Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης πρανών και προμαχώνα Minotto

Όλα είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των πρανών και την προστασία του Κάστρου στην Μπόχαλη. Ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και συνεργείο του αναδόχου που ανέλαβε το έργο, έχει φτάσει στο νησί μας. Τις τελευταίες ημέρες σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες παρεμβάσεις με την οριοθέτηση του χώρου και τον καθαρισμό των χόρτων καθώς η βλάστηση λόγω της εποχής είναι πυκνή. Πρόκειται για το βορειοδυτικό τμήμα στο οποίο βρίσκεται ο Προμαχώνας Minotto, που υπέστη και την σοβαρότερη ζημιά.
Και όλα αυτά αφου χρειάστηκε να μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί μας τον Νοέμβρη του 2016, τον μαραθώνιο ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις.
Ο λόφος της Μπόχαλης, λόγω της αργιλώδους σύστασής του, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε σεισμικές δονήσεις, έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις και αυθαίρετες παρεμβάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο -αιώνες τώρα κάθε ένας από τους τρεις παράγοντες που αναφέρθηκαν, έχουν συμβάλλει στην καταπόνηση της κατασκευής και στο έδαφος του λόφου και κάτι ανάλογο γίνεται και αυτό το διάστημα.

Από το 2017
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από το πρόσφατο παρελθόν, η παρέμβαση που ξεκινά περιλαμβάνει εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 320.000€ ενώ αντίστοιχος φαίνεται να είναι ο προϋπολογισμός και για τις υπολειπόμενες εργασίες που θα ακολουθήσουν. Ακολούθως, στην εκπνοή της περασμένης χρονιά είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η ολοκληρωμένη μελέτη που αφορούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πρανών. Ακολούθως, είχαν γίνει κάποιες άμεσες παρεμβάσεις με την κατασκευή ενός μεταλλικού προστατευτικού τοιχίου για την προστασία των περιηγητών αλλά και των κατοικιών της περιοχής από φαινόμενα κατολίσθησης. Παράλληλα, εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η πολιτεία, θα πρέπει και οι πολίτες να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στα πρανή διότι η οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την ανάλογη επιστημονική μελέτη, εγκυμονεί κινδύνους.

Υποστελεχωμένο…
Άσχημο ήταν το ποδαρικό που έκανε η νέα χρονιά και εξακολουθεί να υφίσταται για το Ενετικό Κάστρο της Μπόχαλης αφού η λήξη των ολιγόμηνων συμβάσεων του φυλακτικού προσωπικού οδήγησαν για άλλη μια φορά στο να μπει λουκέτο μόνο για τους επισκέπτες του, αφού ο υφιστάμενος αριθμός των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επαρκεί για τις ανάγκες φύλαξης του. Όχι, όμως, ότι τα πράγματα είναι καλύτερα στο Μεταβυζαντινό Μουσείο. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να υφίσταται, όπως και εκείνο της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών, αφού επιτακτική είναι η ανάγκη για έναν ακόμη διοικητικό υπάλληλο και έναν λογιστή.
Οι ελπίδες απομένουν στην ανακοίνωση για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, που εδρεύει στη Ζάκυνθο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαχρονικά έχει καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να στελεχωθεί η Υπηρεσία με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, να λειτουργούν το Μουσείο και το Κάστρο για το κοινό και να είναι επισκέψιμοι μνημειακοί χώροι σε όλο το νησί.
Είναι κρίμα να χάνεται η ευκαιρία σε μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μόνο και μόνο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Είναι απαράδεκτο, και σε ένα από τα νησιά της Ελλάδας που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό που θέλει μάλιστα να προβάλλει ένα δυνατό πολιτιστικό προφίλ, να λειτουργεί υποτυπωδώς το Μουσείο και το Κάστρο.