Μια ανεκμετάλλευτη όαση στην πόλη παραμένει το Κρυονέρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χ. ΚΑΝΔΗΛΑ

Το καλοκαίρι βρίσκεται στα μισά και μια από τις πιο κοντινές στην πόλη παραλίες, το Κρυονέρι, έχει αφεθεί και πάλι στο έλεος του Θεού. Χωρίς κανένα ίχνος οργάνωσης, καμιά προτετοιμασία έστω και υποτυπώδης υποδέχθηκε η παραλία το φετινό καλοκαίρι τους επισκέπτες της.
Πιστοί οι Ζακυνθινοί ή οι τουρίστες που προτιμούν μια πιο ήσυχη παραλία, αφού αν και ο παραλιακό μέτωπο του Κρυονερίου χαρακτηρίζεται από εικόνες εγκατάλειψης και έλλειψης φροντίδας από πλευράς των αρχών, παραμένει ένας από τους αγαπημένους τους προορισμούς. Η φυσική ομορφιά, ο σπάνιος συνδυασμός της θάλασσας και του απόκρημνου βράχου που υψώνεται πίσω της, η εγγύτητα της περιοχής στο κέντρο της πόλης, η δυνατότητα θαλάσσιου μπάνιου και η επαρκέστατη απόσταση για περπάτημα, τρέξιμο ή απλά τη βόλτα με το σκύλο, συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην περιοχή. Παράλληλα, τις νυχτερινές ώρες του καλοκαιριού, η περιοχή είναι ιδανική για περίπατο, αν και επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι κατά μήκος της ακτής, γεγονός που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτρέπει τη βόλτα.

Τα προβλήματα
Σκουπίδια και ακαθαρσίες δηλώνουν και φέτος παρόν αν και ο Δήμος πραγματοποίησε καθάρισμα όσον αφορά την κοπή χόρτων και κλαδιών. Αναφορικά με την ακτή, η κατάσταση με τις γιγάντιες πέτρες, το χαλίκι και τα φύκια που «πνίγουν» την ακρογιαλιά, παλεύουν να υπερνικήσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής, αφού κανένας αρμόδιος δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της διαμόρφωσης ή έστω της παραμικρής παρέμβασης στην ακτή.
Ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλα παρόμοια αποτελούν είδη προς εξαφάνιση. Τα μόνα που συναντά κανείς τις μεσημεριανές ώρες είναι αυτά των ιδιωτών που τα φέρνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα, οι ογκώδεις βράχοι στην άκρη της ακτής καθιστούν αν όχι αδύνατη, αρκετές φορές, δύσκολη την πρόσβαση στη θάλασσα.
Παρά την προσπάθεια Εθελοντικών Ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων είναι αρκετοί πολίτες που δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τον τόπο μας και την καθαριότητα του. Μήνυμά τους πως μπορεί οι τοπικές αρχές να είναι απούσες ή να είναι ανήμπορες να προσφέρουν, ωστόσο ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να κάνει το νησί μας καλύτερο. Το σκεπτικό είναι απλό: αν αγαπάς έναν τόπο δεν περιμένεις τα πάντα να γίνονται από τους άλλους, αλλά συμμετέχεις, συνδράμοντας, με όποιο τρόπο μπορείς.

Στο Δήμο από το 2016
Από το 2016, η περιοχή του Κρυονερίου έχει περάσει στην ευθύνη τους Δήμου με τον τελευτίαο να δηλώνει τότε ότι η ανάπλαση της περιοχής ήταν θέμα χρόνου «η νέα εικόνα του Κρυονεριού περιλαμβάνει χώρο περιπάτου, ποδηλατόδρομο, θερινό κινηματογράφο, εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλοπαιδιών και ό,τι άλλο μπορεί να προταθεί ώστε να αναβαθμίσει την περιοχή με ήπιο τρόπο, να την αξιοποιήσει και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ζακύνθου». Την εικόνα αυτή ακόμα την περιμένουμε.

To “Κοράλλι” ενοχλεί
την αισθητική

Σήμα κατατεθέν στην ακτή του Κρυονεριού εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, έχει υποστεί σοβαρότατες φθορές, και εγκαταλειμμένο δίπλα στο κύμα έχει πάρει μια επικίνδυνη κλίση απειλώντας και φέτος όσους επιλέξουν να κάνουν τη βόλτα τους ή να πάρουν το μπάνιο τους. Μπορεί τη δεκαετία του ’80 να ταξίδευε με το σκαρί του ντόπιους και ξένους επισκέπτες προσφέροντάς τους αναψυχή και στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο, σήμερα, το παλιό, γνώριμο σκαρί “Κοράλλι”, κρύβει πολλαπλούς κινδύνους. Οι δοκοί στήριξής του υποχώρησαν, προφανώς λόγω διάβρωσης και κάποιου κακού χειρισμού στη διάρκεια προσπαθειών συμπληρωματικής στήριξής του και το σκαρί πήρε μεγάλη και επικίνδυνη μετατόπιση προς τη θάλασσα. Το γεγονός αυτό καθιστά πραγματικά δύσκολη και τη μετακίνηση. Οι προστατευτικές κορδέλες που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το μισοδιαλυμένο σκάφος προκειμένου να αποτρέψουν περίεργους να το προσεγγίσουν δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Λείπει το όραμα
Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, αφού τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχει τίποτα. Με ελάχιστα χρήματα και ορισμένες παρεμβάσεις, από το προσωπικό του Δήμου θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι εικόνες ακαλαισθησίας και τα εν γένει προβλήματα προκαλούν αγανάκτηση στους ντόπιους. Και να φανταστεί κανείς πως πριν από χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή την παρομοίαζαν με το “κολωνάκι”.
Εκείνο που ζητήθηκε από τους κατοίκους, είναι έστω η πραγματοποίηση ορισμένων άμεσων παρεμβάσεων, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα, όχι μόνο για να αποτελέσει η πλαζ έναν πραγματικά πόλο έλξης, αλλά έστω για να γίνει υποφερτό ένα μπάνιο στη θάλασσα, σε ένα σημείο που είναι ανάγκη να υπάρχει εν μέσω του καλοκαιριού.

