Ισχυρό το στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα στο σπίτι

Στο δίλλημα ο άντρας κουβαλητής και η γυναίκα στο σπίτι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων θεωρεί ότι ότι αυτό το στερεότυπο μας ταιριάζει γάντι. Σε πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» το 69% των συμπολιτών μας συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού οι γυναίκες έχουν μια αξιόλογη θέση στην κοινωνία και εργάζονται ακόμα και περισσότερες ώρες από τους συζύγους τους. Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών έχει και υψηλή διοικητική θέση σε μια επιχείρηση ή ξεχωρίζει στο επίπεδο του πολιτισμού με τις γνώσεις και το κύρος της.
Βέβαια στην χώρα μας αυτό αρνείται να το πιστέψει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αφού ακόμα και εν έτει 2018 υπάρχουν οικογένειες όπου η γυναίκα δεν εργάζεται και κάνει μόνο τις οικιακές εργασίες, έχοντας έναν παλιομοδίτικο ρόλο.

Η Ευρώπη ψηφίζει 44%
και η Ελλάδα 69%

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδας αφού το 44% συμφωνεί ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και στην οικογένεια. Για τις ίδιες τις γυναίκες και στο νησί μας η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αφού αρκετές θεωρούν ότι βασικό κομμάτι της ζωής τους είναι να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν το θαύμα της μητρότητας αλλά και έχουν τα φόντα επαγγελματικά να αναδειχθούν και να κάνουν το βήμα παραπάνω. Παραδέχονται μάλιστα ότι έχουν περισσότερα επαγγελματικά περιθώρια ανόδου από τους άνδρες.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΝΙΚΗ ΜΑΛΑΦΟΥΡΗ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ

“Η γυναίκα χρήζει ανάγκης να βγει στην αγορά για να στηρίξει την οικογένεια της και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε την δύναμη της μόρφωσης, της εξειδίκευσης, της νοικοκυροσύνης και της διαχείρισης. Ο πρώτος της ρόλος είναι εκείνος της μανούλας. Σίγουρα μπορεί να προσφέρει και να είναι σε καίριες θέσεις αλλά πάνω από όλα να είναι στην οικογένεια και τα παιδιά της. Βέβαια αυτό αφορά και την πολιτεία. Αντί να είναι ενίσχυση της οικονομίας που δουλεύει η γυναίκα, θα έπρεπε να λυθεί αυτό το θέμα και να παίζει η γυναίκα δυναμικό και καθοριστικό ρόλο και όχι ενισχυτικό οικονομικό”

ΓΙΑΝΝΑ ΛΙΤΣΗ
ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ

“Σαφώς και θεωρώ ότι η θέση της γυναίκας στην οικογένεια αν αποφασίσει να κάνει. Δυστυχώς όμως οι απαιτήσεις είναι τόσες που μας αναγκάζει να δουλεύουμε πολύ περισσότερο από παλιά και ίσως από τους άνδρες. Η ζήτηση της γυναικείας εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τους άνδρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες. Δεν συμφωνώ ότι η θέση της γυναίκας είναι στην εργασία, αλλά καλύτερα όπως έπρεπε, όμως εφόσον απαιτείται γίνεται αυτό. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και γενικά εργάζονται σε περισσότερους χώρους με μεγαλύτερη γρηγοράδα”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΜΕΤΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

“Σαν γυναίκα που εργάζεται σε έναν χώρο πολιτισμού, έχω επαφή με πολλές γυναίκες και κόσμο. Το ερώτημα είναι θέλουμε να βλέπουμε την γυναίκα εκτός σπιτιού ή πάνω από τον νεροχύτη. Είναι προφανές ότι θέλουμε να την βλέπουμε εκτός σπιτιού γιατί μπορεί να προσφέρει, να παράγει, να δημιουργεί και να εκφράζεται και με την ευαισθησία και την μητρική της φροντίδα μπορεί να κάνει όλους τους χώρους πιο όμορφους. Σαν μητέρα τριών παιδιών πρέπει να καταθέσω ότι την ίδια την δουλειά μου δεν θα μπορούσα να την βλέπω με την ίδια οπτική αν δεν είχα γνωρίσει το θαύμα της μητρότητας”

φωτο: Pink-CoWorking