Πρόστιμα στο Δήμο για την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες

Έναν ακόμα πονοκέφαλο καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος και αυτός, πέραν του ότι έχει την υποχρέωση να αγοράσει ναυαγοσωστικά σκάφη ειδικών προδιαγραφών, είναι να προσλάβει για τις παραλίες που χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες διπλάσιο αριθμό ναυαγοσωστών, τους οποίους δεν βρίσκει και του επιβάλλονται πρόστιμα από το Λιμεναρχείο.
Ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να προσλάβει ο Δήμος για τους επόμενους τέσσερις μήνες προκειμένου να επανδρώσει με ναυαγοσώστες τις πολυσύχναστες παραλίες του και συγκεκριμένα σε Μπανάνα, Γέρακας, Άγιος Νικόλας, Αλυκές, Κερί, Αλυκανάς, Λαγανάς, Τσιλιβή και Καλαμάκι ανέρχεται στους 18. Ο αριθμός τους, που αποφασίστηκε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καθορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την έκδοση του τελευταίου ΠΔ είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που μέχρι πρόσφατα απασχολούσε και που δεν μπόρεσε να βρει.

Προθεσμία 10 ημερών
Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, καθώς παρά την προκήρυξη 18 θέσεων δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον. και μπορεί η νομοθεσία που καλείται να εφαρμόσει το Λιμεναρχείο να δίνει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και να καλύψει τα κενά, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υλοποιείται και επομένως για ένα ακόμη καλοκαίρι θα κληθεί να καταβάλει για τις παραβάσεις που θα διαπιστωθούν υψηλά πρόστιμα.

Οι βασικές αλλαγές
Με το νέο Π.Δ., μειώνεται ο αριθμός της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων σε μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου προκειμένου μια παραλία να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη από 500 σε 300 άτομα, αλλά και η απόσταση μεταξύ των πόστων των ναυαγοσωστών που θα είναι 200 μέτρα και όχι 300 όπως ίσχυε με τον παλιό Νόμο. Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος καλείται να προσλάβει μεγαλύτερο αριθμό ναυαγοσωστών από αυτόν που κάθε χρόνο προγραμματίζει, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι αν και προκηρύσσονταν οι θέσεις δεν καλύπτονταν στο σύνολό τους.

Επιμήκυνση φύλαξης
και εξοπλισμός

Και σα να μην έφτανε αυτό, ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρει είναι και η υποχρέωση του Δήμου να έχει ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες και το μήνα Σεπτέμβρη. Επιπρόσθετα καταργείται η συνυπαιτιότητα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολυσύχναστες παραλίες, σε περίπτωση που βεβαιωθεί πρόστιμο για έλλειψη ναυαγοσωστών. Ακόμη ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει στους ναυαγοσώστες εκτός από εξοπλισμό και είδη φαρμακείου, ένα μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 HP, ενώ σε περίπτωση που σε μια παραλία υπάρχουν τρεις ναυαγοσώστες, θα πρέπει να προσλαμβάνεται και ένας επόπτης.

Οι προσπάθειες…
Στην αναζήτηση σε πρώτη φάση, και εκπαίδευση ακολούθως ναυαγοσωστών που θα επανδρώσουν τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο δήμος Ζακύνθου. Έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη 14 θέσεων, για τη τουριστική σεζόν του 2018 και σκοπός μεταξύ άλλων ήταν η αποφυγή επιβολής προστίμων από το λιμεναρχείο. Συνήθως δεν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, κάτι που αφήνει ορατό τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο προς το Δήμο όταν διαπιστώνεται η έλλειψή τους, αφού προέχει η ασφάλεια των λουομένων δεδομένων των συχνών περιστατικών πνιγμών τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί.
Αιτία για την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι οι χαμηλές αποδοχές και η μη παροχή δωρεάν διαμονής και σίτισης που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διπλωματούχους επαγγελματίες. Για αυτό προτιμούν να εργαστούν σε ένα ξενοδοχείο που τους παρέχει καλύτερο μισθό, δωμάτιο διαμονής και δωρεάν φαγητό.

φωτο: Limassol-Times