Οι μικροί εξερευνητές μέτρησαν, έψαξαν, κατασκεύασαν…

“Μετράμε, κόβουμε, κρεμάμε, ψάχνουμε στα λεξικά και στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι” είναι το θέμα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας στην οποία συμμετέχει και η Ξενοπούλειος Παιδική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος για το 2018 με τίτλο “Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο”. Πρόκειται για μια εκστρατεία που λαμβάνει χώρα από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, με 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαι-δευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα να ενώνονται υπό το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Αγαπημένοι εθελοντές βάζουν το μεράκι και την τέχνη τους και πραγματοποιούν δράσεις με βιβλιο-αναγνώσεις, με μυστήριο, με εξορμήσεις στη φύση, με πειρατές, με οικογενειακά κειμήλια, με αριθμούς και αγαπημένους ήρωες της λογοτεχνίας.
Η βιβλιοθήκη θα μετατραπεί, λοιπόν, σε ένα εργοστάσιο δεδομένων με σκοπό την παρατήρηση, τη καταγραφή και την εξερεύνηση όλων αυτών των δεδομένων που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να πα-ρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παιδιά, εθελοντές και φίλοι της Βιβλιοθήκης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Ημερολογίου της Βιβλιοθήκης, στο οποίο κάθε ημέρα της λειτουργίας της θα αναγράφονται οι δραστηριότητες του καλοκαιριού. Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογούν την ημέρα που πέρασαν στην Ξενοπούλιο, τη δραστηριότητα που έκαναν και το κατά πόσο το διασκέδασαν μέσω μιας ιδιαίτερης αξιακής κλίμακας που θα αποτελείται από χρώματα και σχήματα.
Παράλληλα, προχώρησαν στη δημιουργία κολάζ πάνω στο οποίο θα μπορούν και στη συνέχεια να τοποθετούν τα δικά τους δεδομένα, να κάνουν καταγραφές και παρατηρήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι θησαυρού. Τα παιδιά κλήθηκαν να ανακαλύψουν 20 κρυμμένα χαρτιά – 20 κρυμμένες δράσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Σκοπός της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Άντα Κατσαΐτου “η ενίσχυση φυσικά της φιλαγνωσίας, εφόοσον τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν δεδομένα μέσα από τα βιβλία και η ενίσχυση της έμπνευσης των παιδιών για εξερεύνηση, δημιουργία και παιχνίδι”.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν παιδιά από 4 έως 14 χρονών αλλά και ενήλικες.
X.K.