Αναζητούνται πόροι για την αποκατάσταση της λίμνης στο Κερί

Σκόπελο εξακολουθεί να αποτελεί η εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της γνωστής μελέτης που έχει αναλάβει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου που αφορά στο θέμα της αποκατάστασης της Λίμνης Κερίου. Ένα θέμα που για δεκαετίες απασχολεί όχι μόνο την τοπική κοινότητα αλλά και ευρύτερα την κοινωνία απασχόλησε συνάντηση εργασίας που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.
Ο φάκελος του έργου υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ εκείνο που έπεται είναι ο προϋπολογισμός των προβλεπόμενων έργων έχει ένα εύρος που ξεκινά από τα 5.000.000 ευρώ και μπορεί να τα ξεπεράσει κατά πολύ. Προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πόρων προηγήθηκε μια πολύ μεγάλη προεργασία από το Δήμο, την Περιφέρεια, την ειδική επιστημονική επιτροπή που είχε έρθει πέρυσι στη Ζάκυνθο.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα από στασιμότητα χαρακτηρίζεται μια ακόμη παρέμβαση στο νησί που αφορά στην αποκατάσταση του βιοτόπου στο Κερί και η οποία εδώ και δυο περίπου χρόνια είχε μονοπωλήσει τη συνάντηση εργασίας ειδικής ομάδας επιστημόνων που επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο μετά από επίσημη πρόσκληση και πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείριση του ΕΘΠΖ. Επι της ουσίας επρόκειτο για μια ακόμη προσπάθεια υλοποίησης του έργου που για χρόνια προγραμματίζεται αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί. Μάλιστα, τότε είχε συμφωνηθεί οι παρεμβάσεις να ξεκινήσουν από την αντιμετώπιση της επιμόλυνσης της περιοχής από υδρογονάνθρακές λόγω των γεωτρήσεων που είχαν ανοιχτεί εκεί εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των είκοσι δυο. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν σφραγίστηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο με αποτέλεσμα να αναβλύζει σε ορισμένα σημεία πετρελαιοειδής ουσία προκαλώντας περεταίρω προβλήματα.
Μην ξεχνάμε ότι απαιτούνται μια σειρά από μελέτες και συγκεκριμένα Υδρογεωλογική, Οικολογική – Οικοσυστημική, Παράκτιας Μηχανικής, ενώ από εκεί και μετά θα γίνει μια Τεχνική και Οικονομική Έκθεση όπου θα περιγράφονται τα πορίσματα των μελετών, η καταγραφή πόρων και χρονοδιαγραμμάτων όπου πρέπει να γίνουν. Υπενθυμίζεται πως είχε σταλεί Επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ώστε άμεσα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος να εγγραφούν πόροι για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στη Λίμνη Κερίου. Πρόκειται για μια συνολική διαχείριση της περιοχής και προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας γενναίας χρηματοδότησης.