Μπόχαλη και Κάστρο παραμένουν ανοχύρωτα στις πυρκαγιές

Λαχτάρισαν κάτοικοι και επισκέπτες της Μπόχαλης όταν προχθές, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, είδαν να καταφθάνουν δυο οχήματα της Πυροσβεστικής μετά από τηλεφώνημα για μικρή φλόγα σε χωματόδρομο κάτω από το Κάστρο.
Αφού κατάφεραν μετά από αρκετές προσπάθειες και αφού προηγουμένως έπρεπε να περάσουν από δρόμους μπλοκαρισμένους από σταθμευμένα παρανόμως αυτοκίνητα να φτάσουν στο σημείο διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας μικρής οικιακής ψησταριάς.
Ήταν τοποθετημένη σε χωματόδρομο στα πρανή και σημείο που απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή μετά από απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη.
Η πυρκαγιά έκαψε μέρος τους σκεύους, ευτυχώς, χωρίς να επεκταθεί σε άλλα σημεία στην περιοχή, στα κέντρα διασκέδασης αλλά και στη δασική έκταση κάτω από το κάστρο. Όταν έφτασε η πυροσβεστική η φωτιά είχε εκλείψει και είχαν μείνει τα αποκαΐδια από τα κάρβουνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στην ψησταριά, την οποία πολίτες μετακίνησαν με προσοχή σε χώρο μακριά από τη βλάστηση και τη δασική έκταση δίπλα από το δρόμο.

Τυχαίο γεγονός;
Η υπηρεσία πραγματοποίησε έλεγχο, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βρει ούτε ποιοι την είχαν ανάψει και ούτε γιατί την άφησαν σε αυτό το σημείο και έφυγαν. Υπάρχουν, ωστόσο, υποψίες ότι η τοποθέτησή της σε αυτό το σημείο χωρίς κανένα ίχνος από είδη μπάρμπεκιου, τρόφιμα και άλλα, δεν ήταν τυχαία.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε λίγες προειδοποίηση για φέτος. Ίσως και να αποδεικνύει ότι δεν βάλαμε μυαλό από τον περσινό εφιάλτη στη Μπόχαλη. Για το συμβάν μας μίλησε και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Πατράκης «Τέτοιες ενέργειες εγκυμωνούν μεγάλο κίνδυνο και δυστυχώς ο κόσμος δεν παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά. Πρόκειται για μια ανεύθυνη και ασυνείδητη πράξη. Η υπηρεσία μας δεν θα δείξει άλλη ανοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες».

Δυσκολία στην πρόσβαση
Αξίζει να σημειωθεί πως στο σημείο που προκλήθηκε η εστία φωτιάς δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος το οποίο και έμεινε σε απόσταση από το σημείο. «Οι δρόμοι εκεί είναι στενοί και αυτό αποτελεί γεγονός. Όταν δεν μπορεί να περάσει το πυροσβεστικό όχημα, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με άλλα μέσα και ενημερώνουμε βέβαια και την τροχαία. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», πρόσθεσε ο κ. Πατράκης. Η δυσκολία της πρόσβασης είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά την υπηρεσία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα και το περιστατικό που είχε συμβεί μέσα στην πόλη.

Χ.Κ.