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ

“Η παραλία εδώ είναι πολύ όμορφη και με καθαρά νερά, είναι κοντά στην πόλη και είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, συναντάμε σκουπίδια με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν την περιοχή και να καταφεύγουν σε άλλες παραλίες. Σίγουρα, παίζει και σημαντικό ρόλο η έλλειψη οργάνωσης, αφού δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και κάποιες επιχειρήσεις να επεκταθούν. Για αυτό πρέπει να είμαστε και πιο οργανωμένοι και να προσελκύσουμε κόσμο”

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑΝΟΥ
“Ερχόμαστε πολλά χρόνια στην πλαζ του Κρυονερίου. Κάνουμε μπάνιο αλλά φοβόμαστε μήπως δεν είναι καθαρή. Δεν το γνωρίζουμε. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχαν ομπρέλες καλύτερη οργάνωση. Τα άλλα χρόνια πηγαίναμε στο Τσιλιβί αλλά τώρα και εκεί φοβόμαστε. Καθαρή φαίνεται η θάλασσα εδώ γιατί ευτυχώς δεν έχει αποχετεύσεις και τέτοια πράγματα. Η παραλία θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Υπάρχουν οι πέτρες οπότε και δύσκολα θα την αξιοποιήσει κανείς. Μία ζωή έτσι ήταν η θάλασσα εδώ. 50 χρόνια που ερχόμαστε δεν έχει αλλάξει τίποτα και είναι κρίμα για μια τέτοια περιοχή”

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΜΑΡΙΝΟΥ
Όσα χρόνια κολυμπάμε εδώ δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι. Το πρόβλημα φέτος είναι αν η θάλασσα είναι καθαρή. Είναι αμφισβητούμενες οι απαντήσεις που παίρνουμε και δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Θα θέλαμε πιο εξωραϊσμένη την παραλία εδώ και όχι μόνο για εμάς τους ίδιους σεβασμό από τους άρχοντες του νησιού μας αλλά για τους ξένους που επισκέπτονται την ωραία και μόνη του Κάλβου. Στην παραλία βλέπουμε και σκουπίδια αλλά δεν φταίνε απόλυτα οι υψηλά ιστάμενοι διότι θα έπρεπε και εμείς να βοηθάμε. Καμιά φορά με τις σακούλες μαζεύουμε τα σκουπίδια αλλά την επόμενη ημέρα είναι και πάλι. Ο λαός λέει Άγιε Νικόλα βόηθα με αλλά κούνα τα όμως και εσύ”

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΕΛΛΗΝΑΣ
“Θέλουμε πολύ να έρχονται στην παραλία αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, δεν υπάρχουν ξαπλώστρες, δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, τίποτα που να τραβήξει τον κόσμο για να έρθουν. Η θάλασσα είναι ευτυχώς καθαρή αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος για τα μικρά παιδιά. Υπάρχει δυνατότητα αλλά κανείς δεν τα αξιοποιεί. Είπανε ότι θα βάλουν και λεοφωρείο φέτος από το ΚΤΕΛ μέχρι το Κρυονέρι αλλά δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα εμείς που μένουμε στη χώρα να δυσκολευόμαστε να έρθουμε. Οι άλλες επιλογές για μπάνιο είναι πολύ μακριά και δεν μπορούμε να πάμε. Όσο καιρό έρχομαι εδώ τα καλοκαίρια δεν έχω δει καμιά αλλαγή”

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ
“Η παραλία χρειάζεται διαδρόμους για να μπαίνει στη θάλασσα ο κόσμος άνετα να μπορεί να κολυμπάει. Οι πέτρες είναι επικίνδυνες για παιδιά εδώ και μάλιστα τις προάλλες χτύπησε ένα στην προσπάθεια να μπει στη θάλασσα. Δύσκολα είναι και για τους μεγάλους που αν γλιστρήσουν θα σπάσουν τίποτα. Εδώ η θάλασσα φαίνεται καθαρή αλλά πιο πέρα δεν ξέρουμε. Στην πλαζ του ΕΟΤ δεν πηγαίνουμε γιατί πετάνε διάφορα στη θάλασσα και βρωμάει όλη η περιοχή. Τόσα χρόνια, σχεδόν 39, δεν έχουμε δει καμιά βελτίωση. Άμα ήταν πιο οργανωμένη η παραλία τα πράγματα σίγουρα θα ήταν καλύτερα”

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΤΡΑ
“Τα προβλήματα είναι γνωστά. Έχουμε κάνει 20 μπάνια και η θάλασσα μας φαίνεται καθαρή. Ωστόσο, μας λένε ότι δεν είναι κατάλληλη γιατί έχουμε πολλές βρωμιές, λύματα και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται, από τα καραβάκια, από τα ξενοδοχεία. Σκουπίδια δεν έχει πολλά φέτος και ο Δήμος καθάρισε και τα χόρτα. Βέβαια θα μπορούσαν να ρίξουν και λίγη άσφαλτο, να βάλουν κανένα παγκάκι ή καμιά παιδική χαρά να μπορούμε να έρθουμε με την οικογένειά μας και τα απογεύματα να περπατήσουμε και να περάσουμε το χρόνο μας αλλά αυτά χρειάζονται λεφτά”.