Στην Επιτροπή Παιδείας η ετεροχρονισμένη αξιολόγηση για τα νηπια

Στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου παρέπεμψε πρόσφατα το δημοτικό το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νηπίων, τα οποία έχωντας συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας τους εγγράφονται πλέον υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος το οποίο απαιτεί τη γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου του Δήμου.
Εκείνο που αναδείχυηκε ήταν το εάν και κατά πόσο υπάρχει επάρκεια κτιριακών υποδομών για να καλύψουν τις ανάγκες και το εάν και κατά πόσο αυτές πληρούν όλες τις προυποθέσεις για την ασφάλεια των μηπίων αλλά και την ορθή εκπαιδευτική διαδικασία.
Ως γνωστό ο Δήμος Ζακύνθου έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 184 Δήμων ανά την Ελλάδα όπου εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβρη η υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων. Μάλιστα έχει δημοσιευτεί και το σχετικό ΦΕΚ, ενώ οι όποιες δυνατότητες εξετάστηκαν πρόσφατα από μια τριμελή Επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με την συμμετοχή του Δημάρχου, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και του Εκπροσώπου των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας.
Παρόλα αυτά έντονες ήταν οι αντιδράσεις από γονείς και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για την συναίνεση του Δημάρχου στην Επιτροπή με τον κ. Κολοκοτσά να διευκρινίζει πως δεν συμφώνησε εν λευκώ στην εγγραφή των 4χρονων στα νήπια, αλλά έθεσε ως όρο την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών. Τότε μας είχε δηλώσει πως “ετέθη θέμα ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σωστές υποδομές για τα νηπιαγωγεία τα οποία πρέπει να τα δούμε από την αρχή ούτως ώστε οι εγκαταστάσεις να πληρούν προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για μια ασφαλή διδασκαλία και εγκατάσταση των παιδιών”.
Ειδικότερα η Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών λαμβάνοντας το λόγο αφού άσκησε κριτική για το γεγονός πως η Επιτροπή συνεδρίασε και έλαβε μια απόφαση εν αγνοία των γονέων αλλά και των Παιδικών Σταθμών πρόσθεσε πως “αρκετοί Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα παρασύρθηκαν και συμφώνησαν. Υπάρχει ψήφισμα από γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να παραμείνουν στους Παιδικούς Σταθμούς και να επιλέξουν ποια δομή θέλουν. Μην ξεχνλατε πως τα νηπιαγωγεία κλείνουν τον Ιούνιο ενώ οι Παιδικοί Σταθμοί πολύ αργότερα κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται. Υπάρχουν Δήμοι που διαμαρτύρονται και ζητούν ένταξη στο πρόγραμμα σε βάθος τριετίας για να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομέςκάτι που εκτιμούμε ότι θα πρέπει να κάνει και ο δήμος Ζακύνθου”.
Τις ενστάσεις τους, όμως, διατύπωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Φεραδούρου, να διερωτάται ποιο το νόημα της συζήτησης από την στιγμή που υπάρχει ΦΕΚ, του κ. Νίκου Ακτύπη ο οποίος ζήτησε να προηγηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας, τον κ. Αντώνη κασσιμάτη ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι εκπαιδευτικοί και την κ. Μαρία Μουζάκη που αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα των υποδομών να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό καθεστώς.
Τέλος λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Γιάννης Κόκλας δεσμευθηκε να την συγκαλέσει και να συζητηθεί το θέμα.