάλασσα, ενώ ο Λαγανάς απορρίφθηκε γιατί δεν έχει ναυαγοσώστες”.
Ο μόνος αιρετός που μίλησε αληθινά και ήταν ενημερωμένος!

Να εξεταστεί τι ισχύει

Μετά την ενημέρωση το λόγο πήρε και ο κ. Κασσιμάτης αναφέροντας ότι “από τις διαβεβαιώσεις των Προέδρων και από τους αναρτημένους πίνακες καταλήγουμε ότι αυτή τη στιγμή ρύπανση στη θάλασσα δεν υπάρχει. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες υπάρχουν κάποιες καταγγελίες. Η ΔΕΥΑΖ αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα και είναι γεγονός. Η φέρουσα ικανότητα έχει ξεπεραστεί. Να κοιτάξουμε να δουλεύει καλά το σύστημα γιατί η αύξηση του τουρισμού συνεχίζεται και μπορεί να λειτουργήσει και ως κατάρα”.
Ο κ. Κασσιμάτης, ουσιαστικά μιλάει για την υπόθεση μελέτης φέρουσας ικανότητας, για την οποία η εφημερίδα μας εχει αρθρογραφήσει επανειλημμένως. Δεν είναι απλά ανάγκη, είναι δεδομένος τρόπος για να προχωρήσεις στο μέλλον ή να αγκυροβολήσεις στο παρελθόν.
Ομως η παράταξη του, πρέπει να ξεκαθαρίσει πως και γιατί θέλει το Τσιλιβί, τις τουριστικές περιοχές και εν δυνάμει το τουριστικό προϊόν, διότι το δύσκολο είναι να μπορείς να απευθύνεσαι τουλάχιστον στο 51% των πολιτών και όχι στο 3%.

Και τα σκουπίδια

Το ρόλο τους, όμως, έπαιξαν και τα απορρίμματα στους δρόμους για τα οποία ο κ. Τσίπηρας ανέφερε ότι “η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί είναι αυτή που προκάλεσε την απομάκρυνση από τις γαλάζιες σημαίες. Με αυτή συνδέονται και τα σκουπίδια στους δρόμους. Μάλιστα, ερώτηση που τέθηκε στην εταιρεία ήταν αν έχει απομακρυνθεί καμιά γαλάζια σημαία στην Κέρκυρα και η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική. Ζητήσαμε να γίνει έλεγχος στον 1 χρόνο για να ξανακάνουμε αίτηση το 2019”.
Ο κ. Τσίπιρας, είναι απόλυτα σωστός, όμως θα πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε στον προϋπολογισμό του 2019, να μπουν πολύ μεγάλα κονδύλια για την λειτουργία των ακτών, βάση των κριτηρίων, να προσληφθούν εποχιακά 50 τουλάχιστον άτομα για 18 σημαίες, να ξηλωθούν οι μισές ξαπλώστρες, να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα μαγαζιά της παραλίας… και να συντηρηθούν το χειμώνα όλες οι υποδομές για να μην καταστραφούν από τις καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται επίσης προγραμματισμός δράσεων και σηματοδοτήσεις – επικοινωνία.
Τότε θα δούμε αν θέλουμε σημαίες ή δεν θέλουμε;

