Οι μπουρδολογίες της Φώφης (του Κινήματος Αλλαγής)

Του Μάκη Δραγώνα

Οι εκλογές είναι η κορύφωση της δημοκρατίας με τη διεξαγωγή τους. Το χειρότερο όμως στην πολιτική είναι να απαντάει κανείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με γενικές διατυπώσεις και αιτήματα. Χρειάζονται άραγε εκλογές σήμερα; Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Το ίδιο συγκεκριμένη πρέπει να είναι και η απάντηση, που σημαίνει πως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Για την επιστολή – ανακοίνωση της κ. Φ. Γεννηματά με την οποία αιφνιδίως ζητά προκήρυξη τώρα πρόωρων εκλογών, ο λόγος. Από τις εκλογές του 2015 και μέχρι χθες (το Τρισυπόστατο Κίνημα Αλλαγής) το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και πρόσφατα το νεοϊδρυθέν Κίνημα Αλλαγής φρόντιζαν, με κάθε τρόπο, στις δημόσιες παρεμβάσεις, να υπογραμμίζουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Ουδέποτε, αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια, υιοθέτησε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και για μια ολόκληρη περίοδο, μάλιστα, μιλούσε για την αλλαγή κυβερνητικής πλειοψηφίας με εξεύρεση λύσης από την υπάρχουσα Βουλή, θέση που με τον ισχύοντα συσχετισμό δυνάμεων περιελάμβανε στην κυβερνητική πρόταση υποχρεωτικά και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα επίμονα ερωτήματα με ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκει κυβερνητική συνεργασία, η μόνιμη επωδός ήταν ότι η ψήφος των πολιτών θα διαμορφώσει το τοπίο και το Κίνημα Αλλαγής δεν ετεροκαθορίζεται, έχει τις δικές του θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στον δημόσιο διάλογο. Αλήθεια τις ξέρουμε;
Και αν πρόκειται «περί εκπλήξεων», όπως είπε, ένας υπαινιγμός θα βοηθούσε για τον προσανατολισμό.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και παρά τις ενδοπαραταξιακές διαφωνίες αρνήθηκε να συμπαραταχθεί με αντιλήψεις για την καταψήφιση κάθε κυβερνητικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα, η ίδια η κ. Γεννηματά ανέλαβε πριν από λίγους μήνες σχετική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης, πρωτοβουλία, που, ως γνωστόν, ακούστηκε θετικά από κυβερνητικής πλευράς, ενώ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας (και ορισμένων εντός Κινήματος).
Με την πρόταση για άμεση προκήρυξη εκλογών τι γίνεται με τον επείγον της συνταγματικής αναθεώρησης Αντίφαση; Ένα συνηθισμένο βεγγαλικό στον πολιτικό ουρανό; Όχι για να μην τα ξεχνάμε.
Στελέχη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ισχυρίζονται ότι η χρονική λήξη του τρίτου και πλέον επώδυνου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν συνεπάγεται καθαρή έξοδο. Οι εκλογές επιβάλλονται γιατί η χώρα βαδίζει προς τον γκρεμό και η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να αναλάβει δεσμεύσεις που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της Ελλάδας. Λοιπόν το τρίτο και πλέον επώδυνο μνημόνιο, όπως λένε, το υπέγραψε μεν η κυβέρνηση αλλά για να μην ξεχνιόμαστε το ψήφισαν με χέρια και με πόδια και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έχουν μετανιώσει; Αν πράγματι έχουν μετανιώσει οφείλουν να πουν τι θα πράξουν αν έρθουν στα πράγματα.
Θα επαναδιαπραγματευτούν τις πιο σκληρές ρυθμίσεις της συμφωνίας και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δανειστές; Αν δεν πειστούν οι εταίροι μας τι θα κάνουν; Θα πετάξουν λευκή πετσέτα; Θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο νόημα της σωτηρίας της πατρίδας, ακόμη κι αν καραδοκεί ο κίνδυνος της οριστικής ρήξης με τους δανειστές. Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φ. Γεννηματά θέλουν εκλογές όχι γιατί «κινδυνεύει η Ελλάς» αλλά γιατί αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα (διαφορετικής φύσεως αλλά εξίσου ενοχλητικά) και το κυριότερο γιατί τα κόμματά τους είναι περικυκλωμένα από σκάνδαλα, κάποια είναι ήδη εδώ κάποια θα σκάσουν σύντομα. Είναι λογικό να βιάζονται.

φωτο: limani24