Τση Αγιας του Μαχαιράδου || Ξύπνησαν έθιμα, μνήμες και παραδόσεις χρόνων

Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο θάλασσα και παραλίες αλλά έχει μια ιστορία και έναν πολιτισμό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μέσα στους αιώνες, οι λαϊκές γιορτές θρησκευτικού χαρακτήρα, των οποίων η παράδοση ακολουθείται μέχρι σήμερα, αντιπροσώπευαν στιγμές συνεύρεσης και διασκέδασης ιδίως για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις που ήταν αποκλεισμένες από τις άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σήμερα οι λαϊκές γιορτές είναι πάρα πολλές και επιτρέπουν σε δεκάδες χωριά, μικρά και μεγάλα, να ζωντανέψουν με χιλιάδες φώτα και χρώματα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλοκαιριού τα πανηγύρια στα χωριά, που θα συνεχίζονται, μέχρι του Αγίου, αλλά και μετά από αυτό.
Με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαύρας στο Μαχαιράδο. Παρουσία των τοπικών αρχών, του κλήρου και του λαού το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, ενώ τα μεσάνυχτα, ξημερώνοντας Κυριακή πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Όρθρου. Πολλοί και οι πιστοί που κατέκλυσαν το ναό για να ζητήσουν την ευλογία τση Αγίας -όπως τη λένε- που αιώνες τώρα προστατεύει την τοπική κοινότητα και τους κατοίκους της.
Στη συνέχεια κατάνυξη στους πανηγυριστές που τίμησαν και φέτος την Αγία του χωριού πρόσφερε η λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Αγίας Μαύρας στους δρόμους του χωριού. Αλλά και οι τουρίστες άναψαν το δικό τους κεράκι θέλοντας να βιώσουν τη μυσταγωγία και το κλίμα με το οποίοι οι Ζακυνθινοί κάνουν τα πανηγύρια τους.

Το αντέτι
Με σεβασμό τηρήθηκαν και τα τοπικά έθιμα που θέλουν τη μπάντα να μπαίνει εντός του ναού και ενώ τελούνται οι ιερές ακολουθίες να παιανίζει εμβατήρια. Το πανηγύρι της Αγίας Μαύρας είναι το πιο φημισμένο στα χωριά της Ζακύνθου. Το ταμπουρλονιάκαρο παίζει μπροστά στην εκκλησία. Στήνονται πάγκοι στο πλάτωμα της Αγίας και στα γύρω μαγαζιά. Παντού πάγκοι με παστέλια και φυτούρες. Οι νοικοκυρές από πολύ νωρίς φρόντισαν να είναι έτοιμο το στιφάδο.
Οι πιστοί προσκυνούν την εικόνα και παίρνουν μαζί τους το μοναδικό φτάσμο από την Αγία Μαύρα που παρασκευάζεται με μυστική -και μυστικιστική- παραδοσιακή συνταγή. Η φαντασία των ζακυνθινών οργιάζει για το πώς φτιάχνεται το φτάσμο τση Αγίας, μα λίγες ξέρουν το μυστικό.
Ελληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του χωριού της Ρίζας, να κάνουν τις αγορές τους ανάμεσα στους πάγκους των μικροπωλητών και να θαυμάσουν την παράδοσή μας και πάνω απ όλα τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων.