Μα..γειρεύοντας με τον Ανδρέα Φλεμοτόμο

Γεμιστά με κυμά και ρύζι
Υλικά
6 ντομάτες ώριμες, μέτριες
6 πιπεριές πράσινες κατάλληλες για γεμιστά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 κολοκύθι μικρό, ξυσμένο στον τρίφτη
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
50γρ τυρί ζακυνθινό
1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουτ. Του γλυκού ρίγανη
3 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
λίγη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε τις ντομάτες και με μια οριζόντια τομή από τη μεριά του κοτσανιού κόβετε τα καπάκια τους και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τη σάρκα τους, κόβετε την ντομάτα στο multi μαζί με τα ζουμιά της. Κόβετε τα καπάκια και από τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε προσεκτικά και πετάτε τους σπόρους. Εάν θέλετε ζεματάτε τις πιπεριές για 2 λεπτά σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και το κολοκύθι , ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε τον κιμά και, αφού τον γυρίσετε για λίγο στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνετε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Προσθέτετε την μίση ποσότητα της ντομάτας, λίγη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια δυο βράσεις και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. προσθέτουμε το λαδωτήρι και την ρίγανη.
Αραδιάζετε τις αδειασμένες ντομάτες και τις πιπεριές σε ταψί ανάλογου μεγέθους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ύστερα τις γεμίζετε χωρίς να τις ξεχειλίσετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύετε τις πολτοποιημένες ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε όλο το φαγητό στο ταψί. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη των υγρών να φτάνει τα δύο δάχτυλα. Πασπαλίζετε τα γεμιστά με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Το ξεσκεπάζετε και το ψήνετε για λίγο ακόμη ξεσκέπαστο, να ξεροψηθεί από πάνω.

Μαρμελάδα Βερίκοκο

Υλικά
2 κιλά ζάχαρη
2 κιλά βερίκοκα ώριμα
χυμός από 1 λεμόνι μεγάλο

Εκτέλεση
Βάζουμε τα βερίκοκα, τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά και έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ να βγάλουν το χυμό τους τα βερίκοκα και να λιώσει η ζάχαρη. Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό. Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερίκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί η μαρμελάδα. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη όταν σηκώσουμε μια κουταλιά και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και αφήσει ένα παχύ στρώμα στην κουτάλα. Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.

Χρήσιμα Tips
Για τη μαρμελάδα βερίκοκο χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου. Πρώτα πλένουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι από το βερίκοκο και στη συνέχεια ζυγίζουμε την καθαρή σάρκα. Το βερίκοκο έχει καταπληκτικό άρωμα το οποίο έχει και η μαρμελάδα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να προσθέσουμε πολλά μυρωδικά. Η αρμπαρόριζα αρκεί. Η μαρμελάδα βερίκοκο μπορεί εύκολα να κολλήσει στην κατσαρόλα και να πικρίσει. Γι’ αυτό πρέπει να ανακατεύουμε ζωντανά και συχνά. Αν ωστόσο κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλα, μεταφέρουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το καμμένο υπόλειμμα στην παλιά κατσαρόλα για να μην πικρίσει η υπόλοιπη.