Κρυμμένες ομορφιές σε παραδοσιακά καντούνια στην Αγία Τριάδα

Πιθανότατα είναι από τις πιο όμορφες και ιστορικές περιοχές μέσα στην πόλη της Ζακύνθου. Όταν ακούει κάποιος για την Αγία Τριάδα το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι τα σπίτια με θέα τη θάλασσα, η εκκλησία, τα γήπεδα, το λιμανάκι των ψαράδων και γενικά η παραλιακή της όψη.

Ωστόσο, την πάνω μεριά της, αυτή την πιο κρυμμένη, αν την εξερευνήσει κανείς, θα ανακαλύψει θησαυρούς. Δρομάκια, παλιά λυόμενα, πλούσια βλάστηση και σκαλάκια που οδηγούν στο λόφο της Μπόχαλης συνθέτουν μερικά από τα δικά μας ευρήματα. Για όσους ντόπιους -συνειδητά- και επισκέπτες -αναζητώντας το διαφορετικό- την επισκεφτούν ξυπνούν μνήμες και προσφέρουν απλόχερα ένα ταξίδι στα μονοπάτια του χτες, που σαφώς έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη κάθε Ζακυνθινού. Πολλοί είναι εκείνοι που κοντοστέκονται, φωτογραφίζουν και κουνούν το κεφάλι τους.

Μπορεί, σήμερα, η συνοικία αυτή να έχει τόσο πολύ διαφοροποιηθεί, πληθυσμιακά και πολιτισμικά, που η εικόνα της να μην γίνεται προϋπόθεση ανάσχεσης της μετάλλαξης, που σαν κοινωνία και σαν τόπος έχουμε περιέλθει, ωστόσο η νοητή μεταφορά μας σε εκείνη την αλλοτινή περίοδο σίγουρα αποδεικνύεται χρήσιμη.

Χ. Κάνδηλα