Στα όρια τους κάτοικοι και επιχειρηματίες καίνε τα σκουπίδια

Η νέα τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και σαν τα κεφάλια της “Λερναίας Ύδρας” προβάλουν το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα με την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας.
Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την απουσία κάδων αλλά και την ανεξέλεγκτη εκ μέρους των πολιτών ρίψη σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων πέραν του ότι αποτελούν πιθανές εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς, δυσφημίζουν τουριστικά το νησί. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή σε πολλά σημεία του νησιού, όπου τα σκουπίδια μένουν στους ελάχιστους εναπομείναντες ξέχειλους κάδους για μεγάλα χρονικά διαστήματα από κοινού με μπάζα και ογκώδη για να οδηγηθούν στο καταστροφικό για το περιβάλλον φαινόμενο της καύσης που έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του σε περιοχές όπως το Τσιλιβί.
Το ότι βρωμάει το νησί, είναι κάτι το οποίο δεν αφορά μόνο στην προβληματική λειτουργία του εν δυνάμει νέου χώρου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λίβα, αλλά αφορά και στην κακή διοικητική και δημοτική διαχείριση του περιβόητου συνδέσμου καθαριότητας του νησιού. Ενίοτε, ο κάθε δημοτικός παράγοντας, αλλά και ο τελευταίος Ζακυνθινός πολίτης, αντιλαμβάνεται ότι η θλιβερή εικόνα ενός τουριστικού νησιού με σκουπίδια παντού, οι μυρωδίες και κυρίως ο κίνδυνος ασθενειών, είναι τα κατάλληλα εργαλεία πίεσης, για κατεπείγουσες διαδικασίες.
Μικρές και μεγάλες, αυτές οι εστίες μόλυνσης και απαξίωσης χρησιμοποιούνται σε γνώση των τοπικών αρχών. Από την άλλη ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις έχουν βρει έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο να ξεφορτώνονται κάθε λογής παλιό ή άχρηστο υλικό πετώντας το όπου τον βολεύει. Επομένως υπαίτιοι για την κατάντια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Και το χειρότερο πως δεν σεβόμαστε ούτε ιερό, ούτε όσιο, τοποθετώντας ακόμα και στους μπλε κάδους γούρμα και… άγουρα.

Και νέα πυρκαγιά
Χθες τα ξημερώματα, μπήκε ξανά φωτιά σε μεγάλο σωρό σκουπιδιών, που βρίσκονται παρατημένα -με ευθύνη του Δήμου και του Συνδέσμου Καθαριότητας- στο νέο δρόμο του Τσιλιβί. Το συγκεκριμένο σημείο έχει επιβαρυνθεί αφάνταστα τον τελευταίο χρόνο, με τόνους παρατημένα σάπια σκουπίδια ενώ το ίδιο βιολί… συνεχίζεται, παρά την απουσία κάδων. Η “χωματερή” του Τσιλιβί -όπως την χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής- πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα ο τοξικός καπνός να πνίξει την περιοχή δημιουργώντας ένα τεράστιο αποπνικτικό λευκό σύννεφο.
Η μυρωδιά και μόνο, έφθανε, για να καταλάβεις ότι πρόκειται για τοξικό καπνό!
Δύο οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά ώστε να μην κινδυνέψουν και γειτονικά σπίτια.
Το γεγονός, καταδεικνύει ότι κάθε μέρα που περνάει, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών, οι εστίες μόλυνσης λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας, η οικονομική ζημιά για τον τόπο και τον τουρισμό και σαφώς το “μένος” των πολιτών για την ανικανότητα που κυριαρχεί, θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες… και πράξεις!

Ο Δήμαρχος συμβουλεύει…
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, με ανάρτησή του στο FB, και υπό την σκιά των τελευταίων τραγικών καταστάσεων γύρω από την υπόθεση των απορριμμάτων, καλεί τους πολίτες να “μην αφήνουν τα σκουπίδια τους εκτός κάδων”.
Ειδικότερα, αναφέρει “Σας παρακαλώ, μην αφήνετε σκουπίδια εκτός κάδων. Ειδικά τα ανακυκλώσιμα να μπαίνουν στους γαλάζιους κάδους. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε! Σας παρακαλώ, ελάτε σε επικοινωνία με τον ΦΟΔΣΑ όταν θέλετε να πετάξετε στρώματα, καρέκλες, τραπέζια κτλ. Θα συνεννοηθείτε να περάσουν να τα πάρουν. Μην τα πετάτε όπου βρείτε!”

ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ

“Το πρόβλημα το μεγάλο που ακούει στο όνομα διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει άλυτο για άλλη μια χρονιά και άλλη μια σεζόν. Έχουμε διανύσει ένα μήνα τουριστικής σεζόν και σίγουρα αυτό που δεν θέλουμε και κάτοικοι και επιχειρηματίες είναι να βλέπουμε εστίες από τα απορρίμματα, εστίες μόλυνσης, εστίες ντροπής. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να συνεργαστούν Σύνδεσμος Καθαριότητας και Δήμος και να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά δεν είναι μόνο η διαχείριση αλλά και η αποκομιδή των απορριμμάτων που σαν πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει το τελευταίο διάστημα όπως επίσης και η πεζή καθαριότητα που και σε αυτόν τον τομέα υστερεί ο Δήμος. Από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όσο περνάει από το χέρι μας. Επομένως έχουμε μπροστά μας μια ζεστή σεζόν όχι μόνο από καιρικές συνθήκες αλλά και από προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και λύσης. Για το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων η λύση ακούει στο όνομα ανακύκλωση. Αν δεν υπάρχει ανακύκλωση δεν μπορεί να βρεθεί και οριστική λύση των απορριμμάτων διότι δεν είναι το πρόβλημα η χωροθέτηση αλλά η καθε αυτού διαχείριση και η ανακύκλωση είναι ένα σοβαρό κομμάτι της διαχείρισης που θα δώσει λύσεις στο νησί μας διότι να θυμίσω είμαστε ένα νησί πολιτισμού και φυσικού κάλλους”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΤΑΣ
“Η κατάσταση στον Πλάνο και γενικά στη Ζάκυνθο είναι τραγική. Υπάρχουν τόνοι σκουπίδια στους δρόμους. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη του Δήμου να περισυλλέξει τα σκουπίδια. Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κάδοι. Αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν, βγαίνει ένα αυτοκίνητο καθημερινά και μαζεύει τους κάδους από τον κεντρικό δρόμο. Έχω έρθει σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και τον Δήμαρχο αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος μας είπε ότι έβγαλε ένα κονδύλι για κάδους αλλά δεν μας είπε πότε θα ρθουν. Εκλιπαρώ και λέω παιδιά σώστε το νησί από τα σκουπίδια. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να έχουν λυθεί”

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΛΑΦΟΥΡΗ
“Ο κόσμος βγάζει συνέχεια φωτογραφίες με τα σκουπίδια και τα ανεβάζουν στο ίντερνετ είναι πρόβλημα και μας το λένε, τι θα γίνει. Εδώ περνάνε μια φορά την εβδομάδα να πάρουν τις κούτες με τα σκουπίδια. Όταν φυσάει φεύγουν οι κούτες με τα σκουπίδια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Είναι αδιανόητο την μια μέρα να μαζεύονται τα σκουπίδια και την άλλη ξανά τα ίδια. Χρειάζονται κάδοι και προγραμματισμός. Ο κόσμος μας το λέει συνέχεια. Εμείς μόνο μπορούμε να πούμε στους τουρίστες ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όσες φορές έχουμε διαμαρτυρηθεί δεν μας έχει απαντήσει κανείς”

ΜΑΡΙΑΝΑ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΥ
“Τραγική αυτή η κατάσταση. Θέλουμε και τουρισμό μετά. Εμείς σκουπίζουμε, ο Δήμαρχος κάνει ταξίδια και δεν έχουν βρει μια λύση εδώ και τρία χρόνια. Μια λύση δεν βλέπουμε. Αφού έχουμε ακόμα τουρισμό είμαστε όλοι καλά. Όταν αύριο μεθαύριο δεν θα έχουμε τουρισμό γιατί είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι, είτε να αρρωστήσει κάποιος ή να γίνει οτιδήποτε με τόσα σκουπίδια. Όταν σταματήσουμε να έχουμε τουρισμό θα τρέξουμε και θα λέμε ωχ τι πάθαμε. Οι τουρίστες περνάνε και βγάζουν τα σκουπίδια και βγάζουν φωτογραφίες και τα ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα και απορώ πως έχουμε τουρισμό με αυτήν την κατάσταση”

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΚΟΥΣΗΣ
“Λυπάμαι πάρα πολύ με αυτήν την κατάσταση που συμβαίνει και έχουν αργήσει με το θέμα των σκουπιδιών. Θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν επιτρέπεται, σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Ας κοιτάξουν οι υπεύθυνοι να βρουν μια λύση σύντομα. Οι τουρίστες κάνουν την πλάκα τους και βγάζουν φωτογραφίες. Το θέμα είναι οι μυρωδιές και ύστερα οι κλάδοι για να μην γεμίζουμε σκουπίδια έξω από τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά. Όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο χώρος δεν προσφέρεται για εναπόθεση ογκωδών τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορώ να πω”