Στ. Κοντονης: “Σπίτι του Παιδιού” για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης

Τη δημιουργία των “σπιτιών του παιδιού” ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Πρόκειται για έναν ειδικό χώρο, όπου τα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, θα καταθέτουν με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους, η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.
Από τον χώρο αυτό θα καταθέτουν τα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλικη κακοποίηση, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών και η κατάθεση τους η οποία θα έχει καταγραφεί, θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία των παιδιών.
“Στόχος είναι η αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών” ανέφερε η γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη η οποία συμπλήρωσε: “Θα υπάρχει ένας “διπλός καθρέφτης”. Από τη μια θα είναι το παιδί με δικαστικό λειτουργό και από την άλλη οι ειδικοί θα καθοδηγούν μέσω “ψείρας” τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι ερωτήσεις”.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από την Μαρία Γιαννακάκη η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέσει 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Το περιστατικό, ανέφερε η γγ, διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των “Σπιτιών” και στη χώρα μας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε τη δημιουργία “σπιτιών του παιδιού” σε Αθήνα και Πειραιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο “σπίτι” και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα θεσμό που στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια ενώ ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και στην Τουρκία, όπου λειτουργούν 30 “σπίτια”.
Ο κ. Κοντονής προχώρησε και στην εξαγγελία σειράς νομοθετημάτων που αφορούν, εκτός του ανωτέρω, ευρύ φάσμα θεμάτων από την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας ως την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων είναι η δικαστική αστυνομία για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Το νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα, για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά και οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

φωτο: topontiki.gr