Ο Στ. Κοντονής απέτισε τιμή στο Ζακυνθινό Αν/χη Ανδρέα Μουζάκη

Την κατάθεση στεφάνου, με όλες τις στρατιωτικές τιμές στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, περιελάμβανε το πρόγραμμα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτή του νησιού μας Σταυρου Κοντονή κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.
Απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου στα “Φυλακισμένα Μνήματα”, εκεί που βρίσκονται θαμμένοι αξιωματικοί και οπλίτες, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Χώροι μαρτυρικοί που σηματοδοτούν την σύγχρονη ιστορία.
Κατά την παραμονή του στον τύμβο ο Υπουργός δεν παρέλειψε να ανάψει το καντήλι στο μνήμα του Ζακυνθινού Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Μουζάκη, ο οποίος έπεσε στις μάχες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου.

Μνημόνιο συνεργασίας
Μια ημέρα νωρίτερα οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της Ελλάδας Στ. Κοντονής και της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου υπέγραψαν στη Λευκωσία Μνημόνιο Διοικητικής Συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων, τη δικαστική συνεργασία, την ανταλλαγή προγραμμάτων για τη λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Κοντονής, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το έργο του υπουργείου του, λέγοντας ότι δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, στη στελέχωση των δικαστηρίων και στην συμμόρφωση με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Επιτάχυνση των διαδικασιών
Επίσης, αναφέρθηκε στην προώθηση του νέου ποινικού κώδικα, που θα διαμορφώσει, όπως είπε, “ένα πλαίσιο ποινών που αντιστοιχεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, καθώς ο υφιστάμενος ποινικός κώδικας θεσπίστηκε το 1950”.
Για τα θέματα νομικής αρωγής μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες και πως το πλαίσιο συνεργασίας μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως “υπήρξε ένα θέμα τριβής με την υπόθεση Βγενόπουλου”. Στην περίπτωση αυτή -ανέφερε- το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας “δεν συνέτρεξε όσο θα έπρεπε ένα τόσο σοβαρό θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία” και διευκρίνισε ότι αυτές είναι και δικές του διαπιστώσεις.

Με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ
Ο κ. Κοντονής, συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού. Του διατύπωσε την αδιαπραγμάτευτη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Η διχοτόμηση, όπως δήλωσε, θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη για την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την πλήρη ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ εκφράζοντας την ανησυχία του για σενάρια που αφορούν τη δημιουργία δύο κρατών.