Το έγγραφο στην Περιφέρεια
και η κ. Μαρίκα από την Αυστραλία

Συμφωνία απόψεων υπήρχε ως προς τους αυστηρούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε όλο το νησί ώστε να φανεί εάν οι λόγοι και η καταγγελία του συγκεκριμένου φορέα ευσταθούν, γεγονός που επισήμανε και ο Δήμαρχος “αποστείλαμε άμεσα έγγραφο στην Περιφέρεια για να πάρουμε δείγματα από όλες τις παραλίες”, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τσίπηρας πρόσθεσε ότι το θέμα απαιτεί σοβαρή στάση από κάθε φορέα.
Νατοι, λοιπόν πάλι οι έλεγχοι στην ποιότητα των νερών!
Και εδώ είναι που αναρωτιέται ο και ο κάθε αδαής…. Αν δεν υπήρχε στο Τσιλιβί το αποχετευτικό δίκτυο, ποιός έχει την παρρησία, το σθένος και την αξιοπρέπεια να περιγράψει την κατάσταση;
Ποιοί είναι εκείνοι που στο όνομα της υπηρεσίας τους, του καθήκοντος, των εντολών, της καταγγελίας (ρουφιανιά), της κακεντρέχειας (φθόνος και μένος), να θέλει να το παίξει “Μέρφυ”;
Οταν χωρίς καμία μελέτη φέρουσας ικανότητας, καμίας φροντίδας, κανενός σχεδιασμού για τα επόμενα 20 χρόνια, έχουμε έναν αποχετευτικό αγωγό, που δεν μπορεί να σηκώσει άλλα φορτία, μια ΔΕΥΑΖ που “εξυπηρετεί” και μοιράζει αυτόγραφα… στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες της σίτισης, χωρίς φόβο και πάθος, μια μόνιμη κωλυσιεργία να λυθεί το πρόβλημα, τα αντλιοστάσια “που σκάνε” και δεκάδες χιλιάδες φιλοξενούμενους από το Τσιλιβί μέχρι το Μπελούσι…

Τότε, οι υπηρεσίες κατ’ εντολή των προϊσταμένων τους, πάνε πεσκέσι, ώστε να γυρίσουν “με λάφυρα” για να εξευμενίσουν την κυρία Μαρίκα από το Σύδνεϋ που ήρθε να κάμει μπάνιο στο Τσιλιβί και βρήκε τη θάλασσα θολή ανεβάζοντας στο facebook το βίντεο με τα εχέγγυα!!!

Η ανακοίνωση του Δήμου

Σε τρέχοντα θέματα διαχείρισης υποδομών αλλά και την έλλειψη ναυαγοσωστών που καθιστούν δυσχερή πλέον την υπεύθυνη τήρηση των κριτηρίων που ορίζονται από το πρόγραμμα, αποδίδει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ζακύνθου, την αναστολή βράβευσης των παραλιών του νησιού μας και κατ΄ επέκταση την μη ανάρτηση σε αυτές των “γαλάζιων σημαιών”. Επίσης, αποφάσισε να ζητήσει άμεσα περισσότερους ελέγχους όλων των κριτηρίων από την Διαχειριστική Εταιρεία του προγράμματος, ώστε να πιστοποιηθεί με κατηγορηματικό τρόπο η αρτιότητα των παραλιών μας.
Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται πως “η Ζάκυνθος συμμετέχει στο πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες με σταθερά βελτιωμένες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα τον Μάιο του 2018 να συμμετέχει στο πρόγραμμα με 18 Γαλάζιες σημαίες προς οργάνωση στις παραλίες του νησιού. Ωστόσο τρέχοντα θέματα διαχείρισης των υποδομών, καθώς και της πρόσληψης ναυαγοσωστικού προσωπικού με το νέο νόμο, που υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των ναυαγοσωστών σε 18 από 9 πέρυσι στην κάλυψη όλων των πολυσύχναστων παραλιών, καθιστούν δυσχερή πλέον την υπεύθυνη τήρηση των κριτηρίων που ορίζονται από το πρόγραμμα.
Ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ, αποφάσισε να ζητήσει άμεσα περισσότερους ελέγχους όλων των κριτηρίων από την Διαχειριστική Εταιρεία του προγράμματος, ώστε να πιστοποιηθεί με κατηγορηματικό τρόπο η αρτιότητα της διαχείρισης του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο νησί για το έτος 2018 και να μην αφεθεί καμία αμφιβολία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βραβευμένων παραλιών.
Συνεπώς κατά το υπόλοιπο της διάρκειας της θερινής περιόδου και για όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος Γαλάζια Σημαία στο 2018, ο Δήμος Ζακύνθου θα συνεχίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, χωρίς την ανάρτηση των Σημαιών, έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Η διαδικασία θα διαρκέσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο την ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών τον Ιούνιο 2019”

