Μικρές χωματερές αποτελούν αρνητική ατραξιόν για τουρίστες

Μπορεί τα προβλήματα με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων γενικά αλλά και οι εκροές λυμάτων στους δρόμους του Πλάνου ειδικά, να μονοπωλούν το τελευταίο χρονικά διάστημα την τοπική επικαιρότητα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εξαλειφτεί τα ζητήματα με την παρουσία σκουπιδιών στους δρόμους και μικρές χωματερές.
Το χειρότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι τέτοιου είδους καταστάσεις φωτογραφίζουν καθημερινά οι καλοκαιρινοί μας επισκέπτες και το χειρότερο είναι πως τις φωτογραφίζουν και αναρτούν στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυσφημίζοντας το νησί. Πολίτες και επισκέπτες συνεχίζουν να αντικρίζουν σκουπίδια και ογκώδη απορρίμματα και φεύγοντας από το νησί, εκτός από το Ναυάγιο να “κρατούν” και αυτά ως αναμνήσεις. Αρκετές κρυμμένες βόμβες, κυρίως σε δασικές αλλά και τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου, που αποτελούν έναν τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών. Χαρακτηριστική περίπτωση ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο Σκουληκάδο επί των καινούργιων πεζοδρομίων που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε χρήση και τα σκουπίδια στολίζουν δρόμο και χωράφια.

Τα στοιχεία
Και δεν το λέμε εμείς. Υπενθυμίζουμε πως σε πρόσφατη συνάντηση ο Δασάρχης Ζακύνθου λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου πρωτόκολλο μηνύσεως για “Παράνομη ρίψη απορριμμάτων σε δάσος και δασικές εκτάσεις” και συγκεκριμένα για 13 δασικές θέσεις. Οι συνολικά 13 θέσεις που εντόπισαν οι δασοφύλακες κατά τη διάρκεια των ελέγχων και καταγράφονται και στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελέα Ζακύνθου, είναι στα Νταμάρια της Λιθακιάς, στο παλιό Δασοφυλάκειο στο Κοιλιωμένο, στη θέση Μεγάλο Αμπέλι στο Κοιλιωμένο, στις θέσεις Πλακούλες προς Υπόλομπα, Λαγκάδι και Λάκκος στον Άγιο Λέοντα, στη διασταύρωση προς Καμπί και στο Νεκροταφείο στην Έξω Χώρα, στο Πεύκο Κορέλι , στην Κουτσουπια – Δεξαμενή Δασαρχείου και στις Πλεύρες στις Βολίμες, στα Λαπάρδα και στον Πρόδρομο στο Καταστάρι.

Όλοι έχουν μερίδιο
Μικρές και μεγάλες, αυτές οι εστίες μόλυνσης και απαξίωσης χρησιμοποιούνται σε γνώση των τοπικών αρχών. Από την άλλη ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις έχουν βρει έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο να ξεφορτώνονται κάθε λογής παλιό ή άχρηστο υλικό πετώντας το όπου τον βολεύει. Επομένως υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και το χειρότερο πως δεν σεβόμαστε ούτε ιερό, ούτε όσιο, τοποθετώντας ακόμα και στους μπλε κάδους γούρμα και… άγουρα.
Δεν είναι δα και ότι καλύτερο να έλθουν οι τουρίστες στο νησί και να τραβούν φωτογραφίες που στη συνέχεια θα τις ποστάρουν με λεζάντα “μοσχοβολάει το κλίμα σου, ω φιλτάτη πατρίς μου”, επειδή κάποιοι συνεχίζουν όπως κακώς έμαθαν.
Και το χειρότερο είναι η διαπίστωση πως δεν υπάρχει κανένας σεβασμός από κανέναν. Χωρίς τη γνώριμη ευγενική Ζακυνθινή ψυχή, την ευαισθησία και τον πολιτισμό, αποδεικνύουμε καθημερινά πως δεν σεβόμαστε ούτε ιερό, ούτε όσιο.
Όταν ένας πολιτικός μάς λέει “καλημέρα” ρίχνουμε μια ματιά από το παράθυρο να δούμε αν φωτίζει ο ήλιος ή το φεγγάρι. Δεν είναι να εμπιστεύεσαι μήτε αυτό. Χάριν εντυπωσιασμού και ανάδειξης ενός προσωπικού έργου -υπάρχει δεν υπάρχει-, είναι ικανοί να εντοπίσουν εξωγήινους, τη χαμένη Ατλαντίδα και χρυσάφι στο βυθό του Λαγανά. Το έχουμε ξαναπεί… Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις οποιουδήποτε. Όμως, άλλο οι προθέσεις και άλλο η αποτελεσματικότητα!

Και ο Δήμαρχος
Από την μεριά του ο δήμαρχος κάνει λόγο ακόμη και για σχέδιο δυσφήμισης της δημοτικής αρχής με την σκόπιμη δημιουργία μικρών χωματερών σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός πόλης. Εστιάζει στο ότι είναι αρκετοί εκείνοι που εκμεταλλεύονται την έλλειψη προσωπικού και την απουσία κάδων για να δημιουργούν τέτοιες συνθήκες. Από το “κάδρο” δεν αφαιρεί και τα μέσα ενημέρωσης στα οποία αποδίδει πως χρησιμοποιούν παλιές φωτογραφίες χάριν εντυπωσιασμού.