Ανάγκη διασύνδεσης των λιμανιών της Αδριατικής

Στο πλαίσιο του Forum της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε στο προηγούμενο διάστημα η ημερίδα με θέμα «O τομέας της κρουαζιέρας στην περιοχή EUSAIR: Προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές» στην Αρχαία Ολυμπία. Κύριο θέμα η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Ρουμανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι ανάγκες των περιοχών σε σχέση με την κρουαζιέρα και η ανάγκη δημιουργίας και σύνθεσης στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού. Στόχος η κοινή πορεία και συμμετοχή και των 8 χωρών μέσω αρχικά της διάγνωσης των προβλημάτων και στη συνέχεια η ανταλλαγή απόψεων για τη διασύνδεση των λιμανιών. Με ποσοστό 17% της κρουαζιέρας να καλύπτεται από τη Μεσόγειο, πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που μπορεί μελλοντικά και μεθοδικά να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού του νησιού και της χώρας.
Επόμενο στάδιο οι συναντήσεις στη Σλοβενία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινή στρατηγική ενεργοποίησης έχει ήδη αποκτήσει σταθερές βάσεις περιλαμβάνοντας χρηματοδότηση, πρόβλεψη μελέτης και συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης για τις 8 συμμετέχουσες χώρες.
Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκαν ο κ. Νίκος Τσίπηρας, ως οικονομικός επόπτης της Insuleur και ο κ. Φώτης Κόττης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, για τη συμμετοχή στην ημερίδα, ενώ η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Πανεπιστημίων, Περιφερειών, Εμπορικών Επιμελητηρίων και Πόλεων Αδριατικής Ιονίου (Πρωτοβουλία AI-NURECC) και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας – μέλος του Forum AIC, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της κρουαζιέρας.
Ο κ. Τσίπηρας ως εκπρόσωπος της Insuleur και εισιγητής της εκδήλωσης μίλησε μεταξύ άλλων για «την ανάγκη ανάπτυξης της κρουαζιέρας στις περιοχές του Ιονίου και της Αδριατικής, για τα προγράμματα της γαλάζιας οικονομίας και του γαλάζιου τουρισμού και για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, των ακτογραμμών και της θάλασσας, ώστε να διατηρήσουμε το τουριστικό προϊόν του τόπου μας και να το προστατέψουμε από την πίεση που δέχεται λόγω υγρών και στερεών αποβλήτων».
Το AI-NURECC είναι μια πρωτοβουλία (διάρκειας 18 μηνών) των βασικών παραγόντων των Περιφερειών Αδριατικής Ιονίου, που συντονίζεται από τη Διάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιφερειών (CRPM) με την υποστήριξη της Αδριατικής Ιονικής Ευρωπεριφέρειας (ΑΙΕ), το Φόρουμ των Πόλεων Αδριατικής Ιονίου (FAIC), Φόρουμ Αδριατικής και Ιονίου Εμπορικών Επιμελητηρίων (Forum AIC) και πανεπιστημίων Αδριατικής Ιονίου. Στόχος της είναι η υποστήριξη της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR) και η προώθηση αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών, των πανεπιστημίων, των εμπορικών επιμελητηρίων, των ενώσεων και δικτύων νέων, των επιχειρηματιών και της κοινωνίας των πολιτών διασφαλίζοντας ευρεία εδαφική κάλυψη, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι δράσεις AI-NURECC θα ενσωματώσουν και θα ακολουθήσουν τις σχετικές εργασίες που προετοιμάστηκαν από την Προεδρία της EUSAIR / Αδριατικής και Ιονίου Πρωτοβουλίας (AII).