Με Τσέχωφ και αργεντίνικο τάνγκο αποχαιρέτησαν τη σχολική χρονιά

Έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς, αργεντίνικο τάνγκο και την θεατρική παράσταση “Ιδανικές Πόλεις” βασισμένη στο έργο του Τσέχωφ “Οι τρεις αδερφές” και στο έργο του Εμπειρίκου “Οκτάνα” περιελάμβανε η εκδήλωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου με αφορμή την λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η καθαυτή απασχόλησή τους είναι μόνο η μετάδοση της γνώσης, και ότι τα ενδιαφέροντά τους δεν είναι πολύ περισσότερα; Οι τέχνες και ο πολιτισμός με την ευρύτερή τους έννοια είναι το καταφύγιό τους αλλά και το όπλο τους απέναντι στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η κοινωνία. Θέατρο, μουσική, τραγούδι, είναι λίγες μόνο από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους με τις οποίες μας ξαφνιάζουν συχνά και ευχάριστα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ζακύνθου, κα Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου μας μίλησε για την εκδήλωση “Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι, όπως κάθε χρόνο εδώ και 4-5 χρόνια που έχουμε συνθέσει αυτή την πολιτιστική ομάδα, να παρουσιάσουμε τα έθιμα και τις αξίες του τόπου και του κάθε τόπου. Να καταβάλλουμε προσπάθεια να δείξουμε ότι ο πολιτισμός σημαίνει πάνω από όλα αγάπη για το συνάνθρωπο, επικοινωνία, διάθεση για δημιουργία και ζωή. Να συνυπάρχουμε και να συνδημιουργούμε ταυτόχρονα. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης και εφόσον υπήρχαν ομάδες του αργεντίνικου τάνγκο, του θεάτρου, των παραδοσιακών χορών και της φωτογραφίας, όλοι μαζί οργανώσαμε αυτή τη σπουδαία βραδιά, ώστε ο καθένας να βάλει ένα λιθαράκι και να αναδείξει την τέχνη που αγαπά και με την οποία ασχολείται”.
Η βραδιά άνοιξε με έκθεση φωτογραφίας, ενώ ακολούθησαν οι χοροί, αργεντίνικοι και παραδοσιακοί. Οι ομάδες απαρτίζονταν όχι μόνο από εκπαιδευτικούς. “Οι συνάδελφοι που είναι εμψυχωτές είναι εκπαιδευτικοί. Κατά τα άλλα, οι ομάδες είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί να μοιραστεί το πάθος του μαζί μας, να μάθει μέσα από το θέατρο ή τη φωτογραφία, είτε μέσα από τους πολιτιστικούς μας χορούς” μας δήλωσε η Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη θεατρική παράσταση “Ιδανικές Πόλεις” σε σκηνοθεσία – διασκευή Ζωής Παπαργύρη. Η βραδιά σηματοδοτεί τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ενώ σήμερα και ώρα 9 το βράδυ θα ακολουθήσει μια πιο “χαλαρή” και ξεκούραστη βραδιά στο Τσιλιβί συντροφιά με τη θάλασσα και το φεγγάρι.
Οι δάσκαλοι, με τη νέα τους, πλέον, ιδιότητα, την καλλιτεχνική, πάτησαν ξανά το σανίδι και θα μας απέδειξαν άλλη μία φορά τι άλλα πράγματα είναι ικανοί να κάνουν και να προσφέρουν, πέρα από την εκπαίδευση των παιδιών. Δεν αρκούνται μόνο σε αυτό αφού προγραμματίζουν και άλλες δράσεις με σκοπό να προάγουν ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό.

Χ.Κ.