Ένα χρόνο μετά… Επέστρεψαν με το σενάριο εμπλοκής συγγενή σε τροχαίο

Δεν δείχνουν να πτοούνται, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανα προς τη δόξα τραβούν αναζητώντας το εύκολο “μεροκάματο” οι επιτήδειοι που επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες και να τους αποσπάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά. Μετά από ένα και πλέον χρόνο κάποιοι απατεώνες θυμήθηκαν να θέσουν σε λειτουργία το “ευαίσθητο” σενάριο της εμπλοκής συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα.
Μετρημένα αλλά ικανά να αναδείξουν το πρόβλημα, είναι τα τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί η ΗΜΕΡΑ, ευτυχώς αποδεικνύοντας πως οι συμπολίτες μας είναι πλέον ενημερωμένοι και εξομοιωμένοι με αποτέλεσμα να τους κλείνουν το ακουστικό πριν καν ολοκληρώσουν την φράση τους.
Οι πολίτες χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων και φυσικά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουν χρήματα σε αγνώστους. Όπως χαρακτηριστικά μας εξομολογήθηκαν ο λόγος για τον οποίο επικοινώνησαν μαζί μας δεν ήταν άλλος παρά να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι για να μην ενδώσουν σε αυτού του είδους τη “μαύρη” απάτη, για αυτό και άφησαν τους απατεώνες στα “κρύα του λουτρού”.

Με προσεκτικές κινήσεις
Υπενθυμίζεται πως η συμμορία φαίνεται ότι εντοπίζει με “προσεκτικές” κινήσεις τους ανυποψίαστους πολίτες, και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται περιλαμβάνει τηλεφωνήματα στα οποία δήλωναν ότι δήθεν συγγενικό πρόσωπο -στην πλειονότητα αναφέρεται το παιδί τους- εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό και προκειμένου να μην υπάρξει καταγγελία ή για τις ζημιές περαιτέρω ενέργειες, για τα όσα δήθεν έχει προκαλέσει, τους ζητούν χρήματα.
Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση των τηλεφωνημάτων με τα οποία οι απατεώνες τρομοκρατούσαν τους πολίτες είναι κλήσεις έγιναν ακόμη και από κινητά τηλέφωνα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει απόκρυψη. Ωστόσο, μετά την απάτη όποιος τηλεφωνούσε στους ίδιους αριθμούς άκουγε την επισήμανση ότι ο αριθμός που καλούν δεν υπάρχει.

Ο τρόπος προσέγγισης
Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους. Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

Τα ίχνη τους
Σύμφωνα με ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες, οι δράστες ενδεχομένως να χρησιμοποιούν τα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ που δείχνουν τον αριθμό τους στις συσκευές των “θυμάτων”. Στη συνέχεια όταν οι ανυποψίαστοι πολίτες επικοινωνήσουν με τον αριθμό που τους έχουν δώσει οι δράστες, χτυπάει η συσκευή του καρτοτηλεφώνου και εφόσον έχουν δώσει και “εσωτερικό” απλώς ακολουθούν τη διαδικασία εκτροπής προς μια άλλη τηλεφωνική συσκευή και έτσι το θύμα μιλάει και με τον/την “αρμόδιο/α”. Όταν οι δράστες υποψιαστούν ότι έχουν γίνει αντιληπτοί, τότε αφήνουν κρεμασμένο το ακουστικό στο καρτοτηλέφωνο ή απλώς δεν το κλείνουν καλά με αποτέλεσμα αν ο πολίτης επιχειρήσει εκ νέου να τηλεφωνήσει στον ίδιο αριθμό να ακούγεται η ένδειξη της βλάβης.

φωτο: ert.gr