Στη Ζάκυνθο η Επιτροπή Δικαιοσύνης Ε.Ε. || Θετική αξιολόγηση έργου και εύσημα στον Στ. Κοντονή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρου Κοντονή, στο νησί η τρίτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος Τεχνική Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, κ. Georg Stawa, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Συνταγματικών Υποθέσεων, Μεταρρυθμίσεων & Δικαιοσύνης της Αυστρίας, όπως ο Daniele Dotto και ο μόνιμος Εμπειρογνώμονας της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας στη χώρα μας, Dr. Günther Walchshofer.
Κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης η πρόοδος του έργου, το 6ο σχέδιο ενδιάμεσης τριμηνιαίας έκθεσης και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναφορικά με τα οποία ο κ. Κοντονής μας δήλωσε πως “είναι μια πολύ σημαντική ημέρα όσον αφορά την πορεία της υλοποίησης του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης αλλά και του συστήματος οργάνωσης των καταστημάτων κράτησης, διότι ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση ενός μεγάλου σχεδίου το οποίο ήδη αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Αυστρίας. Χωρίς την άμεση συνδρομή τους, η οποία ήταν σε όλα τα επίπεδα, η προσπάθεια αυτή δεν θα είχε τα ίδια ταχύτατα αποτελέσματα”.
Από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Georg Stawa πρόσθεσε ότι “Τα αποτελέσματα βρίσκονται πολύ κοντά στο πρακτικό επίπεδο. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε θεωρητικά αποτελέσματα για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία αλλά να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά πρακτικό και νομικό που να σχετίζεται με τα στατιστικά των δικαστηρίων, κάτι το οποίο το προσωπικό του ποικινού συστήματος να μπορεί να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση”.

Σωφρονιστικά Ιδρύματα
Στο πλαίσιο το έργου υπάγεται και ο εκσυγχρονισμός των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων, όπως και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, ένα έργο που έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και συνεχίζει να εξελίσσεται. Ο κ. Σταύρος Κοντονής είπε ότι “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι δεχόμαστε επαίνους και ενθαρρυντικά σχόλια για την πορεία υλοποίησης των έργων στα καταστήματα κράτησης, πράγμα πολύ σημαντικό διότι διανύσαμε ένα πολύ μεγάλο πεδίο σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η εικόνα στα καταστήματα κράτησης έχει αλλάξει πάρα πολύ με σχόλια δεύτερης ευκαιρίας, με ινστιτούτα επαγγελματικής αποκατάστασης, με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις”. Παρά τα σημαντικά αποτελέσματα ο κ. Κοντονής πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα μια μακρά πορεία εξέλιξης.

Δικαστική Αστυνομία
Ο Υπουργός μίλησε, επιπλέον, για το νομοσχέδιο που αφορά στη δικαστική αστυνομία το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και πρόκειται να τεθεί στη Βουλή προς συζήτηση το επόμενο διάστημα “Σκοπός της δικαστικής αστυνομίας είναι να εμπλουτιστεί και να υπάρξει ο πολιτικός κλάδος των εμπειρογνωμόνων, δηλαδή επιστήμονες που θα συνδράμουν το έργο των δικαστών”.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους συνεργάτες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας και τους πολίτες ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης βασίζεται στην εφαρμογή αυτών των νέων θεσμών και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων χρειαστούν για την επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Επίσης, ο κ. Κοντονής δέχθηκε τα εύσημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων τόσο για το έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση στον τομέα του, όσο και για την επιλογή του νησιού ως τόπο συνεδρίασης.

X.K.