Πρόταση για σύσκεψη
διαχείρισης κρίσεων

Δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και τουριστικές προεκτάσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος έκανε πρόταση ώστε να συγκληθεί υπό τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Ζακύνθου μια συνάντηση διαχείρισης κρίσεων.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας τόνισε πως “οδηγούμαστε στο γκρεμό. Το νησί βρίσκεται σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” από άποψη διαχείρισης που συνδέονται με την ποιότητα ζωής και την αναπτυξιακή πορεία του. Το νησί μας βιώνει τα μεγαλύτερο προβλήματα που έχει βιώσει από ποτέ. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Προτρέπω, προσκαλώ τον Αντιπεριφερειαρχη, τον Δήμαρχο, να συγκαλέσει σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων. Είναι πολύ σοβαρά σήμερα τα θέματα που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να μένουμε σε διαπιστώσεις απόγνωσης, αλλά άμεσα να δίνονται λύσεις”.

Ολοκληρωμένο σχέδιο
εγκατάστασης Βιολογικών

Παράλληλα, ο κ. Κολοκοτσάς, ανακοίνωσε ότι έχει συνταχθεί και βρίσκεται σε στάδιο μελέτης για χρηματοδότηση ολοκληρωμένο σχέδιο εγκατάστασης βιολογικών καθαρισμών, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης λυμάτων και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Δήμαρχος αφού καθησυχάζει πως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα λύματα στις ακτές κ.τ.λ. την παρούσα περίοδο οφειλόταν σε μεμονωμένο περιστατικό, και έχει ήδη αντιμετωπιστεί πρόσθεσε πως “έχει δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου, η οποία σε συνεργασία με εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας να πραγματοποιούν δειγματοληψία όλων των ακτών του νησιού, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να πραγματοποιείται συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση των Ζακυνθινών και επισκεπτών μας”.

Όπως και να έχει στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο την ανάγκη ενημέρωση εξέφρασε και η Επιτροπή Λουόμενων της πόλης με εκπρόσωπο την κ. Μαλεβίτη, η οποία ζήτησε “περιβαλλοντική ενημέρωση των πολιτών, πληροφόρηση, έκφραση της άποψης των πολιτών για τέτοια θέματα και ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης για τα όρια που αντέχει το νησί”.

Στο ίδιο έργο θεατές

Οταν φτάσουμε σε επίπεδο να μπορούμε να διαχειριστούμε με επιτυχία μια κρίση, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε βάλει τις ανύπαρκτες βάσεις της συνεννόησης. Τότε θα σημαίνει ότι θα έχουμε την κουλτούρα και τα εργαλεία να το κάνουμε.
Και φέτος, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο στόχος ήταν να έρθει περισσότερος κόσμος στο νησί.

●Η fraport, παλεύει να προσελκύσει περισσότερα αεροπλάνα για είναι βιώσιμη και κερδοφόρα για αυτήν, για εμάς, χωρίς εμάς…
●Οι tour operators, βλέπουν μεγάλα περιθώρια στο νησί για μεγαλύτερη κάλυψη και παράλληλα του “διαίρει και βασίλευε” αφού το χάσμα ιδιωτικού και δημοσίου, τους ευνοεί.
●Οι τράπεζες, έχουν εστιάσει σε ανταγωνισμό δανειοδότησης στην ναυαρχίδα της ελληνικής βιομηχανίας τον τριτογενή τουρισμού, χωρίς κόφτη! Κοινώς δεν ξέρουν τι κάνουν… Οποιος έχει “μπάρμπα” σε συστημική τράπεζα, μπορεί!
●Οι επιχειρηματίες του τουρισμού (κυρίως ξενοδόχοι), σταμάτησαν να ελέγχουν τον τεχνικό ασφαλείας, τον μάγειρα, τις πισίνες και την ρεσεψιόν και συμμετέχουν σε meeting ώστε να κλείσουν οικοδομικά συνεργεία για τη νέα επένδυση του ερχόμενου χειμώνα… αφού πρώτα έκαναν συμβόλαια για το 2019.
●Η κατάσταση σε παραλίες, δρόμους, απορρίμματα – καθαριότητα, είναι αφημένη στην εικόνα “εδώ βρίσκεστε σε Νότια Βαλκάνια”
●Το έργο της ύδρευσης χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ και έπεται τυχερή συνέχεια για αιρετούς (πρώην και νυν) και για τον εργολάβο που ήρθε στην γη της επαγγελίας. Πάντως νερό δεν έχουμε. Εχουμε επιτροπή λουομένων στη Ζάκυνθο αλλά δεν έχουμε επιτροπή διψασμένων!
●Τα ημερόπλοια βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού και όταν τελειώσει η υπόθεση αποχετευτικού στο Τσιλιβί, κάποιος λουόμενος θα αρχίσει τις καταγγελίες για τα λύματα τους… και πάλι πίσω από την αρχή… Προς το παρόν, ότι γίνεται στη θάλασσα φταίει το αποχετευτικό… και τους καλύπτει.
●Το Ναυάγιο, η κινητήριος δύναμη του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου, είναι στο έλεός του και η όποια αντιμετώπισης κρίσης, σε αυτό το θέμα, θα είναι μοιραία…
●Και όλοι εμείς οι νεόκοποι ιδιοκτήτες airbnb! Κάποτε ήταν οι νεόπλουτοι… τώρα είναι οι νεοξενοδόχοι… Μεγάλο πράγμα να σου δίνει ο τουρισμός εύκολο χρήμα… επειδή πήγες στο ΙΚΕΑ και ανακαίνισες το σπίτι στο χωριό! Και αφορολόγητο!
Ένας μικρός ξενοδόχος είναι η σαντιγί στην νησιωτική μας καλοκαιρινή τούρτα!
Ο δρόμος προς την ποιότητα της τσέπης μας!

