Γεμάτη “καλοκαιρινές περιπέτειες” για μικρούς και μεγάλους

Τέσσερις δράσεις έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 της με θέμα «μετράμε, κόβουμε, κρεμάμε, ψάχνουμε στα λεξικά και στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι».
Η συμμετοχή των παιδιών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με σημαντικό αριθμό παιδιών να έρχονται και τα Σάββατα – μη εργάσιμη ημέρα για τους γονείς. Τα δεδομένα αποτελούν ένα πολύ νέο κομμάτι τόσο για τους νεαρούς εξερευνητές, όσο και για τους γονείς τους.
Μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στις τελευταίες συναντήσεις ήταν ότι τα παιδιά κλήθηκαν μέσα από δεδομένα να βρουν τα στοιχεία της Ζακύνθου, ενώ πραγματοποίησαν παιχνίδι «Ναυμαχίας» βάσει συντεταγμένων στο χάρτη.

Η κα Άντα Κατσαΐτου μας δήλωσε ότι «Τα παιδιά έρχονται γεμάτα όρεξη. Κατανοούν τη διαφορετικότητα του προγράμματος και το αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον. Στο τέλος κάθε μέρας αξιολογούν τις δραστηριότητές τους και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και φαίνεται ότι το απολαμβάνουν. Μάλιστα, στην τελευταία δράση είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε και το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης που στεγάζεται στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και τα οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούσαν φωτογραφημένα δεδομένα στα παλιά μέσα μεταφοράς».
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος για το 2018 με τίτλο «Aγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Πρόκειται για μια εκστρατεία που λαμβάνει χώρα από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, με 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαι¬δευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα να ενώνονται υπό το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχει πραγματοποιηθεί το 90% των δράσεων, ενώ εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν παιδιά από 4 έως 14 χρονών αλλά και ενήλικες.

Παράλληλες δράσεις
Στην Ξενοπούλειο έλαβε χώρα επίσης σε συνεργασία με τον οργανισμό της UNESCO «Living Values in Education” ένα εργαστήριο για μεγάλους και μικρούς με θέμα τις αξίες. Εκεί Ήρθαν και παρουσίασαν το έργο τους ορισμένα σχολεία σχετικά με το σεβασμό και κάποιες αλλά και κάποιες εκπαιδευτικοί από την Κεφαλλονιά.

Παραμένει η υποστελέχωση
Συνεχίζεται η έλλειψη υπαλλύλου για τη βιβλιοθήκη των παιδιών «Κρατάμε με νύχια και με δόντια τη βιβλιοθήκη ανοιχτή και αυτό το καλοκαίρι, αφού οι αιτήσεις για κοινωφελή εργασία ανοίγουν από το Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό φέτος είχαμε μόνο 20 δράσεις, ενώ πέρσι 36», δήλωσε η κα Κατσαΐτου.

X.K.