51χρονη τουρίστρια τραυματίστηκε στο “Ναυάγιο”

Τον τραυματισμό μιας 51χρονης αλλοδαπής είχε ως αποτέλεσμα η θαλάσσια εκδρομή στην οποία συμμετείχε με περιήγηση στον όρμο του Ναυαγίου για να καταλήξει στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, απ΄ όπου και εξήλθε.
Για το περιστατικό ενημερωθήκαμε από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος το αναφέρει πως: “Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, για τον τραυματισμό 51χρονης αλλοδαπής, η οποία επέβαινε στο Ε/Γ-Τ/Ρ “ΔΕΛΦΙΝΙ”, κατά τη διάρκεια περιηγητικού πλου, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Ναυαγίου Ζακύνθου. Η 51χρονη μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, απ΄ όπου και εξήλθε. Διενεργείται προανάκριση από την οικεία Λιμενική Αρχή”.
Το περιστατικό αυτό επαναφέρει την αναγκαιότητα να μπει τάξη στην αγκυροβόληση σκαφών και πλοίων στην περιοχή της πιο διάσημης παραλίας του κόσμου, το “Ναυάγιο”.
Στη συγκεκριμένη παραλία καταπλέει καθημερινά μεγάλος αριθμός επαγγελματικών τουριστικών πλοίων καθώς και σκάφη αναψυχής μεταφέροντας και αποβιβάζοντας στην ακτή χιλιάδες επισκεπτών για κολύμβηση.
Για αυτό και προέκυψε η ανάγκη τήρησης όλων των κανόνων ασφαλείας πλοίων – επιβατών – λουομένων και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα, ο μεν αριθμός του προσωπικού στο Λιμεναρχείο δεν επιτρέπει την μόνιμη και καθημερινή παρουσία του στην περιοχή. Αυτό σε συνδυασμό με την αποτυχία να τοποθετηθεί και φέτος ναυαγοσώστης, σαφώς και προκαλεί επιπρόσθετες ευθύνες.
όσον αφορά στους κανονισμούς στην αριστερή πλευρά και για σαράντα 40 μέτρα περίπου, απαγορεύεται η απο/επιβίβαση λουομένων αλλά και η αγκυροβολιά σκαφών. Επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή δύο ημερόπλοιων που μεταφέρουν περισσότερους από 100 επιβάτες, κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και τρία το Μάιο-Ιούνιο/Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Για την επίτευξη της εν λόγω υποχρέωσης απαιτείται η καθημερινή προηγούμενη συνεννόηση, με το Λιμενικό Φυλάκιο Αγίου Νικολάου Βολιμών. Στην δεξιά πλευρά θα πραγματοποιείται μόνο από/επιβίβαση επιβατών από σκάφη που μεταφέρουν λιγότερους από 100 επιβάτες, χωρίς αυτά να παραμένουν στην ακτή. Στον ίδιο χώρο θα προσδένουν και τα ιδιωτικά πλοία (αναψυχής). Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η ταυτόχρονη παραμονή περισσότερων των πέντε σκαφών, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα είναι διαθέσιμος για τους λουόμενους.
Κατά τις κινήσεις κατάπλου – απόπλου ιδιαίτερα όταν τα σκάφη είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, επιβάλλεται συνεχής και αυξημένη προσοχή και επιτήρηση του θαλασσίου χώρου. Επιπλέον, η τήρηση ασφαλούς ταχύτητας και απόστασης από τους λουόμενους, για αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των πλοιάρχων.