Εκείνο δε, που ποσώς απασχολεί τους αιρετούς, τις υπηρεσίες και “τους λουόμενους”…. είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής….
Χάνονται άδικα άνθρωποι κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο κι εμάς εξακολουθεί να μας νοιάζει η καταστολή… οι δημοτικοί άρχοντες, ο περιφερειάρχης, ο βουλευτής και ο υπουργός…
Η ολοκληρωμένη μελέτη και αντιμετώπιση της μάστιγας των πυρκαγιών είχε φέτος αποτέλεσμα… Ας είναι παράδειγμα τελικά… για το πως θέλουμε να ζουμε και να ενεργούμε σε αυτό τον τόπο.
Το αποχετευτικό του Τσιλιβί είναι ευχή δεν είναι κατάρα. Εσωσε το περιβάλλον και την περιοχή. Είναι εργαλείο, είναι ανάγκη να υπάρχει να λειτουργεί, να βοηθηθεί. Ας τελειώσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες και τα ευχολόγια για την κ. Μαρίκα από την Αυστραλία που με το smart κινητό της, αναρτά βίντεο από την ξαπλώστρα…

Οποιος έχει το σθένος και το πολιτικό ή επιχειρηματικό ανάστημα να προκαλεί τα πράγματα να συμβαίνουν, έχει ευθύνη να το κάνει με σεβασμό σε μια κοινωνία αξιών, με πειθώ και αποφασιστικότητα.

Το αυτονόητο σενάριο, δεν είναι το ζητούμενο για το κατεστημένο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, αφού προτεραιότητα είναι οι ψήφοι, η εξουσία, οι εξυπηρετήσεις και οι καρέκλες.
Ως πολίτες, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική, από το ν’ αξιοποιούμε ορθολογικά και αποτελεσματικά την δική μας δύναμη, να συνεννοηθούμε, να συμπράξουμε, να λύσουμε και να επιβάλλουμε το άλλο σενάριο… ώστε να αποφύγουμε την “κόλαση” στην οποία με μαθηματική βεβαιότητα, χωρίς κοινωνική ευθύνη, θα οδηγήσουν το νησί, τα κατεστημένα ανεπαρκή πολιτικά μαγαζάκια… τα νέα που έγιναν με παλιά υλικά και τα δεκάδες πηγαδάκια… που ξεστομίζουν λύσεις στα καφενεία… δημαγωγώντας, λαϊκίζοντας, πουλώντας ελπίδα και μαγικές συμβουλές…

Σπ. Καμπιώτης

Ρεπορτάζ Δημοτικού Συμβουλίου:
Β. Μούτσιος –Χ. Κάνδηλα