Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη || Μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των δεδομένων

Μέσα Ιουλίου και οι δράσεις συνεχίζονται δυναμικά για την Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο των δεδομένων προστατευμένων και ζωγραφισμένων αλλά και των μελλοντικών – φανταστικών επαγγελμάτων.
Οι μικροί εξερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να γνωρίσουν ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα, που τα χρειάζονται και γιατί πρέπει να τα προστατεύουν. Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν ήταν η ταυτότητα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο, τα διαδικτυακά ίχνη, η πολιτική διαχείριση απορρήτου, τι είναι οι κωδικοί και πως δεν πρέπει να τους μοιραζόμαστε, η γονεϊκή συγκατάθεση και οι διευθύνσεις «Όλα αυτά έγιναν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις κατανοητές από τα παιδιά στις οποίες τονίστηκε ότι στο διαδίκτυο τα παιδιά θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς τους και να ζητούν τη βοήθειά τους. Στις δράσεις τα παιδιά ασχολήθηκαν με κόμικς και εικονογραφημένα βιβλία και στο τέλος δημιούργησαν έναν δικό τους κωδικό» μας δήλωσε η κυρία Κατσαΐτου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις πρωινές δραστηριότητες συμμετέχουν και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της Ένωσης Γονέων αλλά και ένα ιδιωτικό για παιδιά. Αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό, καθώς αυξάνεται η προσέλευση και διευρύνεται η ενημέρωση παιδιών και γονιών γύρω από αυτά τα βασικά θέματα καθημερινότητας.

Ζωγραφική αποτύπωση
Μια ακόμα προγραμματισμένη δράση αποτέλεσαν τα ζωγραφισμένα δεδομένα. Όταν το ακούει κάποιος σκέφτεται κατευθείαν ζωγραφιές, μπογιές και μαρκαδόρους. Η συγκεκριμένη δράση εμβάθυνε πολύ περισσότερο αφού στηρίχθηκε σε ένα βιβλίο του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Τα φαντάσματα». Η κα Κατσαΐτου μας ενημέρωσε ότι «Πρόκειται για το βιβλίο ενός γλύπτη που δημιούργησε από τα αποκαΐδια του πολυτεχνείου. Τα παιδιά ξεκίνησαν από τοτέμ και τη σημασία του, έμαθαν για τα γλυπτά και μέσα από το βιβλίο και στο τέλος έφτιαξαν τα δικά τους γλυπτά». Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά ανακάλυψαν την υφή των υλικών και τις αισθήσεις τους και τι μπορούν να κάνουν με καθημερινά πράγματα, πως μπορούν να δημιουργήσουν έργα τέχνης.

Επαγγέλματα του μέλλοντος
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν εκτός από ένα πρώιμο επαγγελματικό προσανατολισμό και η διερεύνηση των επαγγελμάτων του μέλλοντος. Τα παιδιά συζήτησαν τις επιλογές τους «Στην παρουσίαση που έγινε τα παιδιά κατέγραψαν τις προτιμήσεις τους και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τα φανταστικά επαγγέλματα, τα οποία είναι ασυνήθιστα και ανοίγουν νέους δρόμους και σκέψεις στα παιδιά. Αυτό έγινε μέσα από το συνδυασμό διαφόρων καρτελών με επαγγέλματα και μέρη στα οποία μπορούσαν να δουλέψουν», είπε η κα Κατσαΐτου, ενώ η συγκεκριμένη δράση συγκέντρωσε μεγάλη συμμετοχή 4 με 7 ετών.
Οι παραπάνω δράσεις ανήκουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωση και Δημιουργικότητα 2018 της με θέμα «μετράμε, κόβουμε, κρεμάμε, ψάχνουμε στα λεξικά και στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι». Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχει πραγματοποιηθεί το 90% των δράσεων, ενώ εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν παιδιά από 4 έως 14 χρονών αλλά και ενήλικες.