Ζάκυνθος | Υπέρ της κατάργησης του πλαστικού οι πολίτες


φωτο: Recicla-con-los-Cinco-Sentidos

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα βήματα που έχουν γίνει προς τα εμπρος το τελευταίο χρονικό διάστημα για την κατάργηση του πλαστικού στην χώρα μας αλλά και φυσικά στο νησί μας. Η χρέωση της πλαστικής σακούλας, αλλά και η σταδιακή προσπάθεια κατάργησης των πλαστικών καλαμακιών και ποτηριών είναι μια πρόοδος προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στο νησί μας. Η προσπάθεια κατανάλωσης βιοδιασπώμενων καλαμακιών και γενικά αντικειμένων που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, με τους πολίτες να δηλώνουν σίγουρα υπερ από τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η τάση για περιορισμό ή ακόμα και κατάργηση της χρήσης του πλαστικού σε προϊόντα καθημερινής, μαζικής κατανάλωσης, κερδίζει σταθερά έδαφος. Κάτι η περιβαλλοντική συνείδηση που ενισχύεται, κάτι η μόδα… έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τα πρώτα καλαμάκια χωρίς πλαστικό.

Προσπάθεια να μειωθούν
στις παραλίες

Ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο είναι με τα πλαστικά που ρίχνονται στις θάλασσες και στις αμμουδιές μας. Ήδη γίνονται αρκετές ενέργειες για να μπορέσει να μειωθεί η κατανάλωση τους και αρκετός κόσμος και επιχειρηματίες έχει ευαισθητοποιηθεί προς αυτό το κομμάτι.
Μάλιστα οι εθελοντικές ομάδες που δημιουργούνται έχουν ως βασικό στόχο να κινητοποιήσουν την κοινωνία προς αυτήν την κατεύθυνση και να κάνει περισσότερη ανακύκλωση και να μην πετάει σκουπίδια παντού.
Θυμίζουμε ότι μόνο για το 2017 το νησί μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην ανακύκλωση ανεβάζοντας τους αριθμούς του σε σχέση με τις χρονιές 2014,2015 και 2016, αφού οι αριθμοί και των τριών ετών μαζί ήταν λιγότεροι από το 2017.
Και για το 2018 έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στην ανακύκλωση και φυσικά στην κατάργηση του πλαστικού που θα προστατέψει το περιβάλλον μας, όπως τις χελώνες καρέτα καρέτα που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν τα νερά της Ζακύνθου.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗΣ

“Είναι πολύ καλή ιδέα η κατάργηση του πλαστικού γιατί με την μόλυνση που έχουμε ανά τον κόσμο φτάσαμε στο σημείο να τρώμε πλαστικά. Ξεκινήσανε ήδη στην Ευρώπη και δημιουργούν ανακυκλώμενα καλαμάκια και ποτηράκια. Είμαι υπέρ της κατάργησης αυτής. Θα είναι κάτι για το καλύτερο όλων μας”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΧΤΣΟΓΛΟΥ
“Έχουμε φτάσει σε μια χιλιετία που θα πρέπει να αλλάξει η στάση του καθένα μας απέναντι στην φύση και τους συνανθρώπους μας. Είμαι υπερ του μέτρου και για τα καλαμάκια και για την πλαστική σακούλα. Ελπίζω να βοηθήσει και να ωθήσει τον κόσμο σε ένα πιο περιβαλλοντολογικό τρόπο σκέψης. Το περιβάλλον είναι η ζωή μας. Αν το καταστρέφουμε καθημερινά το περιβάλλον θα σταματήσει και η ίδια μας η ζωή”

ΑΝΤΡΕΑΣ ΡΩΜΑΣ
“Είναι πολύ σημαντικό που έχει μειωθεί το πλαστικό γιατί κάνει πολύ κακό το περιβάλλον και είναι δύσκολο να διασπαστεί από την φύση κάνοντας μεγάλη ζημιά. Είναι πολύ καλό να καταργηθούν τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτηράκια γιατί συνήθως στις παραλίες είναι το κύριο πρόβλημα. Είναι καλό να αλλάξει το υλικό, να γίνει χάρτινο ή κάποιο βιοδιασπώμενο το υλικό ώστε να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Πρέπει να γίνεται ανακύκλωση γιατί ουσιαστικά μειώνεται πολύ ο όγκος των οργανικών σκουπιδιών που πηγαίνουν σε ΧΥΤΗ και ΧΥΤΑ”