ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ | Εργα για πιάνο της ιταλικής περιόδου του Καρρέρ

Μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 20.30΄, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου. To Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, σας προσκαλεί, στο πρώτο μέρος της παρουσίασης των έργων για πιάνο της ιταλικής περιόδου του Παύλου Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Αρχείο του.
Τα έργα θα παρουσιάσει ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος και το χορευτικό συγκρότημα «Υακίνθη» θα παρουσιάσει χορούς εποχής. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννης Στεφ. Παπαδάτος
Πρόκειται για μια ακόμη από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Μουσείο Σολωμού για το 2018 και με τον τρόπο αυτό, σιγά-σιγά θα παρουσιαστεί το αρχείο του Μουσείου και τα έργα θα παρουσιαστούν στο Ζακυθινό κοινό.
Ο Παύλος Καρρέρ, γεννημένος στην Ζάκυνθο, αφού μετακόμισε στο Μιλάνο και εμφορούμενος από το όραμα να δημιουργήσει εθνική μουσική και να καταστεί ο πρώτος εθνικός συνθέτης της Ελλάδας, επαναπατρίστηκε το 1857 και εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο. Συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός και ως ιμπρεσάριος με τα τοπικά θέατρα, δίδαξε μουσική και παντρεύτηκε την υψίφωνο και πρωταγωνίστρια των έργων του, Ισαβέλλα Ιατρά. Την ίδια εποχή συνέθεσε την πρώτη του εθνικού περιεχομένου όπερα, τον τετράπρακτο Μάρκο Βότζαρη (1858-1860), καθώς και πολυάριθμα άσματα σε ελληνικούς στίχους, ανάμεσα στα οποία το πασίγνωστο κλέφτικο «Ο Γερο-Δήμος», ένα δημοτικοφανές τραγούδι που ενσωματώθηκε στην παραπάνω όπερα. Ο Μάρκος Βότζαρης μετά από πολλές περιπέτειες, λόγω του επαναστατικού του περιεχομένου, έκανε πρεμιέρα στην Πάτρα τον Απρίλιο του 1861 και θωρείται το πιο γνωστό έργο του Καρρέρ και η δημοφιλέστερη ελληνική όπερα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα που γνώρισε πάνω από 45 σκηνικές διδασκαλίες. Το έργο, αρχικά συντεθειμένο σε ένα ιταλικό λιμπρέτο του Giovanni Caccialupi, σταδιακά μεταφράστηκε και καθιερώθηκε στα ελληνικά, προκαλώντας συχνά λαϊκό ενθουσιασμό στις πλατείες των θεάτρων όπου παρουσιάστηκε.