1.655 μαθητές απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες για το περιβάλλον

Τριάντα επτά σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) με ένα συνολικό αριθμό 1.655 μαθητών και 200 περίπου συνοδών συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 19 Σχολεία της Ζακύνθου με 851 μαθητές και 18 Σχολεία από την υπόλοιπη Ελλάδα (Καβάλα, Θεσ/νικη, Εύβοια, Αθήνα, Πάτρα, Κρέστενα κ.α) με 804 μαθητές. Κύριος σκοπός του Προγράμματος ήταν η συμβολή στην επανασύνδεση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Η άμεση επαφή με τη φύση έχει θετική επίδραση στη γνωστική και ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και στην απόκτηση γνώσεων που θα συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη προστασία και συντήρηση του περιβάλλοντος.

Η δομή του προγράμματος
Το Πρόγραμμα αποτελείται από 2 βασικά σκέλη: α) Ενημέρωση στις σχολικές αίθουσες: Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικό Πακέτο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και χορηγείται δωρεάν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια και σε συνεννόηση με τα σχολεία, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης, μπορεί να επισκεφτεί τα σχολεία προκειμένου να παρουσιάσει στα παιδιά τόσο το Εκπαιδευτικό Πακέτο όσο και να προβάλει κινούμενα σχέδια, ταινίες και φωτογραφίες με θέμα τα προστατευόμενα είδη και οικότοπους του νησιού. β) Δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής την φθινοπωρινή περίοδο με τη δράση “Μικρός επιστήμονας” όπου οι μαθητές συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα για το βιολογικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta όπως π.χ. η εκσκαφή φωλιών της μετά το πέρας της εκκόλαψης. Την ανοιξιάτικη περίοδο πραγματοποιείται καθαρισμός τμημάτων της Προστατευόμενης Περιοχής, στο πλαίσιο συμμετοχής σχολείων και του Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Ζ. στην εθελοντική κίνηση «Let’s Do it Greece», στη διάρκεια της Σχολικής Εβδομάδας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους δύναται να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες: Κυνήγι Θησαυρού, Σαν μια χελώνα, Σώζοντας τα χελωνάκια.

Στις παραλίες ωοτοκίας
Οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιούνται Στις παραλίες ωοτοκίας και στα 5 πρώτα μέτρα από το κύμα της θάλασσας. Στη συνέχεια πραγματοποιείται επίσκεψη στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της Θαλάσσιας Χελώνας στην Δάφνη.
Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, όπου οι μαθητές ενημερώνονται για θέματα προστασίας ειδών και οικοτόπων, καθώς για το ρόλο που παίζουν οι Προστατευόμενες Περιοχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. επιθυμεί, να ευχαριστήσει την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου για τη στενή συνεργασία και στήριξη που παρείχαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερες ευχαριστίες δίνονται στους Υπεύθυνους των Σχολικών Δραστηριοτήτων Άντα Κατσαΐτου και Ελένη Γούναρη, καθώς και στους Διευθυντές, τους Δασκάλους και στα παιδιά της Ζακύνθου και της υπόλοιπης Ελλάδας που συμμετείχαν, με ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά, τους δασκάλους και τους καθηγητές του ειδικού σχολείου Ζακύνθου και του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ «Άμπετ Χασμάν» Πάτρας. Τέλος, επιθυμούν να ευχαριστήσουν την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ζακύνθου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Μούσες» και «Μανώλιες», αλλά και τους φοιτητές του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για τη στήριξή τους στη μαθητική εβδομάδα του «Let’s do it Greece».