“ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ” | Μια μοναδικη πολιτιστική συνεύρεση (φωτο+video)

Μουσική, χορό, τραγούδι αλλά και θέατρο πρόσφεραν απλόχερα και με επιτυχία οι διοργανωτές της εκδήλωσης “Ηπειρώτες στη Ζάκυνθο” που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Σαρακινάδου. Μια πολιτιστική συνεύρεση για την οποία συνεργάστηκαν η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου “Το Κούγκι”, η Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών “Ο Σύρτης” και οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” που ένωσαν τις δυνάμεις τους και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού.
Επρόκειτο για μια αναφορά στις διαχρονικές πολιτισμικές ομοιότητες και επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ Ηπειρωτών και Ζακυνθινών με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Δήμα.
Εκτός από τη γειτνίαση βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών στοιχείων και επαγγελματικών σχέσεων, είναι και οι μετακινήσεις πληθυσμών που δημιουργούν μειονότητες. Μια τέτοια μειονότητα δημιουργήθηκε και στη Ζάκυνθο από πρόσφυγες Ηπειρώτες κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η κοινή συμβίωση Ζακυνθινών και Ηπειρωτών δημιούργησε επαγγελματικές σχέσεις, αλλά και αλληλοεπιδράσεις τόσο στον εθιμικό τρόπο ζωής, όσο και στον πολιτισμό τους.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον αγώνα ζωής του Διονύση Προκόπη. Ο 33χρονος συμπατριώτης μας χρειάζεται την βοήθεια όλων για να μείνει στη ζωή. Στον κουμπαρά που υπήρχε στην εκδήλωση “Ηπειρώτες στη Ζάκυνθο” συγκεντρώθηκαν 1035 ευρώ και δόθηκε το μήνυμα ότι… όλοι μαζί μπορούμε.

Το “Προξενιό της Λενιώς”
Η εκδήλωση -την οποία παρουσίασαν η Νατάσα Πατρινού και ο άγγελος σεβαστιάδης-ξεκίνησε με την θεατρική ομάδα της ένωσης Ηπειρωτών με την ηθογραφική κωμωδία το “Προξενιό της Λενιώς”. Το θεατρικό είχε επιμεληθεί ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Δήμας που στάθηκε στην σημασία της παράδοσης και στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του πολιτισμού. Αμέσως μετά ακολούθησαν ηπειρώτικοι χοροί από την χορευτική ομάδα ενηλίκων της Ένωσης. Οι υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι Διονύσης Κάρδαρης και Ευγενία Κωστούση ήταν και αυτοί πάνω στην σκηνή ξεσηκώνοντας το κοινό.


Βραβεύτηκαν
οι “Τραγουδιστάδες”

Σημαντική στιγμή η βράβευση των “Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος” για την πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά τους στον πολιτισμό του νησιού. Οι “Τραγουδιστάδες” αφού ανέβηκαν στην σκηνή και συνεπήραν μελωδικά τον κόσμο που είχε γεμίσει το θέατρο δέχτηκαν ένα συμβολικό δώρο από τον κ. Ηλία Δήμα αλλά και τον κ. Διονύση Κάρδαρη. Την τιμητική πλακέτα εκ μέρους των τραγουδιστάδων παρέλαβε ο Νίκος Κεφαλληνός.

Το χορό έσυρε “Ο Σύρτης”
Το κλείσιμο της βραδιάς έγινε από την Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών “Ο Σύρτης” με υπεύθυνο συντονιστή και χοροδιδάσκαλο τον Σπύρο Σκιαδόπουλο. Η ομάδα που “γεννήθηκε” τον Φεβρουάριο του 2018 ήρθε για να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική Ζακυνθινή παράδοση. Οι χορευτές παρουσίασαν ζακυνθινούς χορούς χαρίζοντας συγκίνηση στους παρευρισκομένους. Ιδιαίτερα εκείνοι που ήρθαν από το χωριό Βουγιάτο, όπου και είναι η έδρα του Σύρτη, φάνηκαν να στηρίζουν την όλη προσπάθεια φωνάζοντας το σύνθημα: “Βουγιάτο μπροστά”.