“Μνημείο” εγκατάλειψης και έλλειψης σεβασμού το Β΄ Νεκροταφείο

Παραμένουν οι εικόνες εγκατάλειψης στο δεύτερο νεκροταφείο της πόλης, της Αγίας Παρασκευής. Παρά την θετική εξέλιξη της ύπαρξης κάδων, η οποία ωστόσο δεν επαρκεί για να εξαφανιστούν τα σκουπίδια από το χώρο αλλά και τον εξοπλισμό με νερό, το οποίο κρίνεται απαραίτητο ενόψει καλοκαιρινής περιόδου και υψηλών θερμοκρασιών, η φύση “οργιάζει” μέσα στο χώρο με τα δέντρα και τα κλαδιά τους να απλώνονται καθ’ ολη την έκταση του νεκροταφείου. Μέσα στο πυκνό άλσος που στέκεται αντίκρυ στη θάλασσα, η θέα μπορεί να είναι θαυμάσια αλλά το περιβάλλον προκαλεί δέος και όχι με τη θετική έννοια του όρου.
Τα περισσότερα των μνημείων είναι απεριποίητα και εγκαταλελημμένα με τα πιο καινούργια να ξεχωρίζουν από μακριά λόγω του λευκού χρώματος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα μνημεία έχουν γίνει ένα με τη φύση, αφού τα μάρμαρα είναι γεμάτα μούχλα, και βρύα, βουτηγμένα στη λάσπη και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ξεχωρίζουν μέσα στη βλάστηση. Πεταμένα παλιά φαναράκια, σωριασμένα κλαδέματα, σπασμένα κιγκλιδώματα και σταυροί και μισοσπασμένα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται ως σκαλιά συνθέτουν ένα τοπίο αγριευτικό για τον επισκέπτη αλλά και δύσβατο για όσους επιθυμούν να «τιμήσουν» κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Το Β΄ Νεκροταφείο δεν είναι το μόνο μνημείο που αφήνεται στο έλεος του χρόνου και των στοιχείων της φύσης. Το Α΄ Νεκροταφείο του νησιού, στο οποίο έχουν ενταφιαστεί ιστορικές προσωπικότητες και το οποίο κοσμείται με γλυπτά και αγάλματα μεγάλων καλλιτεχνών, αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Όσον αφορά το το Εβραϊκό και το Αγγλικό Νεκροταφείο παραμένει κλειστό εδώ και καιρό λόγω επικίνδυνων συνθηκών για την επίσκεψη πολιτών και τουριστών. Για το συγκεκριμένο απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής των μνημείων, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.
Δυστυχώς, πολλά από τα μνημεία προγόνων και ιστορικών προσώπων παραμένουν εγκαταλελειμμένα, κάποια σώζωνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και κάποια παλεύουν, σημεία μεγάλης σημασίας τόσο για κάθε πολίτη ξεχωριστά όσο και για την ιστορία του νησιού γενικότερα.

Χ.Κ.