Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες

Στην τοποθέτηση των πρώτων ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού προχώρησε ο δήμος Ζακύνθου, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην αναζήτηση σε πρώτη φάση, και εκπαίδευση ακολούθως εκείνων που θα επανδρώσουν και τις υπόλοιπες.
Ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να προσλάβει ο Δήμος για τους επόμενους τέσσερις μήνες προκειμένου να επανδρώσει με ναυαγοσώστες τις πολυσύχναστες παραλίες του και συγκεκριμένα σε Μπανάνα, Γέρακας, Άγιος Νικόλας, Αλυκές, Κερί, Αλυκανάς, Λαγανάς, Τσιλιβή και Καλαμάκι ανέρχεται στους 18. Ο αριθμός τους, που αποφασίστηκε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καθορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την έκδοση του τελευταίου ΠΔ είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε και που δεν μπόρεσε να βρει.
Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία πάγωσε γιατί δημιουργήθηκε “κόλλημα” με το χρόνο της σύμβασης των μελλοντικών προσληφθέντων. Στο τραπέζι έπεσε μια πρόταση για 4μηνη σύμβαση, για την οποία, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση κρινόταν η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Αποτέλεσμα ήταν η πολυπλοκότητα να σταθεί εμπόδιο, τουλάχιστον για φέτος, για να προχωρήσουν οι 4μηνες προσλήψεις.
Σκοπός μεταξύ άλλων η αποφυγή επιβολής προστίμων από το λιμεναρχείο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά όπου έχουν επιβληθεί διόλου ευκαταφρόνητα ποσά ως πρόστιμα από το Λιμεναρχείο μετά από γεννώμενους ελέγχους. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, καθώς παρά την προκήρυξη 18 θέσεων δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Kαι μπορεί η νομοθεσία που καλείται να εφαρμόσει το Λιμεναρχείο να δίνει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και να καλύψει τα κενά, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υλοποιείται και επομένως για ένα ακόμη καλοκαίρι θα κληθεί να καταβάλει για τις παραβάσεις που θα διαπιστωθούν υψηλά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννη Φεραδούρο, “Έχουν, ήδη δοθεί πρόστιμα στο Δήμο, χωρίς να υπάρχει επίσημη προκήρυξη για τις θέσεις των ναυαγοσωστών που ζητούνταν”. Το Συμβούλιο άφησε ανοιχτή την ύπαρξη δυνατότητας προσφυγής κατά των προστίμων, δεδομένου ότι, όταν επιβλήθηκαν, οι διαδικασίες πρόσληψης δεν φαίνονταν καν στον ορίζοντα.
Μετά την έγκριση, αναμένεται η διαδικασία εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων και στη συνέχεια η τοποθέτησή τους στις παραλίες ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Μέχρι τότε, στις παραλίες πολίτες και επισκέπτες θα συνεχίσουν να λούονται χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλεια.

φωτο: politis.com