Επιστρέφει το παραδοσιακό Ελληνικό σφουγγάρι – Αυξάνεται η ζήτηση του

Κίνησε το ενδιαφέρον του Αριστοτέλη, ο οποίος παρατήρησε την ιδιαίτερη διαδικασία ανάπτυξής του.

Αναφορές για την αλίευσή του εντοπίζονται στα έργα του Ομήρου ενώ η εκμετάλλευσή του χαρακτήρισε την οικονομική ζωή της νησιωτικής Ελλάδας για πολλά χρόνια στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας.

Ο λόγος για το ελληνικό σφουγγάρι το «χρυσάφι» του ελληνικού βυθού, που μονοπώλησε την παγκόσμια παραγωγή για αιώνες και το οποίο σήμερα, μετά από μια μεγάλη καταστροφή που υπέστη το 1986, έγινε το όραμα ενός νεαρού startupper που πίστεψε ότι ήλθε η ώρα για το ελληνικό σφουγγάρι να αναγεννηθεί και ξεκίνησε την προσπάθεια αναβίωσής του. ‘Ενα φιλόδοξο ελληνικό start – up, η εταιρία Cleopatra’ s Sponges φιλοδοξεί να ξανασυστήσει στη διεθνή αγορά το ελληνικό σφουγγάρι, ένα κρυμμένο θησαυρό της Μεσογείου με τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης. Από τα έδρανα του Πανεπιστημίου Πειραιά και τις ερασιτεχνικές καταδύσεις, ο Αργύρης Κουτρούμπας «γέννησε» την ιδέα της ελεγχόμενης υδατοκαλλιέργειας του ελληνικού σφουγγαριού. Έχοντας ως όραμα την αναβίωση του ιστορικού κλάδου του εμπορίου του φυσικού σφουγγαριού με σεβασμό στο θαλάσσιο οικοσύστημα, δημιούργησε την Cleopatra’ s Sponges, μια start up εταιρία εμπορικής σπογγοκαλλιέργειας του κορυφαίου είδους Spongia Officinalis (Φίνο) στην Ελλάδα.

Η εταιρία, μοναδική στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα έχει καταφέρει σε ελεγχόμενο περιβάλλον – και συγκεκριμένα σε μια θαλάσσια «θερμοκοιτίδα» στο Ηράκλειο της Κρήτης – να αναπτύξει τις πρώτες καλλιέργειες σφουγγαριών. Η επιτυχία του «πειράματος» ενισχύει την αισιοδοξία ότι αυτό θα μπορέσει σύντομα να περάσει από το πιλοτικό στο εμπορικό πεδίο ανοίγοντας νέους δρόμους εμπορικής ανάπτυξης στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ένας «βουτηχτής» – όπως είναι η λέξη που χρησιμοποιούν στην Κάλυμνο για τους σφουγγαράδες – που με τη στολή του, το μεράκι του και τη συνδρομή της επιστήμης, θέλει να βαδίσει στους σύγχρονους δρόμους του εμπορίου, για την αναβίωση της ιστορίας του ελληνικού σφουγγαριού.

Πηγή:iefimerida.gr