Σταθερό το “Φιόρο” στις επιλογές των επισκεπτών

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το “Φιόρο” το τελευταίο διάστημα, οι τουρίστες επιλέγουν και φέτος τη Ζάκυνθο για τις διακοπές και τις εκδρομές τους. Σταθερές αξίες το Ναυάγιο, οι γαλάζιες σπηλιές, η θαλάσσια χελώνα. Υπάρχουν και αυτοί που έρχονται για τα χωριουδάκια της, τις εκκλησίες, τις περατζάδες στις πλατείες των χωριών. Και μην ξεχάσουμε και τους τουρίστες που έρχονται για τους ανθρώπους του νησιού, είναι αυτοί που έχουν αναπτύξει σχέσεις φιλικές και οικογενειακές με κάτοικους της Ζακύνθου και οι οποίοι τους προτιμούν εδώ και χρόνια.
Κρουαζιερόπλοια, θαλαμηγοί και νέες ξενοδοχειακές μονάδες ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο στον τόπο μας, άλλες ομορφαίνοντας και συμβάλλοντας – ο καθένας με τον τρόπο του – σε αυτό που ονομάζουμε τουριστική ανάπτυξη και άλλες μένουν στην προσπάθεια. Και η προσπάθεια ή διαφορετική ανάγκη καλά κρατεί, αφού οι περισσότεροι στο νησί περιμένουν τον τουρισμό για να αποκτήσουν ή να αυξήσουν τα έσοδα τους.
Η σημερινή σεζόν έχει μέχρι τώρα καλά αποτελέσματα, αφού μόλις το Μάιο είχαμε 191.771 επισκέπτες, υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι (156.233 άτομα) εκ των οποίων 183.633 εξωτερικού και 8.138 εσωτερικού. Τα δεδομένα είναι καλά και αν συνεχίσουν αναλογικά η επισκεψιμότητα θα εκτιναχθεί.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού μίλησε στην εφημερίδα μας για τις φετινές προσδοκίες “Σίγουρα είναι μια βελτιωμένη σεζόν. Σχεδόν, τα τελευταία 7 – 8 χρόνια η Ζάκυνθος σταθερά έχει μόνιμη ανάπτυξη στις αφίξεις της. Αυτό είναι ήδη μια πολύ μεγάλη νίκη γιατί έχει φανεί ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο. Εξίσου σταθερά τα τελευταία χρόνια οι ξενοδοχειακές μονάδες βελτιώνονται, ανεβάζουν το επίπεδό τους και αυτό επιτρέπει να διεκδικούν υψηλότερης ποιότητας τουρισμό και άρα καλύτερα έσοδα από τους επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας. Ήδη, με μελέτες που έγιναν το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι αυτή με το υψηλότερο εισόδημα ημερήσιας διαμονής και με δεύτερο υψηλότερο εισόδημα ανά συνολική διαμονή σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και δείχνει ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια για τη βελτίωση του τουριστικού επιπέδου του νησιού. Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να προσπαθούμε γιατί αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία και μόνο όταν έχουμε υψηλούς στόχους, έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα”.
Αναφορικά, τώρα, με τον αν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για τέτοια μεγάλα κύματα τουριστών και το ποια είναι η ποιότητα των επισκεπτών ανά περίοδο και ανά μέρος του νησιού είναι μια άλλη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά γύρω μας.
Χ.Κ.