Αυτοψία της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» στον ΦΟΔΣΑ | Διαπίστωσαν χρόνια εγκατάλειψη στον Σύνδεσμο

Στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πραγματοποίησε αυτοψία η Δημοτική Παράταξη «Ζακυνθινή Αναγέννηση», τα μέλη της οποίας συνομίλησαν με τους εργαζόμενους του Συνδέσμου και ενημερώθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τον μηχανικό εξοπλισμό αλλά και το μειωμένο προσωπικό του Φορέα. Ένα σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με την προγραμματική σύμβαση που δεν έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου και ΦΟΔΣΑ για την αποκομιδή, λόγω οικονομικής αδυναμίας του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι ο Φορέας δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, η συντήρηση των οχημάτων, η προμήθεια καυσίμων και πολλά ακόμη ζητήματα.
Ο Επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» Αντώνης Κασσιμάτης σχολιάζοντας όσα του μετέφεραν οι εργαζόμενοι μετά την ενημέρωση που είχε στον Φορέα Διαχείρισης, τόνισε: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει οξυμένο πρόβλημα με την αποκομιδή των προβλημάτων και τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Παρατηρούμε μια χρόνια εγκατάλειψη και δυσλειτουργία στον Σύνδεσμο. Υπάρχει και οικονομικό ζήτημα. Είναι φανερό ότι στα χρήματα τα οποία διατίθονται για την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ έχει προστεθεί και το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Λίβα. Αυτό το ποσό είναι γύρω στο 1 εκ. και βαρύνει τον προϋπολογισμό».
Στη συνέχεια ο κ. Κασσιμάτης σημείωσε ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στον ΦΟΔΣΑ έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό.
«Το πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί χθες. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι δημιουργήθηκε αυτήν την στιγμή και αυτήν την περίοδο, να εμπερικλείει και ένα θέμα εκβιασμού, προκειμένου τα πράγματα να πάνε προς κάποιες κατευθύνσεις. Εμείς εκφράζουμε και επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρχει και κάποιο τεχνητό στοιχείο σε αυτήν την κατάσταση, διότι μια σειρά από προβλήματα που φέτος προβάλλονται ως αξεπέραστα υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια».

Από την πλευρά του Σωματείου των Εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ, ο Σπύρος Χαριάτης στάθηκε στο ότι υπάρχει άφθονος μηχανικός εξοπλισμός και χρειάζεται συντήρηση για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σχετικά με την αποκομιδή.
«Θεωρώ ότι χρήματα υπάρχουν, όμως πρέπει ο εξοπλισμός να μπει σε λειτουργία.Ούτε οι εργαζόμενοι μπορούν να βοηθήσουν παραπάνω, ούτε και φταίνε. Πρέπει αυτοί που κινούν τα νήματα στην αυτοδιοίκηση, να κοιτάξουν πλέον πως θα λειτουργήσει σωστά ο Φορέας».
Να σημειώσουμε ότι στον ΦΟΔΣΑ περιμένουν ενίσχυση και προσωπικό από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο επειδή καθυστερεί αυτή η διαδικασία, ο Δήμος θα προχωρήσει σε εποχικές δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.