Στ. Κοντονης στον Realfm | “Με αίσθημα εθνικής ευθύνης οι χειρισμοί της κυβέρνηση στο Σκοπιανό”

“Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πατάμε σε σταθερό έδαφος και πιστεύω με αίσθημα εθνικής ευθύνης η κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα, όπως έχουν τεθεί και τα προηγούμενα χρόνια” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας για Σκοπιανό, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Πάνω δηλαδή στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας, η οποία πρέπει να ισχύει έναντι πάντων. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κράτους των Σκοπίων και βεβαίως με την απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος, το οποίο έχουν ψηφίσει. Εάν η Κυβέρνηση το πετύχει θα πρόκειται περί μιας μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας. Πιστεύω ότι η συμφωνία στη Βουλή θα περάσει με αυξημένη πλειοψηφία και τα κόμματα θα τοποθετηθούν με αίσθημα ευθύνης έναντι του ελληνικού λαού και της ιστορίας”, πρόσθεσε.

Για την άρνηση Καμμένου
Για την άρνηση του κ. Καμμένου να ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή ο κ. Κοντονής ανέφερε: “Όλα τα κόμματα έχουν τις θέσεις τους. Θεωρώ ότι μαξιμαλισμοί αυτή την ώρα δεν βοηθάνε ιδίως όταν έχουν περάσει 25 χρόνια με αυτή την εκκρεμότητα και έχοντας αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό είναι η “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα αυτό το όνομα. Πέραν από το αυτονόητο ότι 140 και πλέον κράτη του κόσμου την έχουν αναγνωρίσει ως “Μακεδονία της Δημοκρατίας”, θα προσθέσω έναν ισχυρισμό που έχει ακουστεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι “εάν δεν πάμε στη λύση της σύνθετης ονομασίας αυτό που θα μείνει στο τέλος θα είναι το σκέτο Μακεδονία”. Κι αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, διότι από μόνο του εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις. Γι αυτό η Κυβέρνηση δίνει τη διπλωματική μάχη για να υπάρχει σύνθετη ονομασία. Υπήρχαν και Κυβερνήσεις που είχαν αποστασιοποιηθεί από αυτό που λέμε erga omnes, δηλαδή έναντι πάντων. Και θυμόμαστε ότι είχαν προτείνει κάποια στιγμή το όνομα “Μακεδονία –Σκόπια” για τη διεθνή εκπροσώπηση και για το εσωτερικό σκέτο “Μακεδονία”. Καλό είναι αυτοί που μας κάνουν σήμερα μαθήματα να θυμηθούν τί είχαν πράξει και να μην κάνουν το ίδιο που έκαναν με τα πλεονάσματα για τα οποία είχαν συμφωνήσει 4,5% και όταν εμείς κλείσαμε για 3,5 μας λέγανε ότι είναι υψηλά. Το ίδιο κάνουν και τώρα”.


Για το Ρουβίκωνα
Για τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανοχής του Ρουβίκωνα από την Κυβέρνηση, ο Υπουργός επισήμανε: “Γιατί ανοχή επειδή συνελήφθησαν και οδηγούνται στο Αυτόφωρο; Δηλαδή υπάρχει κάτι άλλο στην ελληνική έννομη τάξη το όποιο δεν έχει ενεργοποιηθεί; Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο άστοχες, άλλα και παραπλανητικές. Ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία όταν υπάρχουν έκνομες ενέργειες”.

Για τον Κουφοντίνα
Αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα ο κ. Κοντονής υπογράμμισε: “Ο κρατούμενος έχει ζητήσει για 3η φορά να του χορηγηθεί άδεια. Για λόγους εσωτερικούς υπήρχε μια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο. Ως εκ τούτου διερωτώμαι από τη στιγμή που δεν έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο τί νόημα είχε αυτή η απεργία πείνας; Διότι απεργία πείνας κάνεις όταν έχεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Επιπλέον, διάβασα μια ανακοίνωση του ιδίου, ο οποίος έθετε και θέμα σχετικά με το βέτο των εισαγγελέων στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Απλώς να υπενθυμίσω ότι και τις δύο προηγούμενες άδειες τις πήρε με τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων. Επομένως βλέπω μια υπερ-κινητοποίηση στο κενό αυτή την ώρα”.

Διάσπαση Πρωτοδικείου Αθηνών
Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του ΔΣΑ σχετικά με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: “Θα είχε σημασία η πλειοψηφία, αν είχαμε και μεγάλη συμμετοχή. Από το σύνολο των δικηγόρων δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί. Έχουμε ένα ποσοστό συμμετοχής που είναι κάτω του μετρίου, κάτω από αυτά που επεδίωκαν, πόσο μάλλον που είχε δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το κινητό τηλέφωνο. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγορών όχι μόνο δεν προσήλθε να ψηφίσει αλλά δεν ψήφισε ούτε καν από τον υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνό τους. Εκείνο που είναι συντριπτικό όμως είναι το ποσοστό των ασκουμένων δικηγορών, οι οποίοι εντάχθηκαν στο εκλογικό σώμα. Αν και είναι γύρω στις 3.000 ψηφίσαν μόνο 187. Δημοψηφίσματα μπορεί ο καθένας να κάνει όσα θέλει. Εμείς δεν κοιτάζουμε πως λειτουργούν ορισμένες συντεχνίες. Μας ενδιαφέρει η κοινωνία”.

Υπόθεση “Βγενόπουλου”
Για την ολιγωρία της Δικαιοσύνης στην υπόθεση «Βγενόπουλου», ο κ. Κοντονής υπογράμμισε: “Ήμουν προ ημερών στην Κύπρο και έγινα αποδέκτης σοβαρών παραπόνων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου σχετικά με τον χειρισμό αυτής τη υπόθεσης από εισαγγελικούς λειτουργούς στην Ελλάδα. Το λέω δημόσια διότι συνδυάζεται αυτή η έκφραση άποψης του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου με την έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για τον τρόπο που χειρίστηκαν εισαγγελικοί λειτουργοί την υπόθεση. Τονίζω ότι η έρευνα αυτή έχει δύο σκέλη. Διερευνώνται πειθαρχικές ευθύνες αλλά ζήτησα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες”.