Με γοργούς ρυθμούς προσχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής της προσωρινής συναρμολογούμενης μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρας τύπου BAILY στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη και συγκεκριμένα στο τμήμα εκείνο, που έχουν ήδη τοποθετηθεί τα δυο μεγάλα μπλόκια, απέναντι από την εκκλησία και το σταφιδεργοστάσιο. Αυτός είναι και ο λόγος άφιξης χθες το πρωί κλιμακίου του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού το οποίο μετέφερε τον ειδικό εξοπλισμό για την συναρμολόγηση της γέφυρας.
Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου. Το εν λόγω έργο αποτελεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί αναφορικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Καθόσον η κίνηση μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από παρακείμενη γέφυρα μονής κατεύθυνσης και ως εκ τούτου υφίσταται αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της Α’ φάσης εκτέλεσης του έργου που αφορά στην μεταφορά και εκφόρτωση μέρους των υλικών της γέφυρας η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη. Από την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι εργασίες συναρμολόγησης και εν συνεχεία καθέλκυσης της γέφυρας. Το έργο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου από την ΜΟΜΚΑ με κλιμάκιο του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού
Οι εργασίες θα είναι περίπου για 15 ημέρες και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται. Θα χρησιμοποιηθεί για την είσοδο των αυτοκινήτων και φορτηγών προς την πόλη της Ζακύνθου. Οι λεπτομέρειες θα κανονιστούν αφού τοποθετηθεί η γέφυρα με ενέργειες του Λιμεναρχείου και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας αν χρειαστεί με κάποια κανονιστική απόφαση που θα βγάλουμε όσον αφορά τον τρόπο διέλευσης των αυτοκινήτων.
Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Άκης Ζήβας ο οποίος μας δήλωσε πως “Ήταν ένα αίτημα αναγκαίο, υλοποίησιμο, δίκαιο και χάριν του Υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του Νομού μας όπως και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τους οποίους ευχαριστούμε υλοποιείται αυτό το αίτημα των Ζακυνθινών που θα εξυπηρετήσει την κίνηση της Νοτιανατολικής Ζακύνθου. Το έργο θα είναι έτοιμο γύρω στις 15-20 ημέρες. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι η γέφυρα θα είναι για είσοδο”.
Για ένα πάγιο αίτημα της Ζακυνθινής κοινωνίας, που προσπάθησε να υλοποιήσει από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε καθήκοντα η νέα λιμενική επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Ζήβα τοποθετώντας το ιεραρχικά πολύ ψηλά στην λίστα έκανε λόγο ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας. Και πρόσθεσε “Το σημαντικό είναι ότι στην χρονική περίοδο που τη χρειάζεται η Ζάκυνθος την γέφυρα θα είναι έτοιμη. Έχουμε εξασφαλίσει σαν υπηρεσία ο χώρος να έχει την αναγκαία περίφραξη για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα ή κάποιος να προσεγγίσει τον χώρο των εργασιών. Είναι αρκετά μακριά από τον χώρο που λιμενίζονται τα τουριστικά πλοία. Τα τουριστικά σκάφη ξεκινάνε τον απόπλου τους γύρω στις 9 το πρωί και μέχρι να γυρίσουν στις 5 το απόγευμα δεν τους ενοχλεί καθόλου. Να κάνουμε λίγο υπομονή οι υπηρεσίες και οι επαγγελματίες γιατί είναι προς όφελος